Czekoladowe trufle z likierem Grand Marnier
Opublikowano: 07-09-2010

Składniki:
300 g czekolady deserowej
200 g śmietany tortowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka likieru pomarańczowego, najlepiej Grand Marnier
450 g czekolady deserowej
50 g białej czekolady
Sposób wykonania:
1. Doprowadź do wrzenia śmietanę z likierem.
2. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
3. Dodaj ekstrakt z wanilii i trochę więcej likieru do smaku.
4. Włóż do zamrażarki do czasu aż uzyska stałą konsystencję.
5. Nabieraj łyżką małe porcje i formuj kuleczki.
6. Wsadź ponownie do zamrażarki.
7. Rozpuść 450 g czekolady nad garnkiem z gorącą wodą.
8. Maczaj w niej zamrożone trufle pozwalając spływać nadmiarowi czekolady ponownie do garnka.
9. Rozłóż trufle na tacce wyściełanej pergaminem i włóż do zamrażalnika do zastygnięcia.
10. Rozpuścić 50g białej czekolady.
11. Wlej do rożka wykonanego z pergaminu, odetnij końcówkę, aby powstała mała dziurka.
12. Udekoruj trufle szlaczkiem z białej czekolady.
13. Schłódź, aby zastygły.
14. Rozłóż trufle do małych papierowych foremek i od razu podawaj.
Autor: davidcobb
Źródło: www.cookwork.com/recipes
***
Chocolate Grand Marnier Truffles
Ingredients:
11 ounces semi-sweet chocolate
8 ounces Heavy whipping cream
1 teaspoon Vanilla extract
1 tablespoon liqueur, orange, Gran Marnier preferred
16 ounces of semi-sweet chocolate semi-sweet chocolate
2 ounces of white chocolate
Instructions:
1. Bring heavy cream and liqueur to a boil
2. Pour over chopped chocolate and stir until smooth
3. Add vanilla and some more orange liqueur to taste
4. Place in refrigerator until firm
5. Scoop out with a 50 or 70 scoop (depending on the size you desire)
6. Chill until firm
7. Roll in a ball and freeze until firm
8. Melt 16 ounces semi-sweet chocolate in a double boiler
9. Dip the frozen truffle centers in the chocolate and remove with a fork and allow extra chocolate to drain back into the pan
10. Place truffle on a tray lined with parchment paper and place in the refrigerator to set
11. Melt a couple ounces of white chocolate in a double boiler
12. Pour into a parchment paper cone, trim off tip to create small hole
13. Squeeze a continuous bead of white chocolate across the truffles in a zig-zag pattern
14. Chill to set
15. Trim off any fee that develop on the truffle from the enrobing chocolate
16. Place the truffle in a small muffin paper and serve immediately or store in the refrigerator
Author: davidcobb
Source: www.cookwork.com/recipes