300 słonecznych dni w jednej lampce
Opublikowano: 23-04-2010

Czym charakteryzują się wina z Górnej Adygi/Południowego Tyrolu?
Przeznaczone są dla koneserów wina, kojarzone są przede wszystkim z najlepszymi białymi winami. Ponad 98% win z tego regionu są winami jakościowymi, 1,5% to wina o statusie wina regionalnego czy stołowego. Winogrona przeznaczone na ich produkcję rosną na znakomitych glebach tj. wapień, piaskowiec. To wszystko sprzyja tym owocom, które lubią ciepło, a klimat mają tam doskonały. Wszystkim się wydaje, że skoro jeździmy tam na narty, region musi być zimny. Jest jednak wręcz przeciwnie: gdy spojrzymy na mapy to ciepłe masy powietrza znad Morza Śródziemnego, przez Adriatyk płyną prosto do Górnej Adygi. Za dnia koncentracja ciepłej temperatury jest tam znacząca, a dzienna amplituda temperatur jest tam najwyższa w całych Włoszech. Potrafi być tam ponad 20 stopni różnicy pomiędzy temperaturą w ciągu dnia i nocy. Ponieważ wieczorem powracają zimne masy powietrza wygląda to tak: za dnia mamy koncentracje cukrów, dobry alkohol, a w nocy oczyszczenie i kwasowość.
Warunki brzmią rzeczywiście idealnie. To chyba one sprawiają, że wina są tak wyjątkowe.
Są one wyjątkowe, gdyż można je bardzo łatwo zapamiętać. Są to w większości wina jedno szczepowe, więc łatwo określić charakter szczepu i charakter wina po które sięgamy. Oczywiście jedne wina są lżejsze drugie cięższe, nawet w obrębie jednego szczepu, ale oryginał szczepu i jego charakter możemy zawsze założyć. Wina te są po prostu przyjemne, możemy sięgnąć po Rieslingi, Sauvignon, które mają idealną kwasowość, żywy aromat . Możemy je sobie dowolnie dobierać do różnych dań: do mięsa, ryby czy sałatek.
Czyli z oferty win produkowanych w tym rejonie możemy wybrać coś do każdej potrawy.
Tak, dzięki temu, że są to wina różnorodne pod względem ilości szczepów. Uprawia się ich tam kilkanaście. Spektrum stosowania tych win jest bardzo duże. Rieslingi będą odpowiednie do ryb i owoców morza, Sauvignon możemy podać do sałat, kozich serów. Pasują one do dań każdej kuchni, nawet orientalnej.
Podobno niektóre z tych win przypadły do gustu szczególnie kobietom…
Są dwa rodzaje białych win z tego regionu, które cenią sobie kobiety. Jedno z nich to Gewürztraminer, które jest mniej kwasowe i ma w sobie więcej słodyczy. Drugie prawdziwie kobiece wino to Sauvignion Blanc. A to dlatego, że kobiety mogą wchłonąć o 25% mniej alkoholu w tym samym czasie co mężczyźni, ale mają bardziej rozbudowany aparat smakowo-węchowy i dla nich wino to ma szczególnie przyjemny i ciekawy aromat.
Co jeszcze zachwyca w regionie Górnej Adygi\ Południowego Tyrolu oprócz win?
Zachwycają tam również niesamowite pejzaże i styl życia. Ludzie żyją tam bardzo spokojnie, w symbiozie ze sobą.
A kulinarnie?
Pyszne są miejscowe wypieki. Również Speck, pod każdą postacią – sam lub jako dodatek do kanapki czy pizzy.
Dziękujemy za rozmowę.