Bartosz Budzyński najlepszym kucharzem w Wielkopolsce

Opublikowano: 03-07-2014

Bartosz Budzyński z Hotelu Brovaria Poznań został zwycięzcą konkursu kulinarnego „Wielkopolski Kucharz Roku- konkurs im. Rafała Jelewskiego”, który odbył się 20 czerwca br. w IBB Andersia Hotel w Poznaniu. Bartek zachwycił jurorów najsmaczniejszym daniem  z kurczaka zagrodowego, kurzych serc, młodych ziemniaków oraz świętojanek, czyli porzeczek.

targi1

W nagrodę otrzymał Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz nominacje do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbywa się  podczas targów Polagra Gastro w Poznaniu. Drugie miejsce przypadło Pawłowi Wojtysiakowi z Hotelu Park w Poznaniu, a trzecie zdobył Paweł Kubera z Don Giovanni Trattoria Śrem. W sumie na starcie stanęło 12 kucharzy.

tar1

Wielkopolski konkurs kulinarny dla profesjonalistów wznowiony został po kilku latach przerwy już pod nową nazwą – ku czci tragicznie zmarłego w czerwcu ubiegłego roku Rafała Jelewskiego. Był on nie tylko doskonałym Szefem Kuchni, ale też reprezentantem Polski w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. Uważany był za jednego z czołowych trenerów ekip startujących w międzynarodowych konkursach kulinarnych. Kucharze z całej Polski uczcili jego pamięć przyjeżdżając do Poznania. W jury zasiedli: Iwona Niemczewska, Jerzy Pasikowski, Paweł Oszczyk, Adam Chrząstowski, Witek Iwański, Piotr Lisiecki i Mirosław Jabłoński – którzy młodym wielkopolskim kucharzom zaoferowali także staże w swoich restauracjach. Konkursowi towarzyszyły m.in. warsztaty dla dzieci prowadzone przez Ernesta Jagodzińskiego z restauracji Cucina, pokazy w wykonaniu Tomasza Zdrenki i Jakuba Walczaka – zwycięzców KPP 2013, degustacje a także barmański show. Zwieńczeniem była uroczysta Gala, podczas której wspomniano Rafała Jelewskiego. Imprezę uświetnił koncert zespołu Ryba & The Witches. Przez cały dzień uczestnicy i wolontariusze zbierali datki dla ofiar powodzi na Bałkanach.  Organizatorami konkursu byli: Joanna Ochniak Przewodnicząca Women in WACS, Fundacja Gastronomii na Obcasach, Barbara Surma – Wielkopolska Izba Gastronomii, Dominik Brodziak – Szef Kuchni restauracji Enjoy w Poznaniu. Patronat specjalny: Piotr Florek – Wojewoda Wielkopolski i Ryszard Grobelny – Prezydent Poznania.

targi7