1515 rekordowych tureckich przystawek
Opublikowano: 16-07-2010
Kucharze należący do federacji All Cook Federation działającej w ramach Narodowej Drużyny Kulinarnej pobili rekord przygotowania najwiekszej ilości przystawek oraz najdłuższego stołu z przystawkami. Zmagania kucharzy były nadzorowane przez arbitrów Światowych Rekordów Guinessa: Kelly Garrett oraz Şeyda Subaş?-Gemici. To oni uznali, że rekord jest ważny i można go wpisac do Księgi.
Na festiwalu obecny był również Prezydent orgaznizacji WACS – World Association Chefs Societies – Gissur Gudmundsson. Jego zdaniem kucharze włożyli wiele wysiłku w przygotowanie tylu przystawek i bardzo docenił ich starania. Dodał również, że był to jeden z najwspanialszych wieczorów jakie przeżył i że z chęcią wróci do Istambułu po raz kolejny. Według niego nie ma drugiego takiego miasta na świecie jak Istambuł. Osobiście pogratulował też Prezydentowi All Cooks Federation oraz kucharzom, którzy uczestniczyli w przedsięwzięciu.
Realizacja pomysłu na pobicie tego rekordu trwała dwa lata i miała związek z faktem, że Istambuł w roku 2010 cieszy się tytułem Europejskiej Stolicy Kultury. Dokonanie kucharzy doskonale podkreśla bogatą kulturę kulinarną tego kraju.
Certyfikat z rąk arbitrów Guinnessa odebrał Yalç?n Manav, Prezydent All Cook Federation. Gości wydarzenia poczęstowano przygotowanymi przystawkami oraz tradycyjnym tureckim alkoholem –Raki. Uczestnicy mogli się nimi rozkoszować podziwiając jednocześie piękny widok na Bosfor. Wieczorem zorganizowano koncerty gwiazd muzyki.