20 wspaniałych lat SPB !

Opublikowano: 11-10-2010

img_5979_resize.jpg

 XX  LECIE Stowarzyszenia Polskich Barmanów

Z przyjemnością pragniemy poinformować, że w dniu  28 września  br., na promie Stena Line, w ramach obchodów dwudziestej rocznicy założenia przez Zdzisława T. Nowickiego Stowarzyszenia Polskich Barmanów, odbyło się spotkanie Członków SPB, na które zaproszono  przyjaciół i sympatyków Organizacji.

 

Uroczystości odbyły się w nietypowym otoczeniu pokładu promu  StenaBaltica należącego do przewoźnika Stena Line. Miejsce to chociaż nietypowe, okazało się bardzo gościnne i umożliwiło nam spotkanie się oraz poznanie dorobku SPB na przełomie 20 lat jego działalności. Morze powitało nas sztormem 9 w skali Boforta a kuchnia doskonałą kolacją.

img_5961_resize.jpg img_5966_resize.jpg

Po ulokowaniu sie w kajutach i oswojeniu się  z "lekkim" bujaniem przyszedł czas na uroczystości. Otwarcia uroczystej gali dokonał prezes SPB  Ryszard Berent witając bardzo serdecznie wszystkich przybyłych. Bogdan Gałuszka przedstawił nam historię 20 lat Stowarzyszenia Polskich Barmanów.

img_5974_resize.jpg



Zapraszamy do zapoznania się z historią SPB:
Przypomnijmy założenia Stowarzyszenia Polskich Barmanów:Stowarzyszenie Polskich Barmanów – Polish Bartenders Association (SPB-PBA) jest pozarządową organizacją prowadzoną przez barmanów dla barmanów, której podstawową funkcją jest integracja tego środowiska w Polsce, podnoszenie kwalifikacji i kreatywności barmanów oraz promocja najwyższych standardów pracy w tym zawodzie.

Ponadto SPB jest jedynym reprezentantem Polski w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Barmanów (International Bartenders Association – IBA), które co roku spotyka się na międzynarodowych kongresach, podczas których rozgrywane są mistrzostwa świata w przyrządzaniu drinków (ICC/WCC oraz IBA Flair Competition).Stowarzyszenie zostało założone 12 czerwca 1990 roku w Gdańsku z inicjatywy Zdzisława Tymoteusza Nowickiego i grupy jego przyjaciół, w celu zintegrowania środowiska i podwyższenia kwalifikacji polskich barmanów.

Dnia 19 września tego samego roku, zostało ono wpisane do ogólnopolskiego rejestru sądowego. Na pierwszym Zebraniu Wyborczym w dniu 28 czerwca 1990 roku ukonstytuowano pierwszy Zarząd Główny, którego Prezesem został Zdzisław. T. Nowicki a Wiceprezesami Jerzy Bylica i Marek Śmiechowski.

Na kolejnym zebraniu wyborczym w 1995 roku na Prezesa Zarządu wybrano Marka Śmiechowskiego,  a Z.T. Nowicki został wtedy jego Prezesem Honorowym i tę funkcję piastował do końca życia.

II Zjazd  Wyborczy odbył się w 1997r. w Starych Jabłonkach, prezesem został wtedy Ryszard Berent. Kolejne zjazdy: III – 9 stycznia 2002, IV – 2006 r zorganizowano w Gdańsku, a  V ostatni 29 sierpnia 2010 r w Kołobrzegu. Prezesa Zarządu na kolejne kadencje wybierano Ryszarda Berenta.

Poniżej zapoznamy się z działalnością w zakresie:

edukacja.doc Edukacja.doc

struktury_dzialania_spb.doc Struktury_działania_spb.doc

konkursy_konferencje_wyjazdy.doc Konkursy_konferencje_wyjazdy.doc 

iba_meetings.doc Iba_meetings.doc 

dzialalnosc_integracyjna.doc Dzialalność_integracyjna.doc  
  

 Prasa

Na przestrzeni dwudziestu lat SPB współpracowało z następującymi mediami:

Biuletyn „Bartender”, dwumiesięcznik „Cocktail Bar”, Miesięcznik „Przegląd Gastronomiczny”, „Rynki Alkoholowe” oraz Portal www.Newsgastro.pl i inne.SponsorzyDrodzy Państwo, mamy świadomość, że poza osobistym zaangażowaniem każdego z Was, nasza działalność nigdy nie mogłaby się tak żywiołowo rozwijać i przynosić obfitych i dobrych owoców gdyby nie wsparcie ze strony naszych sponsorów i innych życzliwych naszej organizacji osób i instytucji, którym w tym miejscu pragnę podziękować w sposób szczególny. Doceniamy wasz trud i zaangażowanie i dziękujemy, że chcecie nas wspierać w naszej działalności .Następnym punktem spotkania było wręczanie oznak oraz dyplomów dla wszystkich, którzy uczestniczyli w działaniach SPB.

Aktywni członkowie Stowarzyszenia jak też sympatycy otrzymali z rąk Ryszarda Berenta pamiątkowe dyplomy oraz złote, srebrne, i brązowe oznaki . Nie zapomniano o docenieniu zaangażowania i wsparcia sponsorów. Wzruszającą chwilą było uhonorowanie córki Zdzisława Tymoteusza Nowickiego – Dobrochny. Ryszard Berent podkreślił radość z faktu bliskości jaką łaczy SPB z rodziną Zdzisława Nowickiego.

 

img_5973_resize.jpg

Mimo niezłego bujania uroczystości przebiegły płynnie i jak widać wszyscy mieli uśmiech na twarzy.

img_6057_resize.jpg

W drugim dniu spotkania, 29 września, po konferencji, podczas której omawialiśmy przyszłość  Stowarzyszenia, nastąpiło  uroczyste wręczenie dyplomów i legitymacji osobom,  które w tym roku zdały pozytywnie egzamin przed Honorową Kapitułą Konfraterni Polskich Barmanów Mistrzów i uzyskały przywilej używania honorowego tytułu Barmana Mistrza. O tym wydarzeniu już informowaliśmy.

img_6089_resize.jpg 

Wręczono również nowe legitymacje członkom Stowarzyszenia SPB.

img_6087_resize.jpg

Zwiedzanie maszynowni promu odbiło się głośnym echem wśród zwiedzających.

 

img_6123_resize.jpgimg_6130_resize.jpg

Jako że po burzy jest słońce i w tym przypadku po sztormie nastapiła słoneczna pogoda, która umożliwiła nam rozkoszowanie sie pięknem morza.

img_6076_resize.jpgimg_6158_resize.jpg

Nie omieszkałam odwiedzić Załogi Kuchni Promowej, którą serdecznie pozdrawiamy.

img_6135_resize.jpgimg_6136_resize.jpg

Mimo nocnego sztormu, wielu wrażeń oraz chwil pełnych wspomnień i wzruszeń dopłynęliśmy bezpiecznie do Portu w Gdyni. Długo nam zostanie w pamięci ten rejs i historia 20-tu lat SPB.

Redakcja Newsgastro.pl i ŚwiatBarmanów.pl  gratuluje wspaniałych osiągnieć i życzy wielu lat owocnej działalności SPB.

Zapraszamy do galerii zdjęć:)