Blogerzy na warsztatach fotografii kulinarnej

Opublikowano: 31-07-2012

21 lipca blogerzy wzięli udział w warsztatach fotografii kulinarnej przygotowanych przez  organizatorów programu „Doceń polskie”.  Zajęcia poprowadził Leszek Szurkowski. Partnerem warsztatów była firma MASMAL.

 

Doce.polskie1.blogerzy
W warsztatach wzięły udział głównie blogerki kulinarne

Blogerzy na warsztatach fotografii kulinarnej

 

 

W warsztatach wzięło udział 11 przedstawicieli polskiej blogosfery, w większości blogerki kulinarne. Swoją wiedzą i doświadczeniami służyli Leszek Szurkowski, fotograf i grafik, założyciel studia LES Inc oraz Małgosia Abramowska fotograf, fotoedytor i blogerka (ILLUCUCINA).

 

Wbrew pozorom, fotografia kulinarna nie należy do najłatwiejszych dziedzin. Zdjęcie potrawy powinno pobudzać zmysły i działać na wyobraźnię. Fotograf  musi zadbać o każdy szczegół i działać szybko, jeśli chce uchwycić na zdjęciu świeżość potrawy.

Doce.polskie2__Blogerzy  Doce.polskie3Blogerzy
Uczestnicy spotkania fotografowali artykuły spożywcze różnego różnego rodzaju

Nie zmienia to jednak faktu, że dyscyplina ta rządzi się podstawowymi prawami fotografii.

Niezależnie od tego co fotografujemy, musimy mieć świadomość celu i pewność co chcemy zaakcentować, na czym skupić uwagę odbiorcy. Podstawą jest opanowany warsztat i znajomość sprzętu. Zasady kompozycji i oświetlenia trzeba po prostu znać, reszta zależy od upodobań i intencji fotografa – mówi Leszek Szurkowski.

 

Doce.polskie4Blogerzy
Dobór oświetlenia i odpowiednia kompozycja były jednymi z najważniejszych tematów spotkania. Blogerzy wykorzystywali zdobytą wiedzą podczas praktycznych ćwiczeń. Nie zabrakło przydatnych wskazówek i podpowiedzi ułatwiających pracę. Entuzjazm wzbudziły aluminiowa folia spożywcza, papier do pieczenia i zwykłe białe talerze, które znalazły zastosowanie jako akcesoria fotograficzne. 

 

 

–  Cieszę się, że mogliśmy korzystać z bogatego doświadczenia Leszka Szurkowskiego. Jestem przekonany, że wiedza, którą blogerzy zdobyli podczas warsztatów zaprocentuje w przyszłości – podkreśla Marek Bielski, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Dzięki uprzejmości krakowskiego hotelu Swing, w którym odbywało się spotkanie, blogerzy mieli okazję sfotografować różne rodzaje artykułów spożywczych i przedmiotów kuchennych. Obrys kieliszka, kompozycja warzyw, świeżo ugotowany makaron, parująca zupa – to tylko niektóre obiekty, z którymi mierzyli się  uczestnicy spotkania.

 

 

Doce.polskie5Blogerzy
Partnerem warsztatów była firma MASMAL, której wyroby zostały nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie”
Firma MASMAL, partner warsztatów, dostarczyła z kolei świeże masło, które było kolejnym tematem fotografii. Przedsiębiorstwo z Warlubia przygotowało również pyszne upominki dla uczestników spotkania

 

MASMAL jest laureatem programu „Doceń polskie”. Trzy wyroby z oferty tego producenta (Ser Rotmistrza w parafinie, Masło osełkowe tradycyjne z Warlubia oraz Masło ekstra tradycyjne z Warlubia) zostały wyróżnione certyfikatami „Doceń polskie”.

 

Spotkanie sprzyjało integracji; blogerzy mieli okazje do rozmowy i wymiany doświadczeń.  Warsztaty fotograficzne zapoczątkowały działanie Akademii „Doceń polskie” – cyklu spotkań i warsztatów dla blogerów. – W Akademii nie chcemy się spotykać tylko z blogerami kulinarnymi. Jesteśmy otwarci na autorów zajmujących się rożnymi dziedzinami. Mam nadzieje,  że w ten sposób program „Doceń polskie” przyczyni się do integracji blogosfery – podsumowuje M. Bielski.

 

Informacje na temat programu dostępne są na stronie internetowej programu:  www.docenpolskie.pl oraz na Fanpage: fb.com/docenpolskie.