Adam Chrząstowski patronem działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w UE

Opublikowano: 27-05-2011

Adam Chrząstowski patronem merytorycznym działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej

Polska prezydencja w Unii Europejskiej to doskonała okazja do promocji polskiej kuchni i produktów spożywczych. Przedstawiciele Departamentu Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej na patrona merytorycznego działań kulinarnych podczas półrocznego okresu polskiej prezydencji wybrali szefa kuchni Adama Chrząstowskiego.

 adam-chrzastowski

 

Adam Chrząstowski jest członkiem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, szefem kuchni i współwłaścicielem krakowskiej restauracji Ancora, znanym również ze swojego programu kulinarnego „Adam po pracy”, emitowanego na kanale Kuchnia.tv.

O swoich kulinarnych planach na czas prezydencji mówi: – Większość wydarzeń odbędzie się jesienią. Na pewno na stołach pojawi się więc dziczyzna, grzyby, owoce leśne. W roli dań głównych chciałbym podawać dużo drobiu: kaczki, gęsi, bażanty i perliczki. Jeśli chodzi o ryby i owoce morza, marzy mi się sandacz i raki w połączeniu z grzybami. Jako gorącą przekąskę do tego zestawu, poza grzybami, będę proponował buraki, kalafiory, cukinie czy brokuły. Warto byłoby przy tej okazji przypomnieć o zapomnianym polskim smaku – salsefii, która sprawdza się jako samodzielny dodatek (podawany podobnie jak szparagi) lub składnik sałatek. Zarówno w deserach, jak i daniach głównych, chciałbym zaproponować gruszki oraz jabłka. Oczywiście warto wykorzystać okazję prezydencji naszego kraju, by pokazać polskie sery zagrodowe, które w tym okresie będą już dojrzałe. Muszę jednak ustalić, czy przepisy sanitarne pozwalają na podanie produktów lokalnych, wytwarzanych w małych przedsiębiorstwach z użyciem tradycyjnych technologii. Niestety, w tym okresie nie będzie już polskich truskawek i malin, a nie chcąc wykorzystywać tych importowanych, będę zmuszony zrezygnować z ich podania.

 

Okres polskiej prezydencji to świetna okazja by zaprezentować i wypromować na forum europejskim lokalne produkty spożywcze. Polskie kulinaria są warte promocji i rozpowszechnienia. Podczas trwania prezydencji w Polsce odbędzie się około 50 ministerialnych spotkań. Organizowane będą one w pięciu ośrodkach: Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście, Krakowie i Warszawie. Prawdopodobnie polityczne spotkania zostaną wykorzystane również do promocji regionów i ich produktów. Zadaniem Adama Chrząstowskiego będzie kontrolowanie zaplecza kulinarnego i ocena merytoryczna proponowanych na te spotkania zestawów menu, oraz pracy wynajętych firm cateringowych.

 

W Brukseli celem Adama Chrząstowskiego będzie natomiast promocja polskich kulinariów. Szef kuchni opracował już różnorodne menu na śniadania, obiady, kolacje, bankiety, będące kombinacją polskich potraw. Ogromny nacisk kładł przy okazji na to, by propozycje związane były z polską kuchnią nowoczesną, z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów lokalnych i sezonowych.

Katarzyna Śmigielska
Agencja Good News PR