Arte Culinaria Italiana 2020
XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej
„Arte Culinaria Italiana”
W dniu 14 marca 2020 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem burmistrza miasta Busko Zdrój, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020.
Jubileuszowa edycja konkursu odbędzie się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi współorganizatorem tego konkursu.
Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce, oficjalny kucharz Episkopatu Polski, przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a jego uczestnicy to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń i według wytycznych w regulaminie konkursowym.
Podczas XV edycji młodzi kucharze przygotują do oceny jury trzy dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron marki Perino, drugie danie – polędwica wołowa marki Sokołów oraz deser na bazie produktów nabiałowych marki Debic.
Dodatkową atrakcją wydarzenia będzie także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania – makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów, oraz drugiego dania konkursowego – deseru Debic. W konkursie udział wezmą m.in. : Dorota Gardias, Joanna Kurowska, Izabela Trojanowska, Andrzej Grabarczyk czy Tomasza Kozłowicz.
Serdecznie zapraszamy!
Giancarlo Russo
Dominik Błażewicz
Załączniki