Anthony Bourdain – nowa książka
Opublikowano: 12-07-2010

Pierwszą popularność przyniosła mu wydana w 2000 roku książka Kitchen Confidential, która od razu stała się bestsellerem. Dzięki niej otrzymał tytuł Pisarza Kulinarnego (Food Writer) roku 2001 przyznawanego przez magazyn Bon Appétit. Natomiast w roku 2002 jego kolejna książka – A Cook’s Tour została okrzyknięta książką roku przez organizację: British Guild of Food Writers.
Bourdain znany jest ze swojego podejścia do kuchni, szczególnie tej egzotycznej. W swoich programach na oczach widzów konsumował takie potrawy jak jaja mrówek w Meksyku, oczy fok podczas polowania z Eskimosami czy całą kobrę wraz z sercem w Wietnamie.
Na początku czerwca ma anglojęzycznym rynku pojawiła się kolejna książka autorstwa Bourdaina: Medium Raw. Po 10 latach od sukcesu jego pierwszej książki Anthony przedstawia świat gastronomii z zupełnie innej perspektywy. Podróżując po świecie, nagrywając swój telewizyjny program „Anthony Bourdain: No Reservations", zdobył kolejne doświadczenia i swoją najnowszą książkę pisze z charakterystyczną dla niego zupełną szczerością. Ta cecha w głównej mierze zadecydowała o jego popularności i pozwoliła zdobyć rzesze fanów, chociaż ludzie podziwiają go również za jego bogatą wiedzę na temat gotowania.
Wszystko co przeczytamy w książce Medium Raw jest zapiskiem osobistych opinii autora. Wśród tematów, które porusza Bourdain pojawia się m.in. zarys podstawowych zdolności jakie powinni posiadać wszyscy młodzi adepci sztuki kulinarnej. Na kartach książki apeluje również by przyrządzać hamburgery z „prawdziwego mięsa” i krytykuje modne ostatnio menu degustacyjne jako niewarte czasu i pieniędzy.
Jeden z rozdziałów książki poświęcony jest analizie wszystkich obecnych bohaterów i antybohaterów gastronomii. W kolejnym oferuje czytelnikom kulinarną podróż po swoich ulubionych kuchniach całego świata.
Czekamy na wydanie książki w polskiej wersji językowej.
Opis książki
Tytuł: Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook
Wydawnictwo: Ecco
Język: angielski
Ilość stron: 304
Data wydania:8 czerwiec, 2010