Czerwone mięso – zdrowsze niż się powszechnie uważa

Opublikowano: 10-08-2010

Czerwone mięso nie cieszy się zbyt dobra opinią – uważa się je za niezdrowe i przypisuje się mu sprzyjanie chorobom serca i układu krwionośnego. Nowe badania zdają się jednak częściowo obalać to przekonanie.

1093197_barbecue_sausages.jpg 95291_meat.jpg

Czerwone mięso wołowe lub wieprzowe jest uważane za znacznie bardziej niezdrowe niż tak zwane białe mięso z drobiu. Nie tylko przypisuje mu się powodowanie chorób serca i układu krwionośnego, ale również obwinia za bycie jedną z głównych przyczyn występowania tych chorób cywilizacyjnych. Jak podaje niemiecki magazyn Apotheken – Umschau ten zarzut jest tylko częściowo słuszny. Według opublikowanych na jego łamach badań, nie samo czerwone mięso w sobie jest niezdrowe lecz liczne specjały, które z niego wytwarzamy. Naukowcy odkryli, że wieprzowe i wołowe mięso dopiero wtedy ma negatywny wpływ na nasze zdrowie gdy zostanie przerobione na szynkę, kiełbasę czy salami. Niezdrowe są wtedy też jednak w głównej mierze wysokie zawartości soli w tych produktach, a nie samo mięso.

986698_salami_3.jpg      933107_salami.jpg

Z czerwonego mięsa częściej wytwarza się kiełbasę niż z mięsa białego, dlatego też znacznie częściej właśnie ono kojarzy nam się z niedobrym odżywianiem. Nie można jednak wykazać żadnej zdrowotnej różnicy pomiędzy kotletem wieprzowym a drobiowym.

źródło: www.essen-und-trinken.de