BLOGERZY ZASKOCZYLI KREATYWNOŚCIĄ

Opublikowano: 21-07-2013

Owocowo, kolorowo, słodko, wytrawnie i przede wszystkim smacznie. To epitety najlepiej określające twórcze warsztaty dla blogerów jakie odbyły się w minioną sobotę w poznańskiej restauracji Cucina (cucina88.pl). Głównym bohaterem spotkania były warzywne i owocowe przetwory klasy premium.

Ernest.warsztaty

 

Produkty marki Eterno (eterno.pl), bo o nich mowa, świetnie sprawdziły się w wykwintnych przekąskach jakie przygotowywali wielkopolscy blogerzy kulinarni. Szef kuchni restauracji Cucina – Ernest Jagodziński, zachęcał do eksperymentowania z przetworami owocowymi. Przekonywał, że idealnie pasują nie tylko do deserów, ale także do mięs i ryb, co udowodnił przyrządzając na oczach widzów dwie przystawki: podsmażoną jagnięcinę podaną na pigwie w syropie (produkt Eterno) wymieszanej z tajską bazylią i olejem z awokado z limonką. Dzieło zwieńczyła piana z jabłka z galangą oraz liście szczawiku zajęczego i kwiaty ogórecznika. Drugą propozycją Ernesta Jagodzińskiego było carpaccio z tuńczyka, z limonką w syropie (produkt Eterno), owocem granatu oraz zmieloną na pył suszoną skórką pomarańczową, udekorowane kiełkami buraka, miętą czekoladową oraz liśćmi komosy.

BC.owoce

Po inspirującym pokazie nadeszła pora na gotowanie blogerów. Autorzy internetowych pamiętników mieli doskonałą okazję by poznać i kreatywnie wykorzystać doskonałej jakości przetwory jakie oferuje Eterno. – Tak komponujemy nasze receptury, by dobrze współgrały z wytrawnymi dodatkami – zapewniała Barbara Stelmach, właścicielka firmy Eterno. – Mamy też sporo syropów do herbaty oraz słodkich konfitur, które polecamy do wypieków – dodała. Blogerzy bardzo chętnie wykorzystywali te ostatnie, wzbogacając nimi przygotowane przez siebie desery.

Uczestnicy wykazali się ogromnym zaangażowaniem i pomysłowością. Stworzyli wiele niecodziennych przystawek, których nie powstydziłaby się niejedna restauracja. Przystawka Pawła Urbańskiego (kuchniaslonia.blogspot.com) została uznana za najsmaczniejszą, przystawka Doroty Indyckiej (kuchenneszaleństwa.pl) za najładniejszą, a Anny Witkiewicz (everydayflavours.blogspot.com) za najoryginalniejszą. Oceny dokonało jury w składzie: szef kuchni Ernest Jagodziński, przedstawicielka serwisu gastronauci.pl Marta Karmolińska oraz współorganizatorka warsztatów i blogerka kulinarna Katarzyna Szatkowska (wkrainiesmaku.pl). – Podałem jagnięcinę na sosie z mięty czekoladowej, kopru włoskiego, bekonu i cytryny w syropie z kwiatu bzu Eterno z salsą z melonów i bazylią tajska. Do tego radicchio i kiełki. Całość doprawiłem płatkami soli z lawendą i pudrem pomarańczowym – z dumą relacjonuje nagrodzony bloger Paweł Urbański.

Nagrody otrzymali też autorzy najciekawszych wypieków: Grażyna Cholewicka (grazynagotuje.pl) za ciasto czekoladowe z wiśniami w rumie (produkt Eterno) oraz Małgorzata Żuczek (wgarzemieszane.blogspot.com) za sernik podawany z kandyzowaną papają i kwiatem czarnego bzu (produkt Eterno). Wśród słodkich propozycji, którymi częstowali blogerzy znalazły się również babeczki z kaszą manną (straga.pl), ciasteczka z masłem orzechowym (wkrainiesmaku.pl) oraz sernik na zimno z ricottą (dietetykawpraktyce.blogspot.com).

Cieszymy się, że w Cucinie tak wiele się dzieje, a blogerzy znaleźli u nas miejsce gdzie mogą poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Ponadto chętnie wzbogacimy ofertę naszych delikatesów o produkty marki Eterno. Są fantastyczne. Nie mam wątpliwości, że doceni je każdy koneser – podsumowuje Ewa Oldenburg, marketing manager City Park Poznań. A Grażyna Cholewicka, blogerka, uzupełnia – Wcześniej jeździłam na spotkania do Warszawy, teraz mogę działać na miejscu. Każde takie spotkanie jest ważne, bo uczy czegoś nowego.

Propagowanie nauki, połączonej z zabawą w gotowanie jest celem jaki przyświeca współorganizatorom warsztatów i inicjatorom ogólnopolskiego projektu dla blogerów kulinarnych BlogerChef (blogerchef.pl). – Mamy nadzieję, że dzięki blogerom, w kuchniach Polaków będą pojawiać się nowe kulinarne idee, produkty i smaki. – mówi Marek Bielski, współtwórca BlogerChef’a.

Zdjęcia z wydarzenia dostępne są na fanpage projektu BlogerChef:

https://www.facebook.com/blogerchefpl