10-te urodziny hotelu Mamaison Le Regina Warsaw
Opublikowano: 19-10-2014

Od 10 lat hotel Mamaison Le Regina Warsaw jest dla wielu gości drugim domem, a restauracja, w której królują dania Pawła Oszczyka zachwyca niezwykłymi połączeniami smaków i aromatów. Dekadę obecności na rynku warszawskim hotel świętował ze swoimi gośćmi i kluczowymi partnerami biznesowymi.
Urodziny miały oryginalny charakter odwołujący się do historii budynku, który kilka stuleci temu był Pałacem rodziny Mokrowskich, znanym miejscem spotkań warszawskiej arystokracji. Stroje rodem z XVIII wieku, gry i zabawy nieobce pałacowym ucztom, szlachecka obsługa to tylko niektóre szczegóły dotyczące przyjęcia. Zaproszeni goście mieli okazję poznać hotel i wszelkie jego zakątki w nietypowy sposób. Po oficjalnej przemowie i podziękowaniach za lojalność i przywiązanie do hotelu od wielu lat ze strony Dyrektor Generalnej – Pani Agnieszki Tucharz – gości zaproszono do tańca menueta przy hotelowym basenie, na spotkanie ze sztukmistrzem w jednym z pokoi hotelowych czy gry w kanastę lub wista w saloniku Apartamentu Prezydenckiego. Wszystkie atrakcje to element stworzonej specjalnie na tę okazję gry hotelowej. Entuzjastów kuchni La Rotisserie z największą przyjemnością zaproszono na poczęstunek z nadzwyczajnym menu. Szef Paweł Oszczyk raczył podniebienia gości wszelkiego rodzaju pieczeniami, terrinami, bażantami i wieloma innymi smakołykami.
Wszystkie atrakcje i kulinarne propozycje zyskały uznanie gości, a formuła przyjęcia choć zaskakująca to spotkała się z wielkim zainteresowaniem i pochwałami.
WIĘCEJ O HOTELU MAMAISON LE REGINA WARSAW
Mamaison Hotel Le Regina Warsaw to elegancki i luksusowy hotel pięciogwiazdkowy, usytuowany na Nowym Mieście w Warszawie. W trzypiętrowym, historycznym budynku, wiernie odrestaurowanym w stylu charakterystycznym dla XVIII-wiecznych pałaców, znajduje się sześćdziesiąt jeden klimatyzowanych pokoi i apartamentów, wyposażonych zgodnie z najwyższymi współczesnymi standardami. Wygodne i dyskretne pokoje z tarasami na hotelowym poddaszu zachęcają także do dłuższych pobytów. Hotel posiada uroczy, cichy dziedziniec z pięknie utrzymanym ogrodem i romantyczną fontanną, a także wykwintną, niewielką restaurację La Rotisserie. Lobby wita przyjaznym ciepłem kominka i kameralną atmosferą. Po trudach dnia hotel zapewnia gościom relaks w części rekreacyjnej, nawiązującej do antycznych tradycji łaźni i składającej się z basenu, gabinetu masażu oraz sauny. Le Regina jest wspaniałym ukoronowaniem podróży, ujmującym urodą i subtelną elegancją. Duch przeszłości, obecny w hotelu współgra ze współczesną funkcjonalnością i komfortem. Profesjonalna obsługa, która wychodzi naprzeciw zindywidualizowanym oczekiwaniom gości, jest jednym z wielu atutów tego miejsca.
WIĘCEJ O RESTAURACJI LA ROTISSERIE
Kameralna restauracja La Rotisserie mieści się w butikowym Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. Szef Paweł Oszczyk przygotowuje autorskie specjały kuchni europejskiej w formie eleganckiego menu degustacyjnego.
W tygodniu zaprasza na trzydaniowy business lunch i kolacje degustacyjne z winami wybranymi przez hotelowego sommeliera, Andrzeja Strzelczyka, Mistrza Polski w latach 2012 i 2013. W każdą niedziele polecamy pięciodaniowy Linner. Latem restauracja powiększa się o romantyczne Patio – idealne miejsce zarówno na spotkania biznesowe, jak i przyjęcia rodzinne. W okresie świątecznym organizujemy przyjęcia i specjalne Linnery. Zapraszamy także do spędzenia z nami ostatniej nocy roku, podczas eleganckiej Kolacji Sylwestrowej.
SZEF PAWEŁ OSZCZYK
Paweł Oszczyk jest związany z Mamaison Le Regina Warsaw od początku istnienia hotelu (2004). Doświadczenie zawodowe zdobywał między innymi we Włoszech, gdzie przez ponad dwa lata pracował w uznanej restauracji Miramonti l’Altro (1* Michelin). Po powrocie do Polski rozpoczął ponad dziesięcioletnią współpracę z Le Royal Meridien Bristol Hotel. W 2001 roku związał się z prestiżowym Klubem Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich.
W 1995 roku Oszczyk brał udział w prestiżowym “Bocuse D’or”, a także w „Second Regional Contest of European Flavours 1997” we Francji, gdzie zdobył srebrny medal. 5 czerwca 2011, podczas ceremonii zamknięcia “Dining Guide Food Show” w Budapeszcie, ogłoszono po raz pierwszy listę 10 Najlepszych Restauracji w Europie Środkowo-Wschodniej. La Rotisserie jest jedyną polską restauracją na tej prestiżowej liście. Na początku roku 2014 Paweł Oszczyk został uhonorowany przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną prestiżową nagrodą Prix du Chef de l’avenir – Kucharz Przyszłości.
Strona internetowa: www.mamaison.com/leregina