Bożena Sikoń Cukierniczą Osobowością Roku?

Opublikowano: 15-12-2010

„Przegląd Piekarski i Cukierniczy” organizuje plebiscyt na Cukierniczą Osobowość Roku. Wielką szansę na prestiżowy tytuł ma członkini Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Bożena Sikoń-Wojtal.

bozena_sikon.jpgPlebiscyt to nowa inicjatywa „Przeglądu”. Magazyn poszukuje osoby, która w sposób szczególny zaistniała w świecie cukierniczym. Z licznego grona autorów książek, programów telewizyjnych czy kreatorów nietypowych idei cukierniczych, kapituła konkursowa wytypowała cztery najbardziej aktywne w branży postaci. Teraz głos oddano czytelnikom i zorganizowano otwarte, internetowe głosowanie.

Bożena Sikoń-Wojtal na co dzień pracuje jako szefowa pracowni cukierniczej hotelu Jan III Sobieski. Szerszej publiczności dała się poznać jako gospodyni programu „Łakocie Bożeny Sikoń” emitowanego na antenie Kuchnia.TV, oraz jako zdobywczyni rekordu Guinnessa za największy domek z piernika. Na cenioną cukierniczkę w konkursie Cukierniczej Osobowości Roku można głosować między 10 grudnia 2010 a 24 lutego 2011. Sonda dostępna jest na stronie internetowej „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego” (www.ppic.pl). Wyniki głosowania zostaną ogłoszone 24 lutego 2011, podczas targów Expo Sweet w Warszawie.

W gronie finalistów, poza Bożeną Sikoń-Wojtal, znaleźli się też: Paweł Małecki z Cukierni Sowa w Bydgoszczy, Joanna Profus z Wedla, oraz Leszek Truskolawski z cukierni „U Lecha” w Łapach. „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, organizator plebiscytu, to najstarsze i najpopularniejsze pismo branży cukierniczej w Polsce. Ukazuje się od 1953 roku.

Bożena Sikoń

W Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest jedyną przedstawicielką mocno i bezdyskusyjnie utalentowanej płci pięknej. Od wielu lat z powodzeniem rozpieszcza gości w hotelu Jan III Sobieski, gdzie pracuje jako szefowa pracowni cukierniczej. Jej pasją od najmłodszych lat jest tworzenie pięknie wyglądających i doskonale smakujących deserów. Kieruje się dewizą, że deser powinien przyciągać wzrok odpowiednim zestawieniem barw, kształtem i różnorodnością smaków.

Urodzona w Warszawie, tam też skończyła Technikum Przemysłu Cukierniczego przy ul. Majdańskiej. Kolejne etapy edukacji zaprowadziły ją do Poznania, gdzie obroniła licencjat w Wyższej Szkole Gastronomi i Hotelarstwa. W roku 1983 zdobyła tytuł mistrzowski i jednocześnie dyplom w zawodzie cukiernika. Głodna wiedzy i przepełniona chęcią posiadania najwyższych kompetencji, ukończyła liczne staże zagraniczne, w tym między innymi w roku 1992 w szkole dekoratorstwa artystycznego we Francji, a w 1995 w szkole "Lenotre" również we Francji, gdzie głównym tematem szkolenia była czekolada. Od tamtego czasu po dziś dzień czekolada jest jej najskuteczniejszym środkiem antystresowym!

Dobrze przygotowana do pracy w zawodzie cukiernika, brała potwierdzony licznymi sukcesami udział w konkursach krajowych i międzynarodowych. Warto wspomnieć chociażby zdobyty w 1991 roku złoty medal w Konkursie Kulinarnym w Krakowie oraz, dwa lata później, prestiżowy udział w konkursie regionalnym we Francji. W roku 2002 wywalczyła srebrny medal w cukiernictwie podczas Kulinarnego Pucharu w Luksemburgu. Do ciekawszych aspektów jej cukierniczej kariery można śmiało zaliczyć rok 2001, a wraz z nim bicie rekordu Guinnessa w budowie domku z piernika.

Osiągnięcia zawodowe doprowadziły ją do wyróżnienia w postaci licznych zaproszeń do udziału w konkursach w charakterze jurora. Niezłomna w chęci krzewienia wiedzy wśród młodszego pokolenia cukierników, nieustannie pracuje nad przygotowywaniem kadry juniorskiej do różnorodnych konkursów. Jej podopieczni zaprezentowali wiedzę przekazaną przez mistrzynię cukiernictwa między innymi podczas konkursu gastronomicznego w Mastricht, "Eurogastro 99" (Grand Prix za deser), międzynarodowego konkursu dla szkół we Włoszech (złoty medal), konkurs w Brnie. W 2004 roku była również trenerem polskiej Drużyny Narodowej w Mistrzostwach Świata w Las Vegas.

Pochłonięta pracą nad kolejnymi dziełami cukiernictwa polskiego ma czas na organizację konkursów cukierniczych. I choć to niemal niemożliwe – twierdzi, że ma wolny czas! A w czasie niego zamiast odpoczywać – pływa, uprawia Nordic Walking i chodzi na spacery. Jest też autorką emitowanego na ekranie Kuchnia.tv programu "Łakocie Bożeny Sikoń".