Co słychać u jednego z najbardziej zapracowanych szefów kuchni w Polsce?
Opublikowano: 02-10-2013

Robert Sowa – Mistrz Kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, od niedawna poleca przepisy pasażerom pociągów PKP Intercity.
Warszawska restauracja Sowa & Przyjaciele, jego wymarzony, autorski koncept ma już rok! Szef Robert zapewnia gościom niezwykły nastrój poprzez potrawy przygotowane z najlepszych, zawsze świeżych i oryginalnych produktów, przyrządzone przy użyciu najnowocześniejszych urządzeń i technologii.
Mistrz nie spoczywa na laurach i wraz z początkiem lata podjął nowe, ambitne wyzwanie. Niedawno otworzył kolejną restaurację bistro: „Meta Disco” przy ul. Parkingowej w Warszawie, obok tych na Foksal i Mazowieckiej. Od marca do końca czerwca, w wiosennej ramówce współprowadził reality show w TVP 2 pt. „Życie od kuchni” oraz kącik kulinarny w programie śniadaniowym „Pytanie na Śniadanie”. A niebawem kolejne projekty…
Czy lubisz polską kuchnię?
Bardzo ją cenię. To, czym my Polacy możemy zachwycać świat, to dziczyzna, gęsina, a do niej doskonale pasują wszelkie tradycyjne dodatki – te z runa leśnego, a więc grzyby marynowane, jagody, konfitury z borówek i jeżyn, a także żubrówka, czy miody pitne, które świetnie komponują się z naszą kuchnią, to nasze fantastyczne rodzime smaki.
Jaka jest dzisiejsza kuchnia polska?
Kuchnia polska – nieustannie ulega przeobrażeniom, jednak w ostatnich latach są one szczególnie widoczne. Celebracja jedzenia stała się sposobem na spędzanie wolnego czasu, modą, rozrywką.
Po kilkunastu latach podróżowania poznałem różne smaki i znajdziecie je w mojej restauracji. Są to smaki, które poznawałem zarówno w Małopolsce, jak i na Podlasiu, Mazowszu, na Kaszubach i w górach – w całej Polsce.
Polska czerpie bardzo dużo z innych kuchni. Pojawiają się coraz ciekawsze techniki przygotowywania potraw, jak np. sous vide. Metoda ta, jest bardzo popularna głównie w restauracjach, chociaż pojawiają się już sprzęty do użytku domowego.
Tradycyjną polską kuchnią można się wspaniale bawić, wykorzystując przy tym najnowsze zdobycze wiedzy i techniki. Przykładem może być podanie pieczonego tuńczyka z chili, z emulsją z chrzanu wasabi i kozim serem lub giczy cielęcej confit z sosem truflowym na kaszy pęczak z grzybami leśnymi i warzywami sezonowymi.
Jaka jest Twoja restauracja?
Przestronna i klimatyczna, mimo „młodego wieku” posiadająca swoich stałych i wiernych klientów. Organizuję w niej wyjątkowe kolacje, biznes lunche, małe konferencje, imprezy rodzinne, kameralne spotkania w gronie przyjaciół lub współpracowników. Cieszy mnie, że goście polubili to miejsce. Lubią moją kuchnie, która czasami bywa szalona, ale to jest moja pasja, a ja lubię eksperymentować i zamieszać w garnkach 😉
Podniebienia gości „czaruję” nie tylko ja – restauracja oferuje ponad 100 indeksów win, wyselekcjonowanych przez jednego z najlepszych polskich sommelierów. Smak win dobranych do naszego menu jest wyjątkowy. Dzięki umiejętnemu połączeniu wina i potraw goście doświadczają nowych, nieznanych dotąd doznań smakowych.
Ale restauracja Sowa & Przyjaciele jest też nierozerwalnie związana z Twoim Studiem Kulinarnym
– Od wielu lat – prawie 10, funkcjonuje i stale się rozwija moje Studio Kulinarne, które specjalizuje się w: organizacji cateringów, koktajli, bankietów firmowych, imprez promocyjnych oraz prywatnych uroczystości. Prowadzimy również warsztaty i pokazy kulinarne, organizujemy liczne konkursy kulinarne, m.in. mój autorski konkurs „Kulinarny Talent”. Teraz od roku Restauracja i Studio są nierozłączne.
Tworzymy menu i dbamy o podniebienia gości podczas wielu prestiżowych i medialnych imprez, m.in. na Bal Szkoły Przymierza Rodzin i Polskiego Klubu Biznesu, gale: Kobieta Roku Glamour, Róże Gali, VIVA! Najpiękniejsi, PARTY czy Samochód Roku Playboya, a także wiele innych.
Ale Studio Kulinarne to chyba nie tylko organizacja imprez cateringowych…
– Oczywiście, że nie, np. pracujemy z młodzieżą. Studio Kulinarne zorganizowało kilka cykli szkoleń w wybranych szkołach gastronomicznych w Polsce. Szkolenia prowadzone były przez znakomitych, wspaniałych kucharzy, propagujących zdrowe odżywianie. Staram się również jako juror uczestniczyć w konkursach sztuki kulinarnej. W 2013 roku odbyła się już V edycja mojego autorskiego konkursu „Kulinarny Talent” i zamierzam ten projekt kontynuować w kolejnych latach. I zapewniam, że w 2014 znowu Was zaskoczymy 😉
A co z domową, codzienną kuchnią, życiem skupionym wokół stołu?
Ono też się zmienia, choć nie zawsze w dobrym kierunku. O tym właśnie był reality show „Życie od kuchni”, które od marca do czerwca prowadziłem wraz z Małgorzatą Ohme. Ten program, realizowany przez TVP 2, to próba stawienia czoła niebezpieczeństwom związanym z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. Warto zastanowić się, jak unikać podstawowych błędów i uchronić siebie oraz rodzinę przed następstwami nieprawidłowego odżywiania, chorób, stresu czy braku czasu.
Kuchnia była kiedyś najważniejszym miejscem w domu. Tu skupiało się życie rodzinne. Podczas śniadania, obiadu lub kolacji rozmawialiśmy i rozwiązywaliśmy problemy życiowe. A jak jest dziś? Ile faktycznie czasu spędzamy z rodziną przy stole? Warto się nad tym zastanowić.
A jaki jest polski wkład w światową kulturę kulinarną?
Przede wszystkim podoba mi się, że przywozimy z zagranicy lokalne przysmaki, a nie kolejne nudne wideo z plaży i basenu hotelowego. Już nie jesteśmy kulinarnymi analfabetami. Nie będę oryginalny – kojarzymy się na świecie z pierogami. Słyniemy również z tego, że jadamy zepsute rzeczy. Bo kto lubi zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapustę? Ale to nie koniec. Mamy najlepsze ślimaki. Na świecie kojarzymy się również z najlepszą dziczyzną. 80 procent naszej dziczyzny idzie na eksport. Na Zachodzie grzybami są pieczarki, boczniaki i trufle. Cała reszta to już nasza specjalność. Od niedawna kojarzymy się też z wyśmienitym drobiem – głównie kaczym i gęsim. Słyniemy również z jabłek – to nasz narodowy hit. Jak widzicie, nie jest z nami wcale tak źle. Kolejną rzeczą są alkohole – jesteśmy kojarzeni z produkcją najlepszych wódek na świecie. W końcu to u nas wymyślono ten zacny trunek.
A jak internet wpłynął na restauratorów?
Dzięki niemu mamy szansę na bieżący kontakt z klientem. I to jest wspaniałe. Jeśli serwuję dzisiaj świeżego szczupaka, to od razu mogę wszystkich o tym powiadomić. Jest i druga strona medalu, czyli portale oceniające restauracje oraz zamieszczane tam opinie klientów. To akurat broń obosieczna, bo wiele recenzji piszą sami restauratorzy lub ich znajomi. Siebie wychwalają pod niebiosa, mieszając konkurencję z błotem. W rezultacie większość opinii jest skrajna, co niekoniecznie ułatwia wybór potencjalnym klientom.
Właśnie minęło lato a wraz z nim…
„Złote Przeboje na wakacjach” to cykl otwartych imprez plenerowych dla całych rodzin. Specjalnie dla słuchaczy działało plenerowe studio Radia Złote Przeboje.
Imprezy odbyły się w 10 miastach Polski. Organizatorzy przygotowali wiele konkursów i zabaw oraz występy największych gwiazd muzyki, znanych z anteny Radia Złote Przeboje! Imprezy prowadzili Zygmunt Chajzer oraz Jarek Budnik i Piotr Jaworski ze Złotych Przebojów na Dzień Dobry, których możecie usłyszeć codziennie między 6:00, a 9:30.
Dla mieszkańców 10 miast Polski, które odwiedziły „Złote Przeboje” , przygotowano wiele atrakcji. Wśród nich m.in. „Złote Przeboje Mistrza Sowy”, czyli kulinarny show Podczas pikników przygotowywałem pyszne potrawy dla uczestników z wykorzystaniem regionalnych przepisów i specjałów. Zdrowe, ekologiczne produkty: polski drób, warzywa, a wszystko okraszone wysokiej jakości przyprawami. Ja i mój niezastąpiony kulinarny team serwowaliśmy na każdej z imprez po kilka tysięcy dań! Podczas imprez wystąpili tacy artyści jak: Kult, Urszula, Kombii, Maryla Rodowicz, Lady Pank, Zakopower, Papa D, Kasia Kowalska, Patrycja Markowska, Dżem i wiele innych gwiazd.
Dotychczasowe osiągnięcia są imponujące… A czym nas zaskoczysz na jesieni?
Będzie się działo. Z początkiem września na antenie TVP 1 wystartował nowy kulinarny show „Sąsiad na widelcu, czyli co się jada u sąsiada?”
„Sąsiad na widelcu” to 10-odcinkowy program kulinarny. W każdym z nich oglądamy zmagania dwóch sąsiadujących rodzin, które lubią gotować. Od prowadzącego otrzymują dwa obowiązkowe składniki – jeden do dania głównego, drugi do deseru. Oprócz tego do gotowania mogą wykorzystać wszystko, co znajdą w domowej lodówce. Każda rodzina ma 90 minut na przygotowanie obiadu. Chcemy dzięki temu promować lokalne specjały. Każdy odcinek jest nagrywany w innym miejscu: Lublinie, Kazimierzu Dolnym i Janowie Lubelskim, w Biłgoraju, Zamościu, na Roztoczu (w Zwierzyńcu, Józefowie), Nałęczowie, Hrubieszowie, Janowie Podlaskim i Chełmie. Uczestników programu wspierają doświadczeni szefowie kuchni – Ewa Olejniczak i ja. Naszym zadaniem jest nauczenie bohaterów kilku sprawdzonych kulinarnych sztuczek i pomoc w przygotowaniu dań ze składników, które znajdą w lodówce. Potrawy ocenia 5 osobowe jury.
Ale to nie koniec niespodzianek?
Tak, kolejnym hitem TVP 1 jest program kulinarny „Przepis Dnia”. Od poniedziałku, 9 września, w dni powszednie, zawsze o godz. 19.20, zapraszam do TVP 1 na ten nowy magazyn kulinarny, w którym prezentuję swoje pomysły na szybkie i łatwe potrawy. Zawsze jest… SMACZNIE! Również od września biorę udział w promocji Activii – „Zdrowe brzuszki to uśmiechnięte brzuszki”.
Pod koniec września 2013 roku ukazała się też wyjątkowa książka kucharska z moim udziałem – „Księga Szefów Kuchni”. To szczególna książka, w której znalazły się przepisy przygotowane przez najlepszych mistrzów kuchni w Polsce, takich jak Tomasz Deker, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak czy Jerzy Pasikowski. Książka ukazała się na rynku nakładem Wydawnictwa G+J Książki.
„Księga Szefów Kuchni” prezentuje współczesne trendy w kuchni polskiej i różnorodność kunsztu kulinarnego szefów: od podejścia tradycyjnego do bardzo nowoczesnych rozwiązań z kuchni molekularnej. Przeznaczona jest dla wszystkich miłośników gotowania, którzy sztukę kulinarną traktują z prawdziwą pasją i zawsze chętnie doskonalą swoje umiejętności. „Księgę Szefów Kuchni” przygotowało szesnastu wybitnych mistrzów kulinarnych – kucharzy wielokrotnie nagradzanych i utytułowanych, którzy gotowali w najlepszych restauracjach w Polsce i zagranicą.
A plany na przyszłość?
Mam głowę pełną pomysłów, kto wie co jeszcze przede mną. Bardzo cieszę się restauracją, to mój drugi dom. Dużą przyjemność sprawia mi zajmowanie sie gośćmi, których witam codziennie, podchodzę do stolików, pytam czy smakuje i czy są zadowoleni. Lubię im dogadzać, spełniać ich zachcianki kulinarne. Cieszy mnie, że codziennie mogę sprawdzać świeży towar i wspólnie z moimi szefami kuchni wymyślać nowe potrawy i ciekawe połączenia smaków. Lubię kuchnie tradycyjną, ale uwielbiam też nowinki kulinarne. Staram się raz w miesiącu wprowadzać do karty menu nowe potrawy, aby stali goście mogli cieszyć się nowymi smakami. Czasami wymyślam coś wspólnie z gośćmi, oni podpowiadają, a ja to „przerabiam” na język kuchni. Jest pysznie!
Dziękuję za rozmowę