Alain Passard***, Maciej Majewski i Dawid Makurat
Opublikowano: 19-02-2019
W warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria w dniu 15 lutego 2019 roku miała miejsce uroczysta Gala CCIFP, która zainaugurowała obchody jubileuszu 25-lecia Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej. Motywem przewodnim wydarzenia był festiwal filmowy w Cannes, a gala została uświetniona doskonałą oprawą kulinarną. Uroczysta kolacja przygotowana została bowiem przez trzech niezwykle utalentowanych mistrzów. Był to gość specjalny Alain Passard z restauracji Arpège w Paryżu, mogący pochwalić się trzema gwiazdkami Michelin, Maciej Majewski – szef kuchni La Brasserie Moderne, restauracji warszawskiego hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz Dawid Makurat – szef cukierni Lourse Hotelu Raffles Europejski w Warszawie. Zaserwowane licznym gościom menu łączyło polskie oraz francuskie tradycje kulinarne, a smak dań podkreślały starannie wyselekcjonowane wina.
Odbywająca się każdego roku Gala CCIFP na stałe zajęła miejsce w kalendarzu najważniejszych wydarzeń w życiu firm i osób związanych z polsko – francuskim środowiskiem. Jest doskonałą okazją do spotkania się przyjaciół izby, ludzi biznesu, reprezentantów instytucji, polityków czy mediów. Warto przypomnieć, że Francusko-Polska Izba Gospodarcza (CCIFP) należy do liderów wśród izb handlowych w Polsce i skupia ponad 450 firm z kapitałem francuskim oraz polskim. Jej cele to współtworzenie warunków dla inwestycji i rozwoju gospodarczego w Polsce oraz promocja najlepszych praktyk oraz rozwiązań biznesowych, zapewniających rozwój gospodarczy i społeczny. Francusko-Polska Izba Gospodarcza powstała w kwietniu 1994 roku z inicjatywy przedsiębiorców francuskich i należy do Związku Francuskich Izb Przemysłowo-Handlowych (CCIFI) zrzeszającego 115 Izb francuskich na świecie.
ALAIN PASSARD – Szef kuchni restauracji Arpège
Swoją kulinarną przygodę rozpoczął w 1980 roku w restauracji Duc d’Enghien w Casino d’Enghien, gdzie zdobył najpierw jedną, a potem kolejną gwiazdkę Michelin, będąc ówcześnie najmłodszym dwugwiazdkowym szefem kuchni na świecie. W 1986 roku założył w Paryżu restaurację Arpège funkcjonującą do dziś. To tutaj rozwija swoje talenty zdobywając w ciągu 10 lat komplet trzech gwiazdek Michelin. Od 2001 roku jego pasje kulinarne kierują się w stronę warzyw i naturalnych produktów. Jest autorem wielu nowatorskich przepisów i książek, a jego restauracja została sklasyfikowana na 8. miejscu wśród 50 najlepszych restauracji świata według The World’s 50 Best Restaurants.
„Mając 14 lat postanowiłem zostać kucharzem. Nigdy nie zmieniłem zdania.”
Alain Passard
MACIEJ MAJEWSKI, szef kuchni restauracji La Brasserie Moderne
Doświadczenie zdobywał pracując przez kilkanaście lat w sieci hotelowej Accor, jak również odbywając staże i praktyki w hotelach i restauracjach we Francji. W 2014 roku został szefem kuchni restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko-francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Jego autorskie menu prezentuje karta w restauracji La Brasserie Moderne. W 2017 roku Maciej otrzymał tytuł Szefa Roku Regionu Centralnego w konkursie organizowanym przez Poland 100 Best Restaurants, a La Brasserie Moderne została nagrodzona Grand Award 3 widelce plus.
„Gotowanie to całe moje życie.
Nie traktuję gotowania jak pracy, ale jak spełnienie moich marzeń.”
Maciej Majewski
DAWID MAKURAT, pastry chef, Lourse, Raffles Europejski
Mistrz cukiernictwa z 14-letnim doświadczeniem w zawodzie. Naukę rozpoczął na Kaszubach, gdzie pracował w latach 2005-2011. W roku 2012 uzyskał tytuł mistrza cukiernictwa, aby następnie rozwijać karierę w Sopocie. Tam pod opieką Andrzeja Frelaka kontynuował naukę w cukierni prestiżowego hotelu Sheraton. W roku 2014 objął stanowisko szefa cukierni pięciogwiazdkowego hotelu Rialto w Warszawie, gdzie pod swoją opieką miał również restaurację Salto. Podczas dalszych etapów kariery współpracował z Piotrem Chylareckim oraz Krzysztofem Ilnickim. W kwietniu 2018 r. objął stanowisko szefa legendarnej cukierni Lourse w hotelu Raffles Europejski. Inspirując się jej dawnymi recepturami na nowo stworzył kartę deserów, która wzbudza coraz większe zainteresowanie zarówno gości hotelowych, jak i warszawiaków.
„Desery chłoną emocje, to co w nie przelewasz jest wyczuwalne podczas jedzenia.”
Dawid Makurat