?Coupe Georges Baptiste? ? Europejski Konkurs Kelnersko – Sommelierski po raz pierwszy w Polsce.

Opublikowano: 02-05-2010

konkurs.logo.ok.bmp1 maja 2010 roku, w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej odbył się Europejski Konkurs Kelnersko – Sommelierski „Coupe Georges Baptiste’’. Polska po raz pierwszy otrzymała szansę organizacji tego prestiżowego konkursu. Patronat nad konkursem objęli: Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz – Waltz i Burmistrz Dzielnicy Mokotów – Jan Rasiński.Organizatorem tegorocznej edycji konkursu był Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych Nr 1 mieszczący się w Warszawie, przy ul. Krasnołęckiej 3.



Do naszego kraju przyjechali kandydaci z 6 krajów Europy i z Meksyku – uczniowie i młodzi profesjonaliści.

coupe.georges026.jpg   coupe.georges027.jpg   coupe.georges028.jpg   coupe.georges029.jpg

Ideą konkursu jest zaprezentowanie umiejętności zawodowych Maître d’hôtel oraz serwisu w obecności gościa. Każdorazowo uczestnikami konkursu są uczniowie najlepszych szkół gastronomiczno-hotelarskich poszczególnych krajów.

coupe.georges041.jpg   coupe.georges053.jpg   coupe.georges069.jpg   coupe.georges030.jpg

W tegorocznym konkursie wzięli udział: 1. Emil Nygaard Sprange  –  Dania

 2. Fiona Cullen  –  Irlandia

 3. Antonio Alexandre Da Costa Quintas Fernandes  –  Niemcy

 4. Nicolas Lecoq  –  Francja

 5. Aljaž Toplak  –  Słowenia

 6. José Luis Cabezón  –  Hiszpania

 7. Victor Alvarez Rojo  –  Meksyk

 8. Kamil Osiński – Polska

coupe.georges006.jpg   coupe.georges008.jpg

Konkurs podzielony był na dwie części:– pisemną

– praktyczną obejmującą:

–          przygotowanie i serwowanie przystawek, dań mięsnych, rybnych i deserów;

–          przyjęcie zamówienia,

–          wykonanie dekoracji lub wyeksponowanie produktu w restauracji;

–          analiza organoleptyczna win,

–          przygotowanie i serwowanie koktajli klasycznych

coupe.georges025.jpg   coupe.georges023.jpg

– Tego typu konkurs kelnersko-sommelierski odbył się po raz pierwszy w Polsce. Kelnerzy przygotowywali i serwowali poszczególne dania, smak jest tu na drugim miejscu. Brany był pod uwagę ogólny wygląd i jakie wrażenie robił kelner, jak się zachowywał. Ja akurat byłem w komisji, gdzie oceniane było flambirowanie banana, a to dosyć trudna konkurencja, gdyż trzeba wykonywać odpowiednie ruchy tak, aby nie spalić siebie ani gości. Uczestnicy byli bardzo spięci i zestresowani ,ale widać, że naprawdę są wyselekcjonowani ze swoich krajów. Mogliby nauczyć paru rzeczy niejednego kelnera w Polsce – powiedział Mariusz Nowicki.

coupe.georges033.jpg   coupe.georges031.jpg

– Bardzo się cieszę, że ten konkurs odbył się w Polsce. Myślę, że jeśli chodzimy po restauracjach, to widzimy, ile jest do zrobienia jeśli chodzi o obsługę kelnerską. Dlatego tego typu konkursy są bardzo ważne i kształcące. Dzisiaj kelnerzy nie są tak kształceni. Zresztą głównym problemem jest to, że zawodem kelnera parają się studenci na krótki okres czasu. Kelner w restauracji przyjmuje tylko zamówienie i odchodzi. Ten konkurs pokazuje zupełnie inna rolę, funkcję kelnera. Tu ważny jest kontakt z gościem, ponadto umiejętność serwowania potraw, wiedza na temat tego, co jest w karcie, umiejętność wymienienia składników danej potrawy no i ogólna aparycja kelnera. Myślę, że Francuzi robią ten konkurs po to by ich sztuka kulinarna również promowana przez kelnerstwo, nie upadła czego również nam Polakom życzę – powiedział Rober Sowa.

coupe.georges055.jpg   coupe.georges043.jpg

– Jestem w komisji degustacyjnej i powiem, że jestem zachwycony. Uczestnicy to młodzi ludzie, którzy nie specjalizują się w winie, a są naprawdę dobrzy. Ja się bardzo cieszę, że młodzież tak się rozwija, posiada dużą wiedzę i jest naprawdę dobrze przygotowana. Oczywiście zżera ich stres i trema ale to zawsze towarzyszy występom na konkursach – powiedział Piotr Kamecki

wieczor031.jpg

Wieczorem odbyła się uroczysta kolacja w Restauracji "Amber" Klubu Polskiej Rady Biznesu przy Al. Ujazdowskich 13 w Warszawie. Kolacja połączona była z ogłoszeniem wyników i wręczeniem nagród laureatom konkursu.

I miejsce zajął Nicolas Lecoq z Francji

wieczor027.jpg

II miejsce zajął Emil Nygaard Sprange z Danii

wieczor023.jpg

III miejsce zajął Aljaž Toplak ze Słowenii

wieczor022.jpg

Specjalne wyróżnienie otrzymał Victor Alvarez Rojo z Meksyku

wieczor024.jpg

W menu specjalnie przygotowanym przez Jacka Grochowinę Executive Chef de Cuisine, znalazły się dania:

Dziki wędzony łosoś bałtycki z mikro sałatką

***

Chłodnik litewski z rakami

***

Filet z okonia z zielonymi szparagami

***

Polędwica wołowa z salsefią i pietruszką

***

Czekoladowy fondant z nitro pudrem z pomarańczy

Wieczór był naprawdę pyszny!

Zapraszamy do galerii zdjęć !

Organizator:

logo_a.jpg



Sponsorzy główni konkursu:


ctk_logo-png.png   jiiisob.bmp    osskic.bmp 



Sponsorzy konkursu:

logogms.jpg

ksk.bmp  logo.jpg  logo_limito.jpg  logo_bongrain_fs_-_due.jpg 

  

bmbm-3d-est.jpg martini_logo_l_rgb.jpg  centrum_wina.jpg  brown1_a.jpg

 

logo_cdr.jpg  logo_bonduelle-food_service-preview.jpg  logo_akcent.jpg   logo_la_regina.gif 

logo_moonsfera_ver1.jpg logo_tomo.jpg     logoszampan.jpg logotranspotr.jpg  

logo.janex.gif   piek_szw_logo.jpg 

  vea_ok.jpg

 

Patron medialny:

newsgastro_logo.jpg



Patronat honorowy:


syrenka-pol-bialetlo-rgb.jpg