1500m?, 150 muzyków, haitańskie przysmaki i szczytny cel

Opublikowano: 01-03-2010

27 lutego Koalicja Sił Jamajskich zagrała dla Haiti w warszawskim klubie 1500m² do wynajęcia przy ulicy Solec 18/20. Charytatywny koncert, który rozpoczął się już o godz. 14 trwał do późnych godzin nocnych.

                                           haiti_088.jpg
                                                 

Akcję zorganizowali muzycy zespołu The Bartenders, którego perkusista Marek Gonzalez przebywał akurat na Haiti podczas trzęsienia ziemi.

haiti_koncert056.jpg  haiti_koncert063.jpg

Koncert  przyciągnął licznych fanów klimatów reggae. Pieniądze zebrane ze sprzedaży biletów zostaną przeznaczone na pomoc dla ofiar trzęsienia ziemi na Haiti. W planach jest ufundowanie klasy muzycznej w haitańskiej szkole.

haiti_koncert076.jpg

Na 3 scenach pokaźnej przestrzeni klubu zagrało wielu muzyków m.in. Immanuel, Banda de Chicas oraz Rei Ceballo i Calle Sol.

haiti_koncert102.jpg

Impreza miała również swoją kulinarna odsłonę, o którą zadbał Carlos Gonzales-Tejera. Z pomocą znanych szefów kuchni m.in. Roberta Sowy, Adama Michalskiego, Wojtka Modesta-Amaro, Dariusza Zahorańskiego, przygotował tradycyjne dania kuchni haitańskiej. Pomagali również uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczo -Gastronomicznych przy ul: Komorskiej w Warszawie. Długa kolejka imprezowiczów ustawiła się po kurczaka w ostrym sosie, ryż, fasolę oraz pikantną surówkę.

haiti_koncert007.jpg haiti_koncert046.jpg

Zdegustować można było również herbatę Yerba Mate i zakupić akcesoria do tradycyjnego parzenia naparu m.in. „rurkę” do picia zwaną Bombilla.

haiti_koncert010.jpgPrzygotowaliśmy typowy, niedzielny obiad haitański. Podajemy kurczaka, a mięso pojawia się na haitańskich stołach tylko od święta. Pamiętajmy, że jest to bardzo biedny kraj, tym bardziej teraz, po takiej katastrofie – mówi Carlos Gonzalez-TejeraKurczaka ugotowaliśmy na sposób haitański, jest lekko słodkawy dzięki dodaniu specjalnych słodko-gorzkich pomarańczy. Jest też kwaśno-pikantny, dzięki dodaniu soku z limonki i ostrej papryczki chili. Sałatka składa się z pokrojonej w paseczki białej kapusty, cebuli, startej marchewki, odrobiny czosnku, a przyprawiona jest sokiem z limonki i ostrą papryczką jalapeno.

OSSKIC na prośbę Carlosa wspiera akcję zarówno merytorycznie jak i logistycznie – mówi Adam Michalski.

haiti_koncert048.jpg

Niedawno wydarzyła się tragedia na Haiti, a teraz nastąpiła już kolejna w Chile. Takie akcje są zatem bardzo potrzebne. Są one na tyle znaczące, że sami wiemy, ile tego jedzenia marnujemy. W hotelach czy lokalach gastronomicznych marnuje się go bardzo dużo, a nie sposób przejść formalności, które umożliwiłyby przekazanie takiej żywności. Dlatego tego typu akcje jak dzisiaj są najbardziej skuteczne – dodaje Dariusz Zahorański.

haiti_koncert050.jpg   haiti_koncert022.jpg