AL-KIDRA przepis krok-po-kroku
Opublikowano: 05-06-2010

AL – KIDRA
Składniki:
– 3 szklanki ryżu Basmati
– 1 kg jagnięciny
– 8 ząbków czosnku
– 1 ziemniak (w plasterkach)
– 4 łyżeczki arabskiej przyprawy
– 3 łyżeczki czarnego pieprzu
– 3 łyżeczki kurkumy
– 5 łyżeczek kardamonu
– 3 łyżeczki cynamonu
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki soli
– puszka cieciorki
– ½ szklanki migdałów bez skórki
Przygotowanie:
– Podgrzej średniej wielkości garnek na wysokim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju i mięso. Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie wlej tyle gorącej wody, aby przykryła całe mięso. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
– W międzyczasie odsącz ryż z wody i umieść w misce. Dodaj 2 łyżeczki przyprawy arabskiej, 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę soli, puszkę cieciorki i 8 ząbków czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki z ryżem.
– Przygotuj głęboki garnek i ułóż na jego dnie plasterki ziemniaka, posyp odrobiną ryżu.
– Następnie połóż mięso i przykryj resztą ryżu. Wyrównaj powierzchnię.
– Całość zalej bulionem z gotowanego mięsa. Szczelnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy ryż będzie miękki i cały płyn wchłonięty (około 1 godz.). Nie zdejmuj pokrywki zbyt często, do dwóch razy podczas całego gotowania. Woda nie powinna się zbyt mocno gotować, w razie potrzeby zmniejsz ogień.
– Gdy ryż jest gotowy, zdejmij pokrywkę, umieść na garnku duży półmisek lub tacę i odwróć go jednym, szybkim ruchem. Powoli i ostrożnie podnieś garnek.
– Upraż migdały na 1 łyżce oleju i posyp nimi ryż.
– Potrawę podawaj z sałatką z pomidorów i ogórka oraz jogurtem.
SMACZNEGO!
****
AL-KIDRA
Ingredients:
– 3 cups of Basmati rice
– 1 kilo of lamb meat
– 8 cloves of garlic
– 1 potato(slices)
– 4 teaspoons of Arabic spices
– 3 teaspoons of black pepper
– 3 teaspoons of turmeric(kurkomi)
– 5 teaspoons of cardamom
– 3 teaspoons cinnamon
– 3 tablespoons oil
– 2 tablespoons salt
– 1 can of chick-pea
– 1\2 cup of almond without the skin
Directions:
– Soak the rice in warm water for one hour.
– Heat a medium pan over high heat and add 2 tablespoons of oil and the meat and cook it 2-3 minutes then add the hot water until it cover the meat. When the water start to boil, reduce the heat to low and cook until the lamb is very tender.
– Meanwhile, take off the rice from water and put it in bowel and add 2 teaspoons of Arabic spices, 2 teaspoons of black pepper, 2 teaspoons of turmeric, 3 teaspoons of cardamom, 2 teaspoons of cinnamon, 1 tablespoons salt, 1 can of chick-pea and 8 cloves of garlic and mix all these ingredients with rice.
– Take deep casserole and arrange the potato slices on the bottom. Sprinkle a handful of the rice on top of the potato. Layer the lamb on top. Pour the rice on top and spread it evenly, add the boiling water.
– Cover tightly and cook over low heat until the rice is tender and the liquid absorbed, about 1 hour. Don’t check too often, maybe twice during the whole cooking time. The liquid in the casserole should not be boiling vigorously, so reduce the heat to very low, if you find that necessary.
– When the rice is done, take off the lid, place a large round serving platter over the top of the casserole, and carefully invert in one very quick motion, holding both sides very tightly. Slowly and carefully lift the casserole.
– Roast the almonds with one tablespoon of oil and put on the top of the rice.
– You can serve this dish with salad or with yogurt.