Briefing prasowy przed Wielką Galą
Opublikowano: 03-02-2017

Pierre Gagnaire, najlepszy szef kuchni według magazynu „Le Chef”, posiadający maksymalną liczbę 3 gwiazdek Michelin, przyjeżdża do Warszawy, gdzie wraz z Andreą Camastrą (1 gwiazdka Michelin, Senses) oraz Maciejem Majewskim (szef kuchni La Brasserie Moderne) przygotuje wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP).
W związku z wizytą Pierra Gagnaire odbył się w dniu dzisiejszym w warszawskim hotelu Sofitel Victoria briefing prasowy.
W jego trakcie mieliśmy unikalną okazję skosztowania dań, które tego samego wieczora serwowane będą na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej dla znamienitych Gości.
Jako pierwszy swoje danie zaprezentował Andrea Camastra – porowo-ziemniaczane consome z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi.
Drugie z kolei danie należało do bardzo utalentowanego Szefa Macieja Majewskiego. Na pięknym turkusowym talerzu podał tatar z alpejskiej wołowiny, kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret.
Trzecie danie należało już do Gościa Specjalnego Pierre Gagnaire. Ten najwybitniejszy z Szefów całego globu, mający pod swoimi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które łącznie posiadają 13 Gwiazdek Michelin. Zaserwował nam brandadę oraz lekko solony filet z dorsza wraz z sałatką z kapusty i ziarnami gorczycy.
Udało nam się również porozmawiać z trzema Mistrzami o ich kuchni, inspiracjach oraz wrażeniach ze wspólnego gotowania. Po raz pierwszy w jednej kuchni spotkali się kucharze mogący pochwalić się w sumie aż czterema gwiazdkami Michelin! I to było wielkie przeżycie – PRAWDZIWA SZTUKA KULINARNA! Udało im się stworzyć doskonałe dania a zaproszone osoby były pod wielkim wrażeniem kunsztu kulinarnego wszystkich 3 Szefów.
Pierre Gagnaire w odpowiedzi na pytanie – jakie inspiracje od polskich kucharzy zabierze ze sobą do Francji odpowiedział
– Bardzo spodobała mu się dzisiaj forma podania tatara, dość niespotykana forma podania. Ale jednocześnie bardzo ciekawa. Andrea Camastra dodał – generalnie to kuchnia francuska i polska mają wiele wspólnego ze sobą. Wiele wspólnych potraw chociażby kapusta -bigos i właśnie tatar.
To było bardzo smaczne spotkanie. Francusko – Polskiej Izbie Gospodarczej bardzo dziękuje za zaproszenie.
Do zobaczenia przy kolejnym tak wielkim wydarzeniu.
MP