Czerwone mięso – zdrowsze niż się powszechnie uważa
Opublikowano: 10-08-2010
Czerwone mięso wołowe lub wieprzowe jest uważane za znacznie bardziej niezdrowe niż tak zwane białe mięso z drobiu. Nie tylko przypisuje mu się powodowanie chorób serca i układu krwionośnego, ale również obwinia za bycie jedną z głównych przyczyn występowania tych chorób cywilizacyjnych. Jak podaje niemiecki magazyn Apotheken – Umschau ten zarzut jest tylko częściowo słuszny. Według opublikowanych na jego łamach badań, nie samo czerwone mięso w sobie jest niezdrowe lecz liczne specjały, które z niego wytwarzamy. Naukowcy odkryli, że wieprzowe i wołowe mięso dopiero wtedy ma negatywny wpływ na nasze zdrowie gdy zostanie przerobione na szynkę, kiełbasę czy salami. Niezdrowe są wtedy też jednak w głównej mierze wysokie zawartości soli w tych produktach, a nie samo mięso.
Z czerwonego mięsa częściej wytwarza się kiełbasę niż z mięsa białego, dlatego też znacznie częściej właśnie ono kojarzy nam się z niedobrym odżywianiem. Nie można jednak wykazać żadnej zdrowotnej różnicy pomiędzy kotletem wieprzowym a drobiowym.
źródło: www.essen-und-trinken.de