20 wspaniałych lat SPB !
Opublikowano: 11-10-2010

XX LECIE Stowarzyszenia Polskich Barmanów
Z przyjemnością pragniemy poinformować, że w dniu 28 września br., na promie Stena Line, w ramach obchodów dwudziestej rocznicy założenia przez Zdzisława T. Nowickiego Stowarzyszenia Polskich Barmanów, odbyło się spotkanie Członków SPB, na które zaproszono przyjaciół i sympatyków Organizacji.
Po ulokowaniu sie w kajutach i oswojeniu się z "lekkim" bujaniem przyszedł czas na uroczystości. Otwarcia uroczystej gali dokonał prezes SPB Ryszard Berent witając bardzo serdecznie wszystkich przybyłych. Bogdan Gałuszka przedstawił nam historię 20 lat Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Zapraszamy do zapoznania się z historią SPB:Przypomnijmy założenia Stowarzyszenia Polskich Barmanów:Stowarzyszenie Polskich Barmanów – Polish Bartenders Association (SPB-PBA) jest pozarządową organizacją prowadzoną przez barmanów dla barmanów, której podstawową funkcją jest integracja tego środowiska w Polsce, podnoszenie kwalifikacji i kreatywności barmanów oraz promocja najwyższych standardów pracy w tym zawodzie.
Ponadto SPB jest jedynym reprezentantem Polski w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Barmanów (International Bartenders Association – IBA), które co roku spotyka się na międzynarodowych kongresach, podczas których rozgrywane są mistrzostwa świata w przyrządzaniu drinków (ICC/WCC oraz IBA Flair Competition).Stowarzyszenie zostało założone 12 czerwca 1990 roku w Gdańsku z inicjatywy Zdzisława Tymoteusza Nowickiego i grupy jego przyjaciół, w celu zintegrowania środowiska i podwyższenia kwalifikacji polskich barmanów.
Dnia 19 września tego samego roku, zostało ono wpisane do ogólnopolskiego rejestru sądowego. Na pierwszym Zebraniu Wyborczym w dniu 28 czerwca 1990 roku ukonstytuowano pierwszy Zarząd Główny, którego Prezesem został Zdzisław. T. Nowicki a Wiceprezesami Jerzy Bylica i Marek Śmiechowski.
Na kolejnym zebraniu wyborczym w 1995 roku na Prezesa Zarządu wybrano Marka Śmiechowskiego, a Z.T. Nowicki został wtedy jego Prezesem Honorowym i tę funkcję piastował do końca życia.
II Zjazd Wyborczy odbył się w 1997r. w Starych Jabłonkach, prezesem został wtedy Ryszard Berent. Kolejne zjazdy: III – 9 stycznia 2002, IV – 2006 r zorganizowano w Gdańsku, a V ostatni 29 sierpnia 2010 r w Kołobrzegu. Prezesa Zarządu na kolejne kadencje wybierano Ryszarda Berenta.
Poniżej zapoznamy się z działalnością w zakresie:
Edukacja.doc
Struktury_działania_spb.doc
Konkursy_konferencje_wyjazdy.doc
Iba_meetings.doc
Dzialalność_integracyjna.doc
Prasa
Na przestrzeni dwudziestu lat SPB współpracowało z następującymi mediami:
Biuletyn „Bartender”, dwumiesięcznik „Cocktail Bar”, Miesięcznik „Przegląd Gastronomiczny”, „Rynki Alkoholowe” oraz Portal www.Newsgastro.pl i inne.SponsorzyDrodzy Państwo, mamy świadomość, że poza osobistym zaangażowaniem każdego z Was, nasza działalność nigdy nie mogłaby się tak żywiołowo rozwijać i przynosić obfitych i dobrych owoców gdyby nie wsparcie ze strony naszych sponsorów i innych życzliwych naszej organizacji osób i instytucji, którym w tym miejscu pragnę podziękować w sposób szczególny. Doceniamy wasz trud i zaangażowanie i dziękujemy, że chcecie nas wspierać w naszej działalności .Następnym punktem spotkania było wręczanie oznak oraz dyplomów dla wszystkich, którzy uczestniczyli w działaniach SPB.
Aktywni członkowie Stowarzyszenia jak też sympatycy otrzymali z rąk Ryszarda Berenta pamiątkowe dyplomy oraz złote, srebrne, i brązowe oznaki . Nie zapomniano o docenieniu zaangażowania i wsparcia sponsorów. Wzruszającą chwilą było uhonorowanie córki Zdzisława Tymoteusza Nowickiego – Dobrochny. Ryszard Berent podkreślił radość z faktu bliskości jaką łaczy SPB z rodziną Zdzisława Nowickiego.
Mimo niezłego bujania uroczystości przebiegły płynnie i jak widać wszyscy mieli uśmiech na twarzy.
W drugim dniu spotkania, 29 września, po konferencji, podczas której omawialiśmy przyszłość Stowarzyszenia, nastąpiło uroczyste wręczenie dyplomów i legitymacji osobom, które w tym roku zdały pozytywnie egzamin przed Honorową Kapitułą Konfraterni Polskich Barmanów Mistrzów i uzyskały przywilej używania honorowego tytułu Barmana Mistrza. O tym wydarzeniu już informowaliśmy.
Wręczono również nowe legitymacje członkom Stowarzyszenia SPB.
Zwiedzanie maszynowni promu odbiło się głośnym echem wśród zwiedzających.
Jako że po burzy jest słońce i w tym przypadku po sztormie nastapiła słoneczna pogoda, która umożliwiła nam rozkoszowanie sie pięknem morza.
Nie omieszkałam odwiedzić Załogi Kuchni Promowej, którą serdecznie pozdrawiamy.
Mimo nocnego sztormu, wielu wrażeń oraz chwil pełnych wspomnień i wzruszeń dopłynęliśmy bezpiecznie do Portu w Gdyni. Długo nam zostanie w pamięci ten rejs i historia 20-tu lat SPB.
Redakcja Newsgastro.pl i ŚwiatBarmanów.pl gratuluje wspaniałych osiągnieć i życzy wielu lat owocnej działalności SPB.
Zapraszamy do galerii zdjęć:)