Apple Crumble

Opublikowano: 30-05-2012

Coraz dłuższe, słonecznie dni zachęcają do spotkań z przyjaciółmi a cóż może być bardziej przyjemnego niż wspólny wieczór spędzony przy pysznym posiłku, pełnym smakowitych dań i uwieńczonym wybornym deserem. Takim jak na przykład Apple Crumble, specjalność kuchni angielskiej, przygotowany według przepisu Sante.

Sante_Apple_Crumple

 

Apple Crumble to jabłka z kruszonką, które podaje się na ciepło. Proponujemy przygotowania go w wersji nieco zmienionej, która podniesie walory smakowe i odżywcze deseru. Polecamy zastosowanie zamiast tradycyjnego – cukier trzcinowy, a zamiast mąki – otrąb owsianych. Tak przyrządzone danie zawiera dużo cennych substancji odżywczych i błonnika. Będziemy się nim mogli rozkoszować bez wyrzutów sumienia.

Apple Crumble Sante

Składniki:

5  jabłek

150 g otrąb owsianych Sante

100 g płatków owsianych Sante

120 g cukru trzcinowego Golden Granulated Sante

100 g zimnego masła

Szczypta soli

Przepis:

Na początek obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w  plastry grubości 1cm. Wkładamy do brytfanki, posypujemy cynamonem, jeśli ktoś woli słodsze desery może w tym miejscu posypać jabłka małą ilością cukru trzcinowego. Teraz można zabrać się za kruszonkę.

Mieszamy otręby i płatki owsiane, masło, cukier trzcinowy i sól, po czym wszystko rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Posypujemy nią równomiernie jabłka. Wkładamy deser do rozgrzanego do 190° piekarnika na około 35 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Deser najlepiej smakuje na ciepło np. z jogurtem naturalnym.

Smacznego!!!