Certyfikatem „Doceń polskie” nagrodzono 450 produktów
Opublikowano: 04-03-2013


Certyfikatem „Doceń polskie” nagrodzono 450 produktów
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Dotychczas zorganizowano siedem certyfikacji, podczas których godłem programu uhonorowano ponad 450 artykułów spożywczych. Przeglądając zestawienie wyróżnionych produktów, dostępne na blogu przedsięwzięcia – www.blog.docenpolskie.pl, można się przekonać o ich dużej różnorodności.
Gama żywności nagrodzonej certyfikatem jest na tyle szeroka, że konsumenci bez trudu znajdą w niej produkty, których potrzebują. Jest z czego wybierać, gdyż godło „Doceń polskie” zdobyły m.in. wędliny, słodycze, dania gotowe, napoje, nabiał, przyprawy oraz przetwory warzywne i owocowe, w tym wyroby marki własnej.
Jednak bez względu na rodzaj wyrobu, wielkość firmy czy sposób produkcji – wszystkie wyróżnione artykuły podlegają tym samym, niezmiennym kryteriom oceny. Każdy zgłoszony do programu wyrób jest poddawany dwuetapowej weryfikacji. Pierwszym krokiem jest sprawdzenie czy żywność posiada tzw. polski akcent (jest wytwarzana w naszym kraju, z rodzimych składników lub na podstawie tradycyjnych receptur). Do dalszego udziału w programie dopuszcza się jedynie wyroby, które pozytywnie przeszły pierwszy etap.
Druga część oceny przeprowadzana jest podczas certyfikacji, w której decydujący głos należy do Loży Ekspertów. Jej przewodniczącym jest Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pozostali członkowie reprezentują m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Program „Doceń polskie” ma otwarty charakter, każdy producent może zgłosić swoje wyroby do oceny, a następnie (jeśli jej wynik będzie pozytywny) zdecydować czy i w jaki sposób będzie chciał posługiwać się zdobytym wyróżnieniem. Dowodem na to, że godło „Doceń polskie” wspiera działania marketingowe są kolejne zgłoszenia od producentów, których wyroby zostały nagrodzone przez Lożę Ekspertów. Ponowny udział w certyfikacji pozwala zwiększyć liczbę wyróżnionych artykułów i poprawić konkurencyjność oferty. O randze certyfikatu „Doceń polskie” świadczy choćby fakt, iż honorowym patronem programu, od początku jego funkcjonowania, jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.