Sen Nocy Letniej czyli kolacja pod gołym niebem
Opublikowano: 07-07-2017

24 czerwca odbyła się już po raz drugi Kolacja Sen Nocy Letniej. Teatr Studio zaprosił na wspaniałą Kolację pod gołym niebem, w samym centrum Warszawy, w towarzystwie Pałacu Kultury. Specjalnie na ten wieczór cały Plac Defilad zmienił się w piękny ogród. Do elegancko przystrojonych stołów usiadło ponad 400 gości, dania serwowali kelnerzy, w tle grała muzyka na żywo.
Tematem przewodnim Kolacji był Sen Nocy Letniej. Noc Kupały- Noc Świętojańska lub potocznie WIANKI to słowiańskie święto związane z letnim przesileniem Słońca, obchodzone w czasie najkrótszej nocy w roku. Tak więc nie zabrakło tu ziół, paproci, mgły i magii. Również menu wpisywało się w tematykę wieczoru.
Menu, które zaserwowali podczas Kolacji, odzwierciedlało wędrówkę słońca po nieboskłonie. Oto ono:
WSCHÓD Maślanka, miód wiosenny, chabry, botwina, burak, kalafior, pyłek kwiatowy, kiszony pomidor, rzodkiewka, chrzan
Chleb na zakwasie z ziemniakiem, masło z czosnkiem niedźwiedzim
PORANEK Jajko owsiane, soliród, szparagi, twaróg wędzony, maślana bułeczka, emulsja szczypiorkowa, szczawik, bób, liście nasturcji
POŁUDNIE Ogórek kiszony i małosolny, ogórek siewny, cukinia, koper, kwiaty kopru, jogurt, gorczyca, prażone ziarna, żytni krakers, ziemniak
ZACHÓD SŁOŃCA Fermentowana gryka, polskie grzyby, rozmaryn, tymianek, ser dojrzewający twardy, dynia, cebulka, wiśnia, wino, orzechy włoskie
WIECZÓR Owoce leśne, biała czekolada, węgiel aktywny, śmietanka, bratek, orzechy laskowe, migdały, mikro zioła
Menu, tradycyjnie już, przygotowane zostało przez Joannę Gawrońską, szefową kuchni w Bar Studio. W jego wykonaniu pomógł Piotr Soliwoda (Solivoda Catering), zioła natomiast dostarczyła Baziółka.
Kolacji towarzyszyła romantyczna i nostalgiczna muzyka brazylijska – na styku bossa novy, samby pagode i choro.