AL-KIDRA przepis krok-po-kroku

Opublikowano: 05-06-2010

Żona Ambasadora Palestyny Pani Bushra Soufan zaprosiła nas do swojej rezydencji na wspólne gotowanie tradycyjnej palestyńskiej potrawy. Specjalnie dla naszych czytelników prezentujemy dokładny przepis i instrukcję wykonania dania Al Kidra. Na pewno wam się uda, będzie smakować i zachwyci twoich gości i rodzinę podczas uroczystego obiadu. Zapraszamy na kulinarną podróż do Palestyny i odkrycie niepowtarzalnych smaków i aromatów tego państwa.

  alkidra.jpg

AL – KIDRA



Składniki:

palestine_cooking014.jpg  



– 3 szklanki ryżu Basmati

– 1 kg jagnięciny

– 8 ząbków czosnku

– 1 ziemniak (w plasterkach)

– 4 łyżeczki arabskiej przyprawy

– 3 łyżeczki czarnego pieprzu

–  3 łyżeczki kurkumy

– 5 łyżeczek kardamonu

– 3 łyżeczki cynamonu

– 3 łyżki oleju

– 2 łyżki soli

– puszka cieciorki

– ½ szklanki migdałów bez skórki

palestine_cooking016.jpg palestine_cooking017.jpg



Przygotowanie:

– Namocz ryż w gorącej wodzie (przez 1 godzinę)

palestine_cooking024.jpg

– Podgrzej średniej wielkości garnek na wysokim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju i mięso. Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie wlej tyle gorącej wody, aby przykryła całe mięso. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj, aż mięso będzie miękkie.

palestine_cooking026.jpg

– W międzyczasie odsącz ryż z wody i umieść w misce. Dodaj 2 łyżeczki przyprawy arabskiej, 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę soli, puszkę cieciorki i 8 ząbków czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki z ryżem.

palestine_cooking027.jpg  palestine_cooking032.jpg palestine_cooking036.jpg

– Przygotuj głęboki garnek i ułóż na jego dnie plasterki ziemniaka, posyp odrobiną ryżu. 

palestine_cooking041.jpg  palestine_cooking049.jpg

– Następnie połóż mięso i przykryj resztą ryżu. Wyrównaj powierzchnię.

 palestine_cooking062.jpg  palestine_cooking067.jpg



– Całość zalej bulionem z gotowanego mięsa. Szczelnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy ryż będzie miękki i cały płyn wchłonięty (około 1 godz.). Nie zdejmuj pokrywki zbyt często, do dwóch razy podczas całego gotowania. Woda nie powinna się zbyt mocno gotować, w razie potrzeby zmniejsz ogień.

palestine_cooking070.jpg palestine_cooking093.jpg

– Gdy ryż jest gotowy, zdejmij pokrywkę, umieść na garnku duży półmisek lub tacę i odwróć go jednym, szybkim ruchem. Powoli i ostrożnie podnieś garnek.

palestine_cooking111.jpg palestine_cooking121.jpg

– Upraż migdały na 1 łyżce oleju i posyp nimi ryż.

palestine_cooking090.jpg palestine_cooking092.jpg

– Potrawę podawaj z sałatką z pomidorów i ogórka oraz jogurtem.

palestine_cooking101.jpg palestine_cooking096.jpg

SMACZNEGO!

palestine_cooking144.jpg palestine_cooking129.jpg

****

AL-KIDRA

Ingredients:

–         3 cups of Basmati rice

–         1 kilo of lamb meat

–         8 cloves of garlic

–         1 potato(slices)

–         4 teaspoons of Arabic spices

–         3 teaspoons of black pepper

–         3 teaspoons of turmeric(kurkomi)

–         5 teaspoons of cardamom

–         3 teaspoons cinnamon

–         3 tablespoons oil

–         2 tablespoons salt

–         1 can of chick-pea

–         1\2 cup of almond without the skin

Directions:

– Soak the rice in warm water for one hour.

– Heat a medium pan  over high heat and add 2 tablespoons of oil and the meat and cook it 2-3 minutes then add the hot water until it cover the meat. When the water start to boil, reduce the heat to low and cook until the lamb is very tender.

– Meanwhile, take off the rice from water and put it in bowel and add 2 teaspoons of Arabic spices, 2 teaspoons of black pepper, 2 teaspoons of turmeric, 3 teaspoons of cardamom, 2 teaspoons of cinnamon, 1 tablespoons salt, 1 can of chick-pea and 8 cloves of garlic and mix all these ingredients with rice.

– Take deep casserole and arrange the potato slices on the bottom. Sprinkle a handful of the rice on top of the potato. Layer the lamb on top. Pour the rice on top and spread it evenly, add the boiling water.

– Cover tightly and cook over low heat until the rice is tender and the liquid absorbed, about 1 hour. Don’t check too often, maybe twice during the whole cooking time. The liquid in the casserole should not be boiling vigorously, so reduce the heat to very low, if you find that necessary.

– When the rice is done, take off the lid, place a large round serving platter over the top of the casserole, and carefully invert in one very quick motion, holding both sides very tightly. Slowly and carefully lift the casserole.

–  Roast the almonds with one tablespoon of oil and put on the top of the rice. 

– You can serve this dish with salad or with yogurt.