Aromatyczna kawiarnia już od dziś na Krakowskim Przedmieściu
Opublikowano: 01-03-2012

Aroma Espresso Bar, międzynarodowa sieć kawiarni, która na początku roku rozpoczęła ekspansję na polskim rynku już 1 marca br. otwiera drugi lokal w Warszawie. Nowy adres dla miłośników wysokiej jakości kawy i świeżo przygotowywanego jedzenia to Krakowskie Przedmieście 7.
Pierwsza kawiarnia Aroma Espresso Bar została otwarta 10 stycznia 2012 roku przy ulicy Kruczej 6 w Warszawie. – Teraz przyszedł czas na kawiarniane zagłębie – Krakowskie Przedmieście. Miejsce powinno być warszawiakom znane. To zabytkowa kamienica, w której od 50 lat w mieści się Główna Księgarnia Naukowa im. Bolesława Prusa – mówi Sylwia Zacharska, dyrektor ds. rozwoju i franczyzy Aroma Espresso Bar. Powierzchnia kawiarni będzie wynosić 114 mkw., a wnętrze lokalu utrzymane jest w jasnych, pastelowych kolorach, które nadają mu nowoczesnego stylu. Lokal na Krakowskim Przedmieściu będzie otwarty od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00 – 22:00 oraz w soboty i niedziele między 9:00 a 22:00. Trzeci lokal sieci, którego otwarcie planowane jest w II kwartale 2012 roku, znajdzie się przy ulicy Chmielnej 3. Kolejne kawiarnie będą otwierane w centrach największych polskich miast, przy głównych ulicach o dużym natężeniu ruchu, w sąsiedztwie biurowców, uczelni, centrów biznesu, a także w największych centrach handlowych w Polsce. Aroma Espresso Bar to międzynarodowa marka, która z powodzeniem funkcjonuje w największych światowych miastach: Nowym Jorku, Los Angeles, Toronto, Ontario, Kijowie i Tel Awiwie. W Polsce jest planowane otwarcie 25 lokali w ciągu pięciu lat. – Po Warszawie przyjdzie czas na dwa lokale w Poznaniu i dwa w Katowicach. Lokalizacje naszych kawiarni będą znajdowały się w największych miastach Polski – dodaje Sylwia Zacharska.
Wyróżnikiem Aroma Espresso Bar na polskim rynku sieci kawiarni jest właśnie kawa – parzona z wysokiej jakości ziaren (na przykład cappuccino zawiera aż 90% arabiki, 10 % to mieszanka sześciu rodzajów ziaren). – Ziarna sprowadzane z Etiopii i Kolumbii trafiają do Izraela, do palarni pod Jerozolimą, stamtąd sprowadzamy gotowe mieszanki espresso i capuccino do Polski – mówi Przemysław Piaskowski, menedżer Aroma Espresso Bar Polska. To, co oryginalne w nowej sieci kawiarni to menu i sposób przygotowania. Posiłek jest przyrządzany tuż po zamówieniu klienta, na miejscu. W kawiarni wypiekane są trzy rodzaje pieczywa, a także croissanty, muffiny czy brownies. To nie wszystko. W menu znajduje się kilka specjałów – potraw z rodzimej, izraelskiej kuchni, tj. danie shakshuka (jajko sadzone na sosie z pomidorów i cebuli, serek kremowy, oliwki, tahini i chrupiące pieczywo) czy sahlab (słodki napój mleczny z dodatkiem suszonych bulw orchidei). Próżno szukać ich w innych kawiarniach. Co więcej klienci kawiarni mają możliwość zamówienia swoich sprawdzonych potraw przez telefon, a menu na wynos jest nieco tańsze od potraw zamawianych na miejscu. To kolejna nowość jaką Aroma Espresso Bar wprowadziła na polski rynek kawowych sieci. Wyróżnikiem jest również obecność energetycznych zestawów śniadaniowych w całodniowym menu. – Tradycyjne śniadanie w Aroma Espresso Bar to omlet z dwóch jajek, świeżo krojone warzywa, pieczywo, serek kremowy, oliwki i sos tahini podawane ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym i do tego oczywiście kawa. Taki posiłek daje energię na cały dzień – dodaje Przemysław Piaskowski. Ponadto goście kawiarni mają duży wybór kanapek zawierających oryginalne składniki jak grillowany ser halloumi czy sezamowy sos tahini. W ofercie znajdują się także sałatki przyrządzane na bazie dostarczanych każdego dnia warzyw.