API Food – Delicje z Włoch. Czas na trufle, czas na grzyby.

Opublikowano: 06-09-2011

Trufle z Piemontu. Biała trufla z Alby

trufle001 

Piemonckie regiony Langhe i Roero to prawdziwa mekka dla smakoszy. Tutaj rodzą się najlepsze szczepy prestiżowych win Barolo i Barbaresco, tutaj też jesień staje się czasem zbiorów najcenniejszej trufli na świecie, słynnej białej trufli z Alby, Tuber Magnatum Pico. Ta pomarszczona, nieregularna bulwa o żółtawym kolorze, to rodzaj grzyba rosnącego całkowicie pod ziemią. Budzi on emocje, stanowi przedmiot badań nad mechanizmami naszej gastronomicznej ekstazy, pociągu do jego specyficznego aromatu i smaku.

 

 

 trufle002  trufle003

Specjalistą w wytwarzaniu produktów na bazie trufli jest firma Inaudi, która w tym roku obchodzi 40-lecie działalności. Położona w malowniczej piemonckiej miejscowości Borgo San Dalmazio, jest kontynuacją rodzinnych tradycji. Jedną z nich stanowi wytwarzanie cenionych na całym świecie produktów z trufli. Ich wybór poparty jest wiedzą właścicieli, a piemoncki rodowód rodziny Inaudi wpływa na ich naturalną, wrodzoną wiedzę na temat tych cennych grzybów. Białe, ale również czarne trufle, są ręcznie selekcjonowane, najlepsze okazy są zamykane w słoiczkach w naturalnej zalewie. Gama truflowych specjałów jest w Inaudi niezwykle bogata – możemy delektować się truflowymi sosami, kremami, carpaccio truflowym, masłem i miodem, aromatyzowanymi oliwami i octami, czy wreszcie makaronami i risottem z dodatkiem trufli.

W tym roku, jak zawsze, Inaudi zaprezentuje się podczas 81 Międzynarodowych Targów Białej Trufli, które odbędą się w październiku w piemonckiej Albie.

 Trufla_bia Trufla_czarna oliwa001

La_Perla_Nera La_TartufataMid_truflowy 

Grzyby z Piemontu

Grzyby i przetwory z grzybów to również część bogatej tradycji rodziny Inaudi. Początki firmy to niewielki sklep specjalizujący się w grzybowych przysmakach. Aktualnie Inaudi oznaczona znakiem Doskonałość Rzemieślnicza Piemontu – Piemonte Eccelenza Artigiana, dostarcza wyśmienitych grzybów w oliwie z oliwek, a także w postaci suszu. Specjalnością są borowiki czarne główki ręcznie układane w całości w słoikach. Duże słoje z linii catering, z ułożonymi w perfekcyjną kompozycję całymi borowikami, oprócz oczywistych walorów smakowych, stanowią jednocześnie ozdobę każdej restauracji czy trattorii.

grzybyItrufle003grzybyItrufle004grzybyItrufle007 

grzybyItrufle005grzybyItrufle006


API3

Informacje: www.kuchnia-wloska.com.pl

API Food, ul. Bema 31C, 63-400 Ostrów Wlkp.

Tel. 62/735 64 84 – Antonio Guarino, Anna Wójtowicz