BEST Barista Challenge
Opublikowano: 24-10-2024
5. etap eliminacji BEST Barista Challenge za nami. W sobotę odbyła się przedostatnia runda eliminacyjna, tym razem w poszukiwaniu najlepszego baristy odwiedziliśmy Wrocław i Kino Nowe Horyzonty. Wrocław nie zawiódł, na ten etap zapisała się rekordowa liczba zawodników, bo aż 26, ostatecznie zakwalifikowało się 18.
BEST Barista Challenge – zawody przygotowujące do mistrzostw Polski
BEST Barista Challenge to zawody dla baristów i home baristów, którzy chcą rozwijać swój warsztat oraz umiejętności. Zawody przygotowują do udziału w Mistrzostwach Polski Baristów, Mistrzostwach Polski Latte Art oraz Coffee in Good Spirits. Bariści mają okazję pracować na profesjonalnym sprzęcie, testować urządzenia, na których będą także walczyć o tytuł Mistrza Polski.
– Regulamin zawodów oraz arkusze ocen inspirowane są zasadami WBA. W tej edycji zawody objęte są patronatem SCA Poland. A członkowie stowarzyszenia biorą udział w eliminacjach, czuwają nad ich przebiegiem, sędziują, a także wspierają nas merytorycznie – Aleksander Krzych, Brand Manager marek Compak i Dalla Corte w Best CS.
Eliminacje regionalne odbyły się już w 5 miastach: Warszawie; Krakowie; Lublinie; Toruniu oraz 19 października we Wrocławiu. Ostatni etap już 10 listopada, w Katowicach, podczas Targów Parzymy Przelewamy.
Najlepszy barista we Wrocławiu wybrany
Etap wrocławski od momentu ogłodzenia II edycji cieszył się niezwykłym zainteresowaniem. Zapisała się na tę rundę rekordowa liczba zawodników – 26! Ostatecznie w pierwszej konkurencji Latte Art Throwdown wzięło udział 18 baristów. Do finału dostało się pięcioro z nich: Pavlo Havrylov, Wojciech Kopeć-Burcan, Klaudia Nowak, Kasjan Sławiński, Maciej Woźniakowski.
Walka o pierwsze miejsce była zacięta, zawodnicy imponowali kreatywnością i ciekawymi kompozycjami smakowymi. Zwycięzcą 5. etapu BEST Barista Challenge we Wrocławiu został Pavlo Havrylov, który brał udział w prawie każdym etapie, jak widać determinacja i konsekwencja opłaciły się.
Nagrody dla zwycięzców
Pavlo wywalczył oprócz miejsca w finale i możliwości ubiegania się o tytuł BEST Barista 2024 r., także wartościowe nagrody.
BEST Barista Challenge to nie tylko rywalizacja, wspaniała atmosfera, ale też zwycięzca każdej rundy eliminacyjnej otrzymuje profesjonalny młynek i3 PRO marki COMPAK, stylową karafkę BRITA oraz liczne upominki od partnerów wydarzenia. Sześcioro finalistów rund regionalnych zawalczy o nagrodę główną: tamper automatyczny COMPAK Cube, a także Saturator BRITA sodaONE oraz atrakcyjne zestawy gadżetów od sponsorów i organizatora.
BEST Barista Challenge – szukamy najlepszych baristów w Polsce
W zawodach BEST Barista Challenge zawodnicy mierzą się w dwóch konkurencjach: „Latte Art Throwdown” oraz „Free Order”. Bariści pracują na najwyższej klasy sprzęcie: młynkach i tamperach automatycznych marki Compak oraz ekspresach Dalla Corte.
Kluczem do sukcesu w konkurencji Latte Art Throwdown jest precyzyjne wykonanie wylosowanego wcześniej wzoru, doskonała technika i jej powtarzalność.
W drugiej konkurencji „Free Order” uczestnicy zmierzyli się z wyzwaniem przygotowania dwóch kreatywnych i perfekcyjnych napojów kawowych, przygotowanych przy użyciu napojów roślinnych Alpro Barista, syropów Monin oraz toników Franklin & Sons.
– Coraz bardziej popularne espresso tonic jest świetnym dowodem na to, że udział marki Franklin & Sons w projekcie BEST Barista Challenge stał się wartością dodaną dla wszystkich, uczestników, konsumentów, jak i marki. Dzięki współpracy z BEST Company Solutions przekonaliśmy się, że połączenie kawy i toników jest niezwykłą kuźnią inspiracji oraz swego rodzaju pracownią tworzenia niezwykłych – czasem kompletnie nieoczekiwanych fuzji smaków. Jest to dla nas niezwykłe doświadczenie, przywilej pracy ze wspaniałymi ludźmi, a także szansa budowania świadomości marki wśród najbardziej zainteresowanych konsumentów – podkreśla Grzegorz Gutkowski, Brand Manager, Franklin&Sons.
Odkrywaj, zaparzaj i smakuj speciality coffee
Dla organizatorów ważną ideą zawodów jest promowanie kultury picia kawy, szczególnie tej z segmentu speciality coffee. Z tego powodu na każdym etapie zawodów sponsorem kawy jest inna rodzima palarnia.
Podczas zawodów we Wrocławiu sponsorem kawy była palarnia Hard Beans z Opola. Oprócz zapewnienia kaw na zawody, ekipa Hard Beans przygotowała nagrody dla finalistów. Ivan Gorskykh przeprowadził niezwykle ciekawą degustację wyselekcjonowanych kaw. W ramach cuppingu przygotował konkurs, dotyczący umiejętności sensorycznych dla gości wydarzenia. Zadaniem było odnalezienie kawy bezkofeinowej wśród reprezentowanych kaw, opisać aromaty spotykane w kawie, dopasować próbkę napoju do paczki kawy. Goście nauczyli się rozpoznawać skomplikowane aromaty. Szczególnie zaskoczyła uczestników złożoność smaku kawy bezkofeinowej, który nie traci w żaden sposób walorów. Cupping to czas dzielenia się wiedzą i świadomością, choćby znaczenia pamięci sensorycznej, którą może ćwiczyć każdy amator kawy, nie tylko profesjonalista.
– BEST Barista Challenge jest super inicjatywą dla małego świata kawy speciality w Polsce! Jest to świetna przestrzeń promująca świadome podejście do kawy. A o to chodzi w całym speciality: mieć świadomość surowca, procesów dystrybucji, sposobów palenia, przechowywania, parzenia i kultury picia kawy. Dzięki BBC bariści udowadniają, że charakter kawy można podkreślić dodatkami, a nie tylko „ukryć błędy” – mówi Ivan Gorskykh, Hard Beans.
Poszukiwania utalentowanych baristów w ogólnokrajowych zawodach
Jak wziąć udział: proces rejestracji
Chcesz dołączyć do grona uczestników BEST Barista Challenge? Jeszcze masz szansę, zostały ostatnie miejsca w Katowicach, możesz zapisać się też na listę rezerwową we Wrocławiu. Wejdź na stronę www.bestbaristachallenge.pl i wypełnij formularz zgłoszeniowy.
Partnerzy wydarzenia i organizator
Organizatorem wydarzenia jest BEST Company Solutions. Partnerami, wspierającymi cykl są: COMPAK, Dalla Corte, Alpro Barista, Brita Polska, Franklin&Sons, Monin.