37 statuetek „Złoty Widelec” rozdane!
Opublikowano: 25-07-2020
37 statuetek „Złoty Widelec” oraz 5 nagród specjalnych IX edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni” odebrali tegoroczni laureaci.
Po raz IX Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 37 statuetek w 9 kategoriach, w tym przyznano 5 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziewięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 200 restauracji, 978 z nich uczestniczyło w akcji, 322 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP).
Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono 37 statuetek „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, orientalna, stek house i burger, bary bistro i cukiernie. Nagrodę dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2020 otrzymał Marek Rybacki – szef kuchni restauracji mieszczącej się w Hotel & Restauracja SULBIN w Garwolinie. Najlepszą Restauracją Roku 2020 w Polsce została RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy. Wyśmienita, tajska kuchnia Restauracji THAISTREET by Magdalena Woźniak z Warszawy otrzymała tytuł Najlepszej Restauracji Kuchni Tajskiej Roku 2020 w Polsce. Odkrycie Kulinarne Roku 2020 to BURSZTYNOWA BISTRO z Warszawy, bistro specjalizujące się w daniach na bazie najlepszych w Polsce serów długodojrzewających Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir. Nagrodę w kategorii Eventowe Miejsce 2020 Roku otrzymała RESTAURACJA STIXX BAR & GRILL z Warszawy oferująca doskonałą kuchnię z całego świata, perfekcyjną obsługę, wyśmienite koktajle przy najdłuższym wolnostojącym barze w mieście.
IX edycja Konkursu „Polska od Kuchni” odbywała się w niezwykle trudnych warunkach dla branży gastronomicznej. Uruchomienie działalności branży gastronomicznej po 9 tygodniach przerwy spowodowanej pandemią umożliwiło wznowienie tegorocznej edycji konkursu. Jurorzy w ciągu miesiąca odwiedzili ponad 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku.
Od dziewięciu lat akcja „Polska od Kuchni” wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzić i wpisać na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem” restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miasta czy regionu, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków. Jury konkursu co roku starannie ocenia zgłoszone do konkursu punkty gastronomiczne. Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Konkurs przebiegał pod patronatem władz miast i marszałków, oraz posiadał szeroką oprawę medialną.
LAUREACI ZŁOTEGO WIDELCA 2O2O ROKU
RESTURACJA HOTELOWA
RESTAURACJA POLSKA mieszcząca się w AIRPORT HOTEL OKĘCIE w Warszawie
RESTAURACJA SOPHIE & SUSSANE mieszcząca się w Hotelu TALARIA w Trojanowie
RESTAURACJA W HOTELU AGIT CONGRESS & SPA w Lublinie
Hotel & Restauracja SULBIN z Garwolina
RESTAURACJA DWORSKA W DWORZE KALISZKI w Białej Pilskiej
RESTURACJA W HOTELU ZŁOTY GROŃ RESORT I SPA w Istebnej
RESTAURACJA ALPIN mieszcząca się w hotelu ALPIN w Szczyrku
RESTAURACJA BORODINO mieszcząca się w hotelu Modlin w Nowym Dworze Mazowieckim
RESTAURACJA W HOTELU TAJTY mieszcząca się w Wilkasach koło Giżycka
WILLA FILIKS RESTAURACJA & POKOJE mieszcząca się w Nałęczowie
TAWERNA Z PIEKŁA RODEM mieszcząca się w ośrodku Bocianie Gniazdo w Rynie
RESTURACJA LA BIBLIOTHEQUE mieszcząca się w hotelu St. Bruno w Giżycku
KATEGORIA: RESTAURACJA AUTORSKA
RESTAURACJA ELIXIR W DOMU WÓDKI z Warszawy
RESTAURACJA ,,KUCHNIA by Marcin Szukaj” z Bydgoszczy
KATEGORIA: KUCHNIA POLSKA
RESTAURACJA & BAR ŚWIĘTOSZEK TARTUFE z Warszawy
RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy
RESTAURACJA & CATERING MONTE CARLO z Kielc
EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI z Warszawy
RESTAURACJA KUŹNIA z Lublina
RESTAURACJA BUBBLES z Warszawy
OBERŻA POD CZERWONYM WIEPRZEM z Warszawy
RESTAURACJA THE PIANO ROUGE z Krakowa
RESTAURACJA FOLK GOSPODA z Warszawy
RESTAURACJA TRZY GĘSI z Krakowa
KATEGORIA: KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
IL PADRINO RISTORANTE z Warszawy
BONAPPETIT RESTAURANT z Warszawy
KATEGORIA: KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA
RESTAURACJA STIXX BAR & GRILL z Warszawy
KATEGORIA: KUCHNIA ORIENTALNA
RESTAURACJA THAISTREET by Magdalena Woźniak z Warszawy
RESTAURACJA TOMO SUSHI z Warszawy
KATEGORIA: STEK HOUSE
RESTAURACJA BEEF & PEPPER z Warszawy
RESTAURACJA BRITISH BULLDOG PUB in LONDON STEAK HOUSE z Warszawy
RESTAURACJA FUEGO BAR & GRILL by BRACIA COLLINS z Warszawy
KATEGORIA: BARY, BISTRO
GRINGO BAR z Warszawy
ZACHODNIA KAWIARNIA & BISTRO z Białegostoku
MENU BISTRO z Warszawy
BURSZTYNOWA BISTRO z Warszawy
KATEGORIA: CUKIERNIE
CZEKOLADA CAFE mieszcząca się w AIRPORT HOTEL OKĘCIE w Warszawie
LAUREACI NAGRÓD SPECJALNYCH 2020 ROKU
SZEF KUCHNI ROKU 2020 W POLSCE
Marek Rybacki – szef kuchni restauracji mieszczącej się w Hotel & Restauracja SULBIN w Garwolinie
NAJLEPSZA RESTAURACJA ROKU 2020 W POLSCE
RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy
NAJLEPSZA RSTAURACJA KUCHNI TAJSKIEJ ROKU 2020 W POLSCE
RESTAURACJA THAISTREET by Magdalena Woźniak z Warszawy
ODKRYCIE KULINARNE 2020 ROKU
BURSZTYNOWA BISTRO z Warszawy
EVENTOWE MIEJSCE 2020 ROKU
RESTAURACJA STIXX BAR & GRILL z Warszawy
Więcej informacji na temat konkursu www.polskaodkuchni.com.pl
Patronat honorowy
Marszałkowie: Marszałek Województwa Mazowieckiego, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Marszałek Województwa Lubuskiego, Marszałek Województwa Podlaskiego.
Prezydenci Miast: Prezydent m.st. Warszawy, Prezydent Katowic, Prezydent Gdańska.
Patronat medialny
Akcja „Polska od Kuchni” ma szerokie wsparcie w ramach patronatów medialnych. Portale: GDZIE ZJEŚĆ INFO.pl, NewsGastro.pl, kulinarnyblog.pl, szef-kuchni.com.pl, twoje-miasto.pl. Magazyny: Restauracja, Biznes Restauracja & Catering, Poradnik Restauratora, Biznes Hotel, Hotelarz, Szef Kuchni, Gastronomia i Turystyka. Radio HORECA. Telewizja ATV.
Partnerzy
PARTNERZY GŁÓWNI: MUSZYNIANKA, GASTRO MAGIC SERVICE.
Tegoroczni Partnerzy: SKARBY SEROWARA, J.A. BACZEWSKI, ODKUPIENIE WIN, MASARNIA DRESZLER, LAZUR, JULIUS MEINL, BUKAT Hurtownia Warzyw i Owoców, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, ŻABCZYŃSCY MŁYNY ZBOŻOWE, STARY BROWAR KOŚCIERZYNA.
Organizator Akcji „Polska od Kuchni”
Organizatorem akcji „Polska od Kuchni” jest Fundacja WIP Warto im Pomóc, która prowadzi trzy projekty. Projekt „Polska od Kuchni”, którego celem jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie gastronomii w Polsce. Konkurs WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców – promocja etyki i rzetelnego wykonywania działalności gospodarczej. Projekt WIP Warto im Pomóc – Fundusz pomocy osobom niepełnosprawnym rozpoczynającym działalność gospodarczą.