Arcydzieło natury zamknięte w przepięknej oprawie
Opublikowano: 17-06-2019
NOWOŚĆ: Żywiec Zdrój w szklanych butelkach!
Żywiec Zdrój wprowadził właśnie na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w pięknych, szklanych butelkach. To pierwszy produkt marki w szklanym opakowaniu, stworzony przede wszystkim z myślą o branży HoReCa. Produkt dostępny jest w 2 wariantach – niegazowanym i gazowanym, w butelkach o pojemnościach 0,3l i 0,7l. Po wodę Żywiec Zdrój w szklanych butelkach od maja 2019 roku mogą sięgać konsumenci w wybranych restauracjach i kawiarniach na terenie całej Polski.
13 czerwca 2019 r. w Hotelu Warszawa odbyła się konferencja „Arcydzieło Natury. U Źródeł – trendy i inspiracje”, podczas której została oficjalnie zaprezentowana nowa, szklana butelka Żywiec Zdrój. Wydarzenie połączone było z panelem na temat znaczenia pochodzenia, smaku oraz designu w kontekście budowania niepowtarzalnego doświadczenia restauracyjnego. Jako prelegenci wystąpili uznani polscy i zagraniczni eksperci – między innymi zdobywca 2* Michelin, szef kuchni Paco Roncero (La terraza del Casino, Hiszpania), szef Joris Bijdendijk (Rijks 1*, Holandia), hydrosommelier i ambasador marki Żywiec Zdrój Tomasz Kolecki, czy konsultantka dla branży HoReCa, dziennikarka Patrycja Siwiec.
Po konferencji goście wzięli udział w wyjątkowej, 7-daniowej kolacji w restauracji Warszawska. Została ona przygotowana przez szefów kuchni, którzy uczestniczyli w wyprawie na Żywiecczyznę. Autorskie dania zaprezentowali: Tobyn Excell (Sael Project), Justyna Słupska-Kartaczowska (Jadka, Wrocław), Patrycja Stefanów-Kot (Restauracja Koncertowa, Krynica-Zdrój), Adam Adamczak (Oskoma, Poznań), Rafał Niewiarowski (Dym na Wodzie, Ustka), Dawid Łagowski (Destylarnia, Pałac Mierzęcin) oraz Robert Trzópek (Bez Gwiazdek, Warszawa).
Od maja 2019 roku Żywiec Zdrój oferuje krystaliczną górską wodę źródlaną w szklanych butelkach. Inspiracją do stworzenia nowego, wyjątkowego opakowania dla naszego produktu były zapierające dech w piersiach krajobrazy Żywiecczyzny. Krystaliczna górska woda źródlana Żywiec Zdrój, tworzona przez naturę w sercu Żywiecczyzny, jest naturalnie filtrowana przez piaskowce magurskie. Odpowiednia kompozycja składników mineralnych nadaje jej delikatny smak, który sprawia, że stanowi idealne dopełnienie różnorodnych dań.
Odpowiedź na potrzeby branży HoReCa – Żywiec Zdrój w szklanej oprawie
Żywiec Zdrój w szklanych butelkach powstał przede wszystkim z myślą o gościach restauracji i hoteli w całej Polsce oraz o konsumentach, którzy poszukują łagodnego smaku wody w wyjątkowej oprawie. Jest to również jedna z propozycji marki wprowadzona na rynek w ramach realizacji zobowiązania środowiskowego, zgodnie z którym Żywiec Zdrój zadeklarował, że będzie oferował konsumentom opakowania alternatywne dla plastikowych butelek. „Projektując kształt szklaną butelkę oraz jej etykietę, zależało nam na tym, aby produkt wpisywał się w klimat nowoczesnych, eleganckich miejsc i jednocześnie podkreślał pochodzenie naszej krystalicznej górskiej wody źródlanej, powstającej w sercu Żywiecczyzny” – mówi Anna Kochańska, Kierownik Marketingu w Żywiec Zdrój. Intensywne prace nad produktem z portfolio uznanej przez konsumentów marki, rozpoczęto od dogłębnego poznania specyfiki rynku HoReCa. Chcąc poznać obowiązujące w branży gastronomicznej trendy, jak również odpowiedzieć na potrzeby gości restauracji, Żywiec Zdrój przeprowadził szereg rozmów z restauratorami, szefami kuchni i ekspertami w dziedzinie gastronomii. Efektem tych działań jest wyjątkowo dopracowany produkt – woda Żywiec Zdrój zamknięta w szklanej oprawie. Butelkę stworzono z dbałością o najmniejszy szczegół – minimalistyczna w formie, z jednoczesnym, charakterystycznym nawiązaniem do pochodzenia produktu, regionu żywieckich gór.
Współpraca z hydrosommelierem
Wariant gazowany Żywiec Zdrój w szklanych butelkach został przygotowany we współpracy z hydrosommelierem, Tomaszem Koleckim, który współuczestniczył w wyborze odpowiedniego poziomu nagazowania oraz rozmiaru i rozproszenia bąbelków. Oba warianty, gazowy i niegazowany, wzajemnie się uzupełniają, dzięki czemu nowy produkt, stanowi idealne dopełnienie szerokiej gamy smaków i struktur potraw. „Woda niegazowana doskonale łączy się z subtelnymi potrawami i utrwala ich smaki na podniebieniu, a mocne nagazowanie wariantu gazowanego Żywiec Zdrój w połączeniu z bąbelkami, o musującej strukturze perlage, oczyszcza kubki smakowe i zapewnia długi, orzeźwiający finisz, będąc najlepszym towarzyszem dań o wyrazistym smaku” – komentuje hydrosommelier.
Wodę już można znaleźć w restauracjach i kawiarniach w całym kraju, a jesienią dostępna będzie w wybranych punktach sprzedaży.
O firmie
Żywiec Zdrój S.A. to największy producent na rynku napojów bezalkoholowych i najbardziej odpowiedzialna społecznie firma w Polsce. Żywiec Zdrój ze szczególną troską dba o środowisko naturalne i zachęca ludzi, by pili zdrowiej. Misja firmy widoczna jest we wszystkich obszarach działalności, od tworzenia produktu, doboru dostawców, po programy edukacyjne i ekologiczne. Najbardziej znane to „Po stronie natury” i „Mamo, tato, wolę wodę”, których celem jest uwrażliwienie na potrzeby natury i ochrona zasobów wodnych w Polsce oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych. Firma Żywiec Zdrój S.A. powstała w 1992 roku na terenie Żywieckiego Parku Krajobrazowego, dziś zatrudnia ponad 600 pracowników w sześciu lokalizacjach w Polsce i posiada najbardziej rozpoznawalną markę wodną w kraju.
Żywiec Zdrój S.A. należy do grupy spółek DANONE – producenta żywności dopasowanej do potrzeb odbiorców na każdym etapie życia.
W Polsce DANONE działa w czterech obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywność dla niemowląt i małych dzieci (NUTRICIA) oraz żywienie medyczne (NUTRICIA Medyczna). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz realizacja misji, zgodnie z którą poprzez żywność niesiemy zdrowie tak wielu ludziom, jak to możliwe. Poprzez nasze produkty, projekty i programy, zachęcamy do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych na co dzień oraz przyczyniamy się do zrównoważonego rozwoju planety.
W 10 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 000 osób, rozwijających się zawodowo w bezpiecznym
i przyjaznym środowisku pracy. O działalności DANONE można przeczytać na stronie www.danone.pl „Nieść zdrowie poprzez żywność. Wkład grupy spółek DANONE w rozwój polskiej gospodarki, społeczeństwa i zdrowia”.