Czekoladowe trufle z likierem Grand Marnier

Opublikowano: 07-09-2010

trufle_n.jpgSkładniki:

300 g czekolady deserowej

200 g śmietany tortowej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka likieru pomarańczowego, najlepiej Grand Marnier

450 g czekolady deserowej

50 g białej czekolady

Sposób wykonania:

1. Doprowadź do wrzenia śmietanę z likierem.

2. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.

3. Dodaj ekstrakt z wanilii i trochę więcej likieru do smaku.

4. Włóż do zamrażarki do czasu aż uzyska stałą konsystencję.

5. Nabieraj łyżką małe porcje i formuj kuleczki.

6. Wsadź ponownie do zamrażarki.

7. Rozpuść 450 g czekolady nad garnkiem z gorącą wodą.

8. Maczaj w niej zamrożone trufle pozwalając spływać nadmiarowi czekolady ponownie do garnka.

9. Rozłóż trufle na tacce wyściełanej pergaminem i włóż do zamrażalnika do zastygnięcia.

10. Rozpuścić 50g białej czekolady.

11. Wlej do rożka wykonanego z pergaminu, odetnij końcówkę, aby powstała mała dziurka.

12. Udekoruj trufle szlaczkiem z białej czekolady.

13. Schłódź, aby zastygły.

14. Rozłóż trufle do małych papierowych foremek i od razu podawaj.

Autor: davidcobb

Źródło:  www.cookwork.com/recipes

***

Chocolate Grand Marnier Truffles

Ingredients:

11 ounces semi-sweet chocolate

8 ounces Heavy whipping cream

1 teaspoon Vanilla extract

1 tablespoon liqueur, orange, Gran Marnier preferred

16 ounces of semi-sweet chocolate semi-sweet chocolate

2 ounces of white chocolate



Instructions:


1.    Bring heavy cream and liqueur to a boil

2.    Pour over chopped chocolate and stir until smooth

3.    Add vanilla and some more orange liqueur to taste

4.    Place in refrigerator until firm

5.    Scoop out with a 50 or 70 scoop (depending on the size you desire)

6.    Chill until firm

7.    Roll in a ball and freeze until firm

8.    Melt 16 ounces semi-sweet chocolate in a double boiler

9.    Dip the frozen truffle centers in the chocolate and remove with a fork and allow extra chocolate to drain back into the pan

10.    Place truffle on a tray lined with parchment paper and place in the refrigerator to set

11.    Melt a couple ounces of white chocolate in a double boiler

12.    Pour into a parchment paper cone, trim off tip to create small hole

13.    Squeeze a continuous bead of white chocolate across the truffles in a zig-zag pattern

14.    Chill to set

15.    Trim off any fee that develop on the truffle from the enrobing chocolate

16.    Place the truffle in a small muffin paper and serve immediately or store in the refrigerator

Author: davidcobb

Source: www.cookwork.com/recipes