?Coupe Georges Baptiste? ? Europejski Konkurs Kelnersko – Sommelierski po raz pierwszy w Polsce.
Opublikowano: 02-05-2010

1 maja 2010 roku, w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej odbył się Europejski Konkurs Kelnersko – Sommelierski „Coupe Georges Baptiste’’. Polska po raz pierwszy otrzymała szansę organizacji tego prestiżowego konkursu. Patronat nad konkursem objęli: Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz – Waltz i Burmistrz Dzielnicy Mokotów – Jan Rasiński.Organizatorem tegorocznej edycji konkursu był Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych Nr 1 mieszczący się w Warszawie, przy ul. Krasnołęckiej 3.
Do naszego kraju przyjechali kandydaci z 6 krajów Europy i z Meksyku – uczniowie i młodzi profesjonaliści.
Ideą konkursu jest zaprezentowanie umiejętności zawodowych Maître d’hôtel oraz serwisu w obecności gościa. Każdorazowo uczestnikami konkursu są uczniowie najlepszych szkół gastronomiczno-hotelarskich poszczególnych krajów.
W tegorocznym konkursie wzięli udział: 1. Emil Nygaard Sprange – Dania
2. Fiona Cullen – Irlandia
3. Antonio Alexandre Da Costa Quintas Fernandes – Niemcy
4. Nicolas Lecoq – Francja
5. Aljaž Toplak – Słowenia
6. José Luis Cabezón – Hiszpania
7. Victor Alvarez Rojo – Meksyk
8. Kamil Osiński – Polska
Konkurs podzielony był na dwie części:– pisemną
– praktyczną obejmującą:
– przygotowanie i serwowanie przystawek, dań mięsnych, rybnych i deserów;
– przyjęcie zamówienia,
– wykonanie dekoracji lub wyeksponowanie produktu w restauracji;
– analiza organoleptyczna win,
– przygotowanie i serwowanie koktajli klasycznych
– Tego typu konkurs kelnersko-sommelierski odbył się po raz pierwszy w Polsce. Kelnerzy przygotowywali i serwowali poszczególne dania, smak jest tu na drugim miejscu. Brany był pod uwagę ogólny wygląd i jakie wrażenie robił kelner, jak się zachowywał. Ja akurat byłem w komisji, gdzie oceniane było flambirowanie banana, a to dosyć trudna konkurencja, gdyż trzeba wykonywać odpowiednie ruchy tak, aby nie spalić siebie ani gości. Uczestnicy byli bardzo spięci i zestresowani ,ale widać, że naprawdę są wyselekcjonowani ze swoich krajów. Mogliby nauczyć paru rzeczy niejednego kelnera w Polsce – powiedział Mariusz Nowicki.
– Bardzo się cieszę, że ten konkurs odbył się w Polsce. Myślę, że jeśli chodzimy po restauracjach, to widzimy, ile jest do zrobienia jeśli chodzi o obsługę kelnerską. Dlatego tego typu konkursy są bardzo ważne i kształcące. Dzisiaj kelnerzy nie są tak kształceni. Zresztą głównym problemem jest to, że zawodem kelnera parają się studenci na krótki okres czasu. Kelner w restauracji przyjmuje tylko zamówienie i odchodzi. Ten konkurs pokazuje zupełnie inna rolę, funkcję kelnera. Tu ważny jest kontakt z gościem, ponadto umiejętność serwowania potraw, wiedza na temat tego, co jest w karcie, umiejętność wymienienia składników danej potrawy no i ogólna aparycja kelnera. Myślę, że Francuzi robią ten konkurs po to by ich sztuka kulinarna również promowana przez kelnerstwo, nie upadła czego również nam Polakom życzę – powiedział Rober Sowa.
– Jestem w komisji degustacyjnej i powiem, że jestem zachwycony. Uczestnicy to młodzi ludzie, którzy nie specjalizują się w winie, a są naprawdę dobrzy. Ja się bardzo cieszę, że młodzież tak się rozwija, posiada dużą wiedzę i jest naprawdę dobrze przygotowana. Oczywiście zżera ich stres i trema ale to zawsze towarzyszy występom na konkursach – powiedział Piotr Kamecki.
Wieczorem odbyła się uroczysta kolacja w Restauracji "Amber" Klubu Polskiej Rady Biznesu przy Al. Ujazdowskich 13 w Warszawie. Kolacja połączona była z ogłoszeniem wyników i wręczeniem nagród laureatom konkursu.
I miejsce zajął Nicolas Lecoq z Francji
II miejsce zajął Emil Nygaard Sprange z Danii
III miejsce zajął Aljaž Toplak ze Słowenii
Specjalne wyróżnienie otrzymał Victor Alvarez Rojo z Meksyku
W menu specjalnie przygotowanym przez Jacka Grochowinę Executive Chef de Cuisine, znalazły się dania:
Dziki wędzony łosoś bałtycki z mikro sałatką
***
Chłodnik litewski z rakami
***
Filet z okonia z zielonymi szparagami
***
Polędwica wołowa z salsefią i pietruszką
***
Czekoladowy fondant z nitro pudrem z pomarańczy
Wieczór był naprawdę pyszny!
Zapraszamy do galerii zdjęć !
Organizator:
Sponsorzy główni konkursu:
Sponsorzy konkursu:
Patron medialny:
Patronat honorowy: