Było smacznie na Gali Mistrzów Sportu
Opublikowano: 12-01-2015

W sobotę, 10 stycznia w hotelu Double Tree by Hilton odbyła się Gala Mistrzów Sportu zorganizowana przez Przegląd Sportowy i TVP. 10 najlepszych polskich sportowców otrzymało wyróżniające statuetki, przyznane w 80. Plebiscycie Przeglądu Sportowego i TVP.
Wybór na Najlepszego Sportowca Roku 2014 r. chyba nikogo nie zaskoczył. W głosowaniu esemesowym niekwestionowanym zdobywcą tego tytułu został Kamil Stoch – dwukrotny złoty medalista olimpijski Soczi.
Bal Mistrzów Sportu przeszedł do historii. Na Galę przybyło wielu znakomitych gości nie tylko ze świata sportu. Organizatorzy po raz kolejny stanęli na wysokości zadania. Zadbali o wrażenia duchowe – dla sportowców wystąpili znani z polskiej estrady piosenkarze m.in. Grzegorz Markowski, Anna Wyszkoni , Robert Gawliński i inni – jak również o wrażenia smakowe. Na ten wieczór Andrzej Bryk Szef Kuchni hotelu przygotował specjalne menu. Oczekiwania Organizatorów były jasne. Na talerzach każdy miał znaleźć cos dla siebie, nawet osoby będące na diecie, miało być smacznie, soczyście i energetycznie by móc przetańczyć całą noc. Kierując się tymi wytycznymi Szef Kuchni zaproponował następujące dania:
Menu serwowane:
Przystawka
Włoski bazar: szynka parmeńska z melonem, krewetki w oliwie peperonchino, wędzony łosoś z sosem szafranowym i avocado, ser mozzarella z pomidorem i bazylią, ser scamorza, parmezan, marynowane oliwki czarne i zielone , karczoch , pieczony bakłażan, cukinia z grilla, podsuszane pomidory.
Danie Główne
Stek z łososia marynowanego w Teriyaki, podawany na piure z bobu, na grillowanych warzywach z sosem szafranowym
Deser
Włoskie tiramisu z espresso i biszkoptem, oprószone kakao
Bufet Polski z daniami Meksykańskimi (MEX)
Przystawki i Sałatki
Śledzie po białostocku z kurkami i koperkiem
Sałatka z piersi kaczki z burakami, jabłkiem, gruszką i żurawiną
Smażony sandacz na „jarzynce” z marchewki i selera
Pasztet myśliwski z dziczyzny podawany z konfiturą z borówki brusznicy
Sałatka z szyjek rakowych z makaronem, serem żółtym pomidorem i dressingiem tatarskim
Polędwiczka wieprzowa z masłem chrzanowym – po warszawsku
Sałatka warzywna z majonezem zawinięta w wędzoną szynkę
Quesadillas z pieczonym bakłażanem, pomidorami i kozim serem MEX
Pupusa z kurczakiem, serem i czarną fasolą MEX
Zupy
Biały barszcz z jajkiem i kiełbasą
Meksykańska zupa krem z indykiem, kukurydzą i kolendrą MEX
Zupa krem z dyni z goździkami i cynamonem
Dania Gorące
Potrawka z wieprzowy w sosie majerankowym
Burritos z wołowiny z salsą z pomidorów i jalapeno MEX
Policzki wołowe z sosem naturalną redukcją z czerwonego wina
Kurczak pieczony podawany w sosie pieczarkowym
Okoń z patelni na warzywach z sosem koperkowym
Koryfena z salsą z czerwonej cebuli i pomelo MEX
Ziemniaki puree z prażoną cebulą
Buraczki zasmażane
Desery
Rolada z biszkopta i kremu truskawkowego
Budyń śmietankowy z sosem malinowym i czekoladową granolą
Ciasto brzoskwiniowe z kremem śmietankowym
Napoleonka z kremem waniliowym
Keks z bakaliami
Piernik z marmoladą śliwkową i białą czekolada
Połówki pomarańczy z musem serowym skropionym tequilą MEX
Latynoska sałatka owocowa – figi, papaja, mango, pomarańcza, gruszka, cytryna, brzoskwinia z nutą wina musującego MEX
Zdjęcia – źródło www.przegladsportowy.pl