Czekoladowe przysmaki Bożeny Sikoń
Opublikowano: 17-06-2010

Czekolada pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie wytwarza się proszek i masło, będące głównymi składnikami słodkiego przysmaku. Tereny, które obecnie należą do Meksyku, ze swoim ciepłym i wilgotnym klimatem były idealnym miejscem do uprawy delikatnego drzewa kakaowego. W III wieku n.e. Majowie traktowali czekoladę jako napój godny królów i największych dostojników. Otaczano ją wielką czcią i podawano nie tylko na ucztach, ale także podczas obrzędów religijnych. Pierwszym Europejczykiem, który spróbował kakao, był Krzysztof Kolumb. Na Starym Kontynencie początkowo przyjęto zagraniczny przysmak z rezerwą. Zmieniło się to jednak po dodaniu do kakao wanilii i cukru. Słodki napój stał się przebojem arystokratycznych dworów. Prawdziwy przełom nastąpił w XVII wieku, gdy we Francji rozpoczęto produkcję czekoladowych pralinek.
Przemysł czekoladowy najprężniej rozwijał się w Szwajcarii. Po wieloletnich badaniach jednemu z tamtejszych cukierników, Rudolfowi Lindtowi, udało się wynaleźć maszynę, która usuwała cierpki smak i sprawiała, że czekolada rozpuszcza się w ustach. Jego rodak, Henry Nestlé, dodał mleko skondensowane do gorzkiej masy kakaowej. Dzięki temu została stworzona dziś powszechnie znana i lubiana czekolada mleczna. Włosi dodali do słodkiego przysmaku rozmaite dodatki, takie jak rodzynki, orzechy i migdały. Pierwsza czekoladowa bombonierka została zaprezentowana w 1866 roku przez firmę Cadbury.
Czekolada stanie się bazą trzech smakołyków przyrządzanych przez Bożenę Sikoń w programie „Łakocie Bożeny Sikoń”. Słynna cukierniczka przyrządzi z niej pyszny tort czekoladowy, rozpływającą się w ustach czekoladę na gorąco oraz lekkie ciasteczka migdałowe. Zapowiada się smakowite sobotnie popołudnie!
„Łakocie Bożeny Sikoń” na antenie Kuchni.tv w każdą sobotę o godzinie 14.20.
Zapraszamy!
****
Prowadząca Bożena Sikoń jest najsłynniejszą polską cukierniczką i szefową pracowni cukierniczej hotelu Jan III Sobieski. Posiada dyplom dwóch prestiżowych francuskich szkół cukierniczych (Szkoły Dekoratorstwa Artystycznego koło Lionu oraz szkoły w Lentore koło Paryża). Ponadto jest srebrną medalistką w Pucharze Świata w Luxemburgu w 2002 roku, trenuje także polską drużynę cukierników.