Blogerzy na warsztatach fotografii kulinarnej
Opublikowano: 31-07-2012

21 lipca blogerzy wzięli udział w warsztatach fotografii kulinarnej przygotowanych przez organizatorów programu „Doceń polskie”. Zajęcia poprowadził Leszek Szurkowski. Partnerem warsztatów była firma MASMAL.

Wbrew pozorom, fotografia kulinarna nie należy do najłatwiejszych dziedzin. Zdjęcie potrawy powinno pobudzać zmysły i działać na wyobraźnię. Fotograf musi zadbać o każdy szczegół i działać szybko, jeśli chce uchwycić na zdjęciu świeżość potrawy.
Uczestnicy spotkania fotografowali artykuły spożywcze różnego różnego rodzaju
Nie zmienia to jednak faktu, że dyscyplina ta rządzi się podstawowymi prawami fotografii.
– Niezależnie od tego co fotografujemy, musimy mieć świadomość celu i pewność co chcemy zaakcentować, na czym skupić uwagę odbiorcy. Podstawą jest opanowany warsztat i znajomość sprzętu. Zasady kompozycji i oświetlenia trzeba po prostu znać, reszta zależy od upodobań i intencji fotografa – mówi Leszek Szurkowski.


Partnerem warsztatów była firma MASMAL, której wyroby zostały nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie”
MASMAL jest laureatem programu „Doceń polskie”. Trzy wyroby z oferty tego producenta (Ser Rotmistrza w parafinie, Masło osełkowe tradycyjne z Warlubia oraz Masło ekstra tradycyjne z Warlubia) zostały wyróżnione certyfikatami „Doceń polskie”.
Spotkanie sprzyjało integracji; blogerzy mieli okazje do rozmowy i wymiany doświadczeń. Warsztaty fotograficzne zapoczątkowały działanie Akademii „Doceń polskie” – cyklu spotkań i warsztatów dla blogerów. – W Akademii nie chcemy się spotykać tylko z blogerami kulinarnymi. Jesteśmy otwarci na autorów zajmujących się rożnymi dziedzinami. Mam nadzieje, że w ten sposób program „Doceń polskie” przyczyni się do integracji blogosfery – podsumowuje M. Bielski.
Informacje na temat programu dostępne są na stronie internetowej programu: www.docenpolskie.pl oraz na Fanpage: fb.com/docenpolskie.