BARANINA Ustroń 2009 – relacja OSSKiC
Opublikowano: 20-08-2009

IV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny
BARANINA Ustroń 2009
Relacja Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
przy akompaniamencie armatnich wystrzałów i biciu kościelnych dzwonów,
o godz.11:30 rozpoczęły się IV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny.
Jak co roku podczas Święta Baraniny niemałą atrakcją było przygotowanie Zupy Zbójnickiej ,
przyrządzoną wspólnie przez uczestników Konkursu Kulinarnego i Zbójników z Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
Wśród wielu imprez towarzyszących można było zobaczyć występy Zespółu "TORKA",
Kazo Nędza Urbaś i przyjaciele, "WAŁASI", "OLDRZYCHOWICE", "GRONIE", "HORA", "GORCANIE",
"Tekla Klebetnica", "Bacówka" i inni.
__________________________________________________________________________________
Radę Zbójnicką Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z Wielkim Zbójnikiem Janem Sztefkiem na czele,
przy współpracy i wsparciu merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
ze Zbójnikiem honorowym Zenonem Hołubowskim na czele.
Patronat obieli:
Burmistrz Miasta Ustronia Ireneusz Szarzec,
Marszałek Sejmiku Śląskiego Bogusław Śmigielski,
Starosta Cieszyński Czesław Gluza.
Konkurs kulinarny wspomogli finansowo i organizacyjnie:
Urząd Miasta Ustroń, Urząd Marszałkowski, Firma Stalgast, Hotel-Diament, Rezydencja Parkowa,
Agata Czudek,
Firma Smakosz, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Jan Bielesz, Zakład Kuźniczy Karol Grelowski, Servicebud,
Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o.o., Gomola trans Skoczów, Poran,Provana – Raps,
Nadleśnictwo Ustroń,
Firma Słonecznik, Firma Kosta, Firma Betlehem, Beskid Frut2, Marlan.pl.
Patronat medialny nad całością obieli:
NewsGastro.pl, Gastrona.pl, Papaja.pl, Poradnik Restauratora, Gastronomiapolska.com.pl, Gastromaniak.dbv.pl.
__________________________________________________________________________________
Wszystkie startujące ekipy kucharskie wykazały się bardzo wysokim poziomem zawodowym, pomysłowością w sposobach serwowania dań,
profesjonalizmem pracy, jak również perfekcyjną dbałością o szczegóły i bardzo dobrym wyważeniem smaku przyrządzanych potraw.
Dużym zaskoczeniem dla organizatorów był fakt, że w tegorocznych Mistrzostwach w Podawaniu Baraniny
uczestniczyli w większości bardzo młodzi kucharze i pomimo młodego wieku ich stopień przygotowania zawodowego
dorównywał umiejętnościom starszych kolegów po fachu.
Uczestnicy konkursu zgodnie przyznali, że w idei takich imprez nie chodzi im tylko o zwycięstwo,
ale przede wszystkim o wspólną zabawę i wzajemną naukę, o zawieranie nowych i utrwalanie starych znajomości,
a nader wszystko o sportową rywalizację utrzymaną w stylu fair play.
__________________________________________________________________________________
Jury smakoszy: Jan Sztefek, Czesław Gluza, Korneliusz Kapołka, Andrzej Wojcieszek, Wiesław Wróblewski
Jury techniczne w składzie: Piotr Szczygielski, Jan Wojtanek
Jury degustacyjne: Zenon Hołubowski, Sebastian Krauzowicz, Carlos Gonzales Tejera, Piotr Paweł Malewski, Grzegorz Komendarek, Iwona Rudnik
__________________________________________________________________________________
Pieczona baranina marynowana w ciemnym piwie podawana na czerwonej cebuli Peèený baraní chrbát na cibuli a èiernom pive.
Marynowany comber jagnięcy w czosnku niedźwiedzim z kruszonką ziołową i oscypkiem podany z kapustą góralską, sezonową fasolką szparagową i chrupiącymi ziemniakami
Comber jagnięcy podany na złotym dukacie
otoczony leśnym aromatem
Wędzon comber jagnięcy
w towarzystwie owczego sera podawany na płatkach rucoli z sosen z czerwonej cebuli
Kotleciki jagnięce z sosem kurkowym
Michał Suchanowski i Łukasz Smela z Hotelu Diament Restauracja Słoneczna – Zabrze
Marynowany w śliwowicy comber jagnięcy podany na postumencie z kapusty włoskiej, boczku i ziemniaków z puree ze świeżych śliwek
____________________________________________
Marcin Korzun i Robert Miczko – Dennt’s Steakhause ze Szczyrku
Przygotowali :
Comber jagnięcy w ziołach
Damian Kupis i Mateusz Konopka – Restauracja Secesja z Gliwice
Przygotowali :
Pieczony comber jagnięcy podany na sałatce z groszku cukrowego
w asyście trzech sosów i kluseczek z dodatkiem koziego twarożku
Jacek Kuźmicki i Artur Kowal – Restauracja Castello z Warszawy
Przygotowali :
Comber jagnięcy z przegrzebkami podany na musie z bobu i czarnej trufli
Jarosław Knyszyński i Krzysztof Januszewski – Restauracja Vincent ze Szczecina
Przygotowali :
Comber jagnięcy w sosie sosnowym z ziemniakami kasztanowymi i warzywami glazurowanymi
__________________________________________________________________________________
V Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny – BARANINA USTROŃ 2010
__________________________________________________________________________________