IV Międzynarodowe Mistrzostwa Polski – Podsumowanie
Opublikowano: 18-08-2009

Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni informują, że w 15 sierpnia 2008 r. od godz. 12 odbyły się w Ustroniu w AMFITEATRZE IV Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny czyli Baranina – Ustroń
Impreza została zorganizowana przez Rade Zbójnicką Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu z Wielkim Zbójnikiem Janem Sztefkiem na czele we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie z naszym Zbójnikiem honorowymZenonem Hołubowskim na czele.
Wspomagali imprezę organizacyjnie i finansowo: Urząd Miasta, Śląski Urząd Marszałkowski oraz sponsorzy i ludzie dobrej woli. Ze sponsorami mieliśmy kłopot wielki, stąd wyróżniamy postawę Hoteli Diament a z osób prywatnych Agatę Czudek i Zbigniewa Drozda.
Patronat objął Burmistrz Miasta Ustronia Ireneusz Szarzec, Marszałek Sejmiku Śląskiego Bogusław Śmigielski, Starosta Cieszyński Czesław Gluza, który wziął udział w pracach jury. Wspierały nas media. Wsparli nas np. Zbóje ze Skoczowa z armatą, strzelbami, pistoletami i wielkim hukiem.
Impreza, mimo dużej konkurencji innych świetnych imprez, które w tym samym czasie odbywały się w Ustroniu, zgromadziła w amfiteatrze tysiące osób, w tym entuzjastów dobrej kuchni, owczarstwa i jagnięciny. Przyjechali specjalnie na BARANINĘ pasjonaci z całej Polski. Hotele i pensjonaty nie miały w ten weekend wolnych miejsc.
Jury konkursowe, którego członkowie są Zbójnikami honorowymi Gromady Górali.
Zenon Hołubowski – przewodniczący rady sędziowskiej, członek zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Sebastian Krauzowicz – przewodniczący jury Degustacyjnego, Szef Kuchni Hotel Crocus Zakopane, -Członek komisji weryfikacyjnej do spraw sędziów i zawodników, działający z ramienia OSSKIC na arenie Polskiej i międzynarodowej
Piotr Szczygielski – przewodniczący jury technicznego – Sekretarz Komisji Weryfikacyjnej przy Zarządzie OSSKiC, oraz Rzecznik Prasowy IV Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny ze strony OSSkiC
Jan Wojtanek – Szef Kuchni Restauracji Po Zbóju Zakopane
Carlos Gonzales Tejera – dziennikarz, Stalgast, niezwykła osobowość, znawca tematów gastronomiczno – góralskich
Piotr Paweł Malewski – Stalgast
Grzegorz Komendarek – Gwiazda telewizji kucharz Grześ ze „Złotopolskich”
Iwona Rudnik – Prowana Raps dla kucharzy
Jury smakoszy:
Czesław Gluza – przewodniczący, starosta cieszyński
Korneliusz Kapołka – rozstrzygający spory, Zbójnik, Gazda Jurysta, Wielki Chorąży trombity, góral spiski etc.
Andrzej Wojcieszek – delegat Hoteli Diament, Zbójnik najpotężniejszyWiesław Wróblewski – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Zbój ze SkoczowaJan Sztefek – Wielki Zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim
IV Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny
Okrasą byli młodzi kucharze, ambitnie walczący o Międzynarodowego Mistrza Polski.
Startowało 10 ekip.
Lista ekip startujących w IV Mistrzostwach Polski w podawaniu baraniny – BARANINA Ustroń 2009
Lp | Nazwa | Adres | Kapitan | Kucharz | Nazwa potrawy |
1 | Beskidzki Klub Kulinarny | Beskidzki Klub Kulinarny | Tomasz Cieślar | Władysław Zięcina | WĘDZONY COMBER JAGNIĘCY W TOWARZYSTWIE OWCZEGO SERA PODANY NA PŁATKACH RUCOLI Z SOSEM Z CZERWONEJ CEBUL |
2 | DENNY’S STEAKHOUSE | Szczyrk, ul. Beskidzka 65 | Marcin Korzun | Robert Miczko |
comber jagniecy w ziolach |
3 | Hotel Marlene, Słowacja | Jaroslaw Cabuk |
Jan Kralik | Pečený baraní chrbát na cibuli a čiernom pive | |
4 | Hotel Diament-Restauracja Słoneczna | Zabrze 41-800, ul. Cisowa 4 | Michał Suchanowski 30 | Łukasz Smela 28 | marynowany w śliwowicy comber jagnięcy podany na postumencie z kapusty włoskiej,boczku i ziemniaków z puree ze świeżych śliwek |
5 | Restauracja Vincent | Szczecin, ul.Tkacka 68 | Jarosław Knyszyński 28 |
Michał Pietrzynski 27 |
COMBER JAGNIECY W SOSIE SOSNOWYM Z ZIEMNIAKAMI KASZTANOWYMI I WARZYWAMI GLAZUROWANYMI |
6 | hotel Relax kety | Stanislaw Saferna | Tomasz Donocik |
Comber jagniecy podany na zlotym dukacie otoczony lesnym aromatem | |
7 | Szkoła Policealna Nr 13 | Warszawa 00-734, ul. Krasnołęcka 3 | Piotr Fortuna |
Karol Pietrzak | Kotleciki jagnięce z sosem kurkowym |
8 | Restauracja ,,Staro Izba’’ | Zakopane, Krupówki 28 | Józef Skupień | Krzysztof Orawiec |
Marynowany comber jagnięcy w czosnku niedzwiedzim z kruszonką ziołową i oscypkiem ,podany z kapustą góralską , sezonową fasolką szparagową i chrupiącymi ziemniakami |
9 | "Restauracja Castello" | Warszawa, ul.Wiertnicza 96 | Jacek Kużmicki | Artur Kowal | COMBER JAGNIĘCY Z PRZEGRZEBKAMI PODANY NA MUSIE Z BOBU I CZARNEJ TRUFLI |
10 | Restauracja „SECESJA” | Gliwice ul.Grodowa | Damian Kupis |
Mateusz Konopka |
Pieczony comber jagnięcy podany na sałatce z groszku cukrowego w asyście trzech sosów i kluseczek z dodatkiem koziego twarożku |
Wyniki:
Wyniki BARANINY Ustroń – V Międzynarodowych Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny 15.08.2009
Lp | Nazwa | Adres | Kapitan | Kucharz | Nazwa potrawy |
1 | Hotel Marlene | Oscadnica Słowacja | Jaroslaw Cabuk |
Jan Kralik | Pečený baraní chrbát na cibuli a čiernom pive |
2 | Restauracja ,,Staro Izba’’ | Zakopane, Krupówki 28 | Józef Skupień | Krzysztof Orawiec |
Marynowany comber jagnięcy w czosnku niedźwiedzim z kruszonką ziołową i oscypkiem ,podany z kapustą góralską , sezonową fasolką szparagową i chrupiącymi ziemniakami |
3 | Hotel Relax | Kęty | Stanislaw Saferna | Tomasz Donocik |
Comber jagnięcy podany na złotym dukacie otoczony leśnym aromatem |
Wygrali Słowacy.
I miejsce – 2x 750 zł od Burmistrza Ustronia, Puchary od Burmistrza Miasta i OSSKiC Były i inne nagrody m.in. patelnie ze Stalgastu, nagrody z Prowany, czasopism gastronomicznych.
II miejsce – 2x 500 zł od Burmistrza Ustronia, Puchary od Burmistrza Miasta i OSSKiC Były i inne nagrody m.in. patelnie ze Stalgastu, nagrody z Prowany, czasopism gastronomicznych.
III miejsce – 2x 250 zł od Burmistrza Ustronia, Puchary od Burmistrza Miasta i OSSKiC Były i inne nagrody m.in. patelnie ze Stalgastu, nagrody z Prowany, czasopism gastronomicznych.
Wszystkie ekipy otrzymały upominki od Starosty Cieszyńskiego.
Gwiazdami na tegorocznej BARANINIE byli:
Grzegorz Komendarek – kucharz Grześ z serialu „Złotopolscy”,
Stanisław Wróbel – odkryty, idealny dla Baraniny konferansjer, góral z Bystrzycy (Czechy), który debiutował i prowadził po mistrzowsku Baraninę. Na co dzień jest wice starostą Bystrzycy, dyrektorem szkoły, pasjonatem kolarstwa górskiego itd.
Carlos Gonzales Tejera – znawca kuchni całego świata jak się okazało również owczarstwa
Zbigniew Wałach – świetny skrzypek, wirtuoz, wybitny animator muzyki góralskiej i neofolkowej,twórca i lider zespołu „WAŁASI”.
Kazo Nędza Urbaś – tym razem w roli profesora, jako że wykształcił wielu wybitnych muzyków, świetny skrzypek, wirtuoz, wybitny animator muzyki góralskiej i neofolkowej, który wraz z zespołem „Torka”i przyjaciółmi zapewnił świetną oprawę muzyczną całej imprezy
Henryk Kukuczka – pasjonat i animator kultury góralskiej, „wojewoda wołoski”, gazda ze Stecówki, który wyrabiał ser owczy i dzielił się swoją wiedzą
Tadeusz Rucki – właściciel galerii w Koniakowi, wykonujący trombity i rogi pasterskie – niezrównany da popis gry na tych instrumentach
Sensacją było nadanie dr. Janowi Olbrychtowi najwyższego tytułu Gromady Górali – tytuł Zbójnika nad Zbójnikami z dopiskiem rozbójnika Wybitnemu europalamentarzyście. Stosowną, piękną laudację wygłosił dr. Marek Rembierz – Zbójniki, Gazda filozof, doktor niezbadany.
Atmosferę tworzyła grupa Zbóji ze Skoczowa, którzy strzelali na wiwat z armaty, strzelb i pistoletów.
Wzbudzały duże zainteresowanie stoiska rzemieślników „Gorolskiej swobody”, można powiedzieć śmiało twórców, Ze Słowacji, Czech i Polski. Trzem z nich wręczono uroczyście Certyfikaty.
Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs plastyczny pt.: „Łowiecki sie pasom”
Dzieci z wielkim zacięciem rysowały owce, które były w zagrodzie.
Jury pracowało w składzie
Zbigniew Niemiec – przewodniczący jury – Zbójnik, Gazda grafik etc.
Joanna Pyka – sekretarz jury i organizatorka konkursu
Renata Kubok – członek jury
Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe z Urzędu Miasta, firmy Smakosz i Słonecznik.
Wszystkie startujące dzieci otrzymały upominki i gadżety. Wszystkie dzieci w amfiteatrze otrzymały dowolną ilość paczuszek ze słonecznikiem.
Innymi atrakcjami były:
Na miejscu była gotowana zupa zbójnicka oraz przyrządzane były potrawy z jagnięciny (smaczne mięso byłoprzyrządzone przez górali z Wisły, p.p. Andrzeja Pilcha z Malinki i Jana Śliwkę. Kolejki były duże i jagnięcina rozeszła się błyskawicznie.
Impreza, zorganizowana po raz czwarty miała poza Mistrzostwami w podawaniu baraniny miłą na celu za zadanie odtworzenia owczarstwa na naszym terenie, w tym ratowanie polan górskich przez reklamę i poprawienie prestiżu baraniego mięsa, przygotowywanego przez ekipy kucharzy z renomowanych restauracji, którzy wystartowali w Mistrzostwach – ocenianych przez szefów kuchni najlepszych polskich restauracji należących do OSSKiC. Promowano też wybitne osobowości i osobistości Śląska cieszyńskiego.
IV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny, Ustroń 15.08.2009
„Łowiecki sie pasom” czyli o konkursie plastycznym dla dzieci
Nagrody rozdane, dzieciaki już pewnie w domach przed telewizorami a tu jakoś nie sposób zapomnieć o ich wesołych buziach (w ilości szesnaście ?), dociekliwych pytaniach i entuzjastycznym zaangażowaniu w rysowanie „Owiec w górach” na tle dwóch nieco otumanionych owieczek w kojcu nieopodal, które pewnie same sobie urządziły konkurs pod tytułem „Który z gapiów ma lepsze „Beeee”.
Do rzeczy więc: Nagród (dziękujemy sponsorom) i dyplomów i było sześć (tu podziękowania dla pana Zbigniewa Niemca za ich przygotowanie), zatem wyłoniono sześciu najlepszych rysowników (jury w składzie: Renata Kubok, Zbigniew Niemiec, Marcin Pyka, Joanna Pyka – i Wam wielkie dzięki):
1. miejsce – Karolina Górska – 12 lat
2. miejsce – Paulina Lankocz -11 lat
3. miejsce – Julia Fujarska – 7 lat
4. miejsce – Dominika Wilk – 10 lat
5. miejsce – Martyna Olszak – 8 lat
6. miejsce – Ewelina Kubok – 9 lat
Serdecznie gratulujemy wyżej wymienionym i nie zapominamy oczywiście jeszcze o pozostałych fanach kolorowych kredek i lokatych czworonogów, którzy pewnie teraz zajadają się jeszcze rozdanym im słonecznikiem (proszę nie śmiecić przed telewizorami!). A byli to:
Nikoś (lat 2), który nie żałował kolorów, żeby pokazać, jak barwne są Beskidy,
Patrycja Głąb (lat 5), która w niewymownie artystyczny sposób „zasadziła” nowe świerki w zamian za te zakornikowane
Wincent Wolnik (lat 8), który pamiętał, że owce zawsze się trzymają w kupie
Kasia Lankocz (lat 6), która jako jedyna upamiętniła owcę czarną!
Paulina Mira (lat 8), która nie zapomniała o pasterzu i lasce, bo przecież ktoś musi owiec pilnować…
Kacper Górski (lat 9), który uwiecznił też męskich przedstawicieli tego jakże pożytecznego zwierzęcia
Jacek Wróblewski (lat 10), który umieścił swoje chętne przygód owieczki w zagrodzie, żeby nie uciekły
Krzysiu Gójski (lat 7), który na swoim rysunku kazał jednej swojej owcy stać na prostych nogach a drugiej się położyć
Paweł Lankocz (lat 4), który z wielkim rozmachem zarysował góry i uwiecznił owieczki z uśmiechem
No i wreszcie Ala Badora (lat 1 i 2 miesiące), która jako jedyna pokusiła się o farby a nie kredki (pewnie mama jej to podpowiedziała…)
Wszystkim małym artystom jeszcze raz serdecznie gratulujemy i zapraszamy na „Baraninę” w przyszłym roku. Napisała: Joanna Pyka
Organizator
Wielki Zbójnik
Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim
Jan Sztefek
Podziękowania: dla sponsorów Baraniny
Urząd Miasta Ustroń
Urząd Marszałkowski
Hotel- Diament
Rezydencja Parkowa
Agata Czudek
Stalgast
Smakosz
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Jan Bielesz
Zakład Kuźniczy Karol Grelowski
Servicebud
Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. Z o.o.
Gomola trans Skoczów
Poran
Nadleśnictwo Ustroń
Słonecznik
Kosta
Betlehem
Beskid Frut2
Marlan.pl
Olbrzymi wysiłek i praca paru członków Gromady Górali i sympatyków Gromady
Sponsorzy gastronomiczni:
OSSKiC
Stalgast
Prowana Sp. z o.o