“Czas na rybę” – czas podsumowań
Opublikowano: 18-10-2022
Triumfatorami V edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego “Czas na rybę!” dla szefów kuchni zostali Przemysław Szwak i Michał Just – obaj pracują na co dzień w Restauracja Retro Oborniki Śląskie. Uznanie jurorów zdobyli potrawą o nazwie: “Assiette z karpia / emulsja grzybowa/ puree z pietruszki”.
Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe w wysokości 5000 złotych od Rybackiej Lokalnej Grupy Działania “Opolszczyzna” (organizatora konkursu), a także wycieczkę do Włoch ufundowaną przez partnera konkursu – firmę Unox Polska. Zdobyli też nominację do przyszłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski połączoną z nagrodą w wysokości 1800 złotych.
Potrawy były oceniane przez Jury w składzie:
– Marcin Soból – przewodniczący
– Wojciech Harapkiewicz – juror techniczny
– Krzysztof Szulborski – juror techniczny
jury degustacyjne:
– Iwona Niemczewska
– Jean Bos
– Krzysztof Gawlik
– Kurt Scheller
– Tomasz Smoczyk
– Jarosław Uściński
W kategorii uczniów szkół gastronomicznych najlepiej poradziły sobie Julia Masierak i Kamila Jarosz reprezentujące Technikum Lider z Lublina. Ich potrawa to: “Karp panierowany w matchy z kruszonką z orzechów nerkowca, pomidorkami, majonezem z czarną herbatą i puree z topinamburu”.
Dziewczyny zdobyły nagrody rzeczowe ufundowane przez RLGD “Opolszczyzna” o wartości 1800 złotych (po 900 złotych dla uczestniczki). Dodatkowo sponsor – Unox Polska – sfinansuje im warsztaty kulinarne z wykorzystaniem pieców tej firmy.
Rywalizację uczniów oceniało Jury składające się z kucharzy zrzeszonych w Stowarzyszeniu Euro Toques Polska w składzie:
– Krzysztof Malinowski – przewodniczący
– Marcin Soból – juror techniczny
– Tadeusz Czapla – juror techniczny
jury degustacyjne:
– Lucyna Haluch
– Maria Politowicz
– Marek Namysłowski
– Artur Piotrowski
– Michał Proć
Głównym produktem konkursu “Czas na rybę!” jest od samego początku opolski karp. Obowiązkowymi dodatkami były w tym roku suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz. Konkurs jest organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania “Opolszczyzna” i szefa kuchni Kamila Klekowskiego na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Współorganizatorem Konkursu jest Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie – największy na Opolszczyźnie producent karpia. Do organizacji dołączyła się także w tym roku Organizacja Producentów Ryb – Polski Karp sp. z o.o.
Patronem Merytorycznym jest Stowarzyszenie Kucharzy Europejskich Euro Toques Polska.
Fotografie wykonał Edward Trzeciakiewicz – Good Lookin Food Fotografia Kulinarna.