BIRKOWIE OD KUCHNI

Opublikowano: 08-06-2010

birkowie004.jpg7 czerwca w Hotelu Lord odbyła się promocja medialna książki kulinarnej „Birkowie od kuchni” wydanej przez Stefana i Konrada Birków wraz z wydawnictwem G+J Gruner & Jahr.

Autorzy – Stefan i Konrad Birek – to mistrzowie kulinarni z olbrzymim doświadczeniem. Milionom telewidzów znani są z programu „Kawa czy herbata?”, w którym od wielu lat prezentują smaczne potrawy. To niewątpliwie najbardziej popularni, ale nie jedyni przedstawiciele familii Birków, którzy poświęcili swoje życie kulinariom.

Gospodarze wieczoru Stefan i Konrad nie zapomnieli o swoich najbliższych, którzy ich dzielnie wspierali by mogła powstać ta książka. I tak mieliśmy okazję poznać całą Rodzinę Birków, żonę Marię, synów Łukasza i Mateusza, jak również ich najbliższych i najmłodszych w całym klanie.

birkowie012.jpg   birkowie013.jpg

Część oficjalna wieczoru przebiegła w tonie podziękowań. Panowie Stefan i Konrad składali kwiaty na ręce kobiet, których wsparcie i determinacja przy powstawaniu ich książki była znacząca. Oczywiście nie tylko płeć piękna została doceniona.

birkowie009.jpg  birkowie010.jpg

Jesteśmy z Konradem debiutantami, to jest nasza pierwsza książka. Bardzo się cieszę, że udało nam się zrealizować nasze marzenie. To fantastyczne uczucie, polecam każdemu. To jakby moje czwarte dziecko, na pewno radość jest podobna. Niemalże rok trwały prace nad książką. Chcieliśmy, aby wszystko wykonane było precyzyjnie. Poza tym każdy z nas pracuje i ma rodzinę, a wiadomo, że dodatkowa rzecz wymaga poświęcenia czasu, energii, rezygnacji z pewnych sfer lub ograniczenie pewnych czynności by móc osiągnąć cel. My go osiągnęliśmy, z czego jestem dumny. Książka podoba się, skierowana jest do każdego, kto lubi gotować – powiedział Stefan Birek

birkowie014.jpg   birkowie015.jpg

Nie mogło zabraknąć ukłonu w stosunku do kolegów po fachu. I tak zobaczyliśmy Roberta Sowę, Andrzeja Bryka i Mariusza Nowickiego. Gospodarze podziekowali również niobecnemu tego wieczoru Krzysztofowi SzulborskiemuPrezesowi Zarządu Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukiernikówregion pomorski, który zaproponował w książce „Birkowie od kuchni” sałatkę z wędzonym halibutem.  Nie mówiąc już o młodych talentach, które również zapisały się na kartach Birkowejksiążki jak Agata Buzuk i Robert Wojnarowski.

birkowie016.jpg  birkowie017.jpg  

Na deser z podziękowaniami nasi wspaniali kucharze zostawili sobie gwiazdy z programu „Kawa czy herbata”, które również miały swój smakowity wkład w książkę w postaci ciekawych przepisów. Zobaczyliśmy Martę Kielczyk, Karolinę Dobrowolską, Rafała Patyrę, Marka Zająca z żoną Aleksandrą Senderską-Zając i Pawła Pochwałę, który zapraszał na 136 stronę, gdzie podaje przepis na pączki. 

birkowie018.jpg  birkowie019.jpg 

To naprawdę świetne uczucie, wydać własną książkę, która cieszy się zainteresowaniem, a my z dumą możemy stanąć przed rodziną i znajomymi. Książka to zbiór wielu elementów jak oprawa, zdjęcia, teksty, grafika. Dopiero jak zobaczyliśmy efekt końcowy, okazało się, że to jest to, co sobie wymyśliliśmy. Kiedy po raz pierwszy trzymałem już wydaną książkę w ręku to mogę porównać to uczucie do narodzin dziecka. Ta książka jest takim naszym dzieckiem, które prawie rok temu zaplanowaliśmy sobie. Udało nam się spełnić kilka warunków, które były potrzebne aby powstała ta książka. Ponadto zaangażowaliśmy w to przedsięwzięcie jeszcze kilka fajnych osób. Myślę, że wyszło super, nie musimy się niczego wstydzić –zauważył Konrad Birek

Na wieczornym raucie nie zabrakło znakomitości ze świata gastronomii szefów kuchni i  restauratorów, którzy osobiście gratulowali Panom Stefanowi i Konradowi ich wspólnego dziecka  🙂

birkowie023.jpg 

Na zdjęciu Jerzy Pasikowski, Bożena Sikoń, Joseph Seeletso, Rafał Kiś i Krzysztof Wojtal.

Dopełnieniem wieczoru były wspaniałe potrawy przygotowane przez wyśmienitych kucharzy z Hotelu Lord. 

birkowie006.jpg  birkowie005.jpg

W książce Birkowie od kuchni znaleźć można wszystko to, co w autorskiej książce kulinarnej pojawić się powinno. Wyjątkowe przepisy na znakomite potrawy (możliwe do przygotowania przez zwykłego śmiertelnika!), porady, kulinarne opowieści, anegdotki oraz smakowite zdjęcia…

birkowie002.jpg  birkowie003.jpg

Książka jest już do nabycia od 19 maja w salonach Empik i księgarniach internetowych.

W ciągu pierwszych dziesięciu dni sprzedało się ponad 2000 egzemplarzy.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!

Serdeczne podziękowania od Stefana i Konrada Birków dla wszystkich sponsorów:

– ŁOWICZ

– JANEX

– ŻYWIEC ZDRÓJ

– LIMITO

– OERLEMANS

– INTEREUROPOL

– BROWAR CORNELIUS

– GRONEX

– EKKO-FOOD

– LAZUR

– PRZETWÓRSTWO OWOCÓW BASIA

– CHERRY

– DĘBICA

– MERIDON