Dawid Szkudlarek Top Chefem VI edycji
Opublikowano: 06-05-2016

Dawid Szkudlarek, szef restauracji w Wysokiej i nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie wygrał VI już edycję kulinarnego show Top Chef. W wielkim finale, który odbył się w dniu 4.05.2016 rywalizował z Rafałem Grzegorzek i Michałem Seferyńskim. Konkurentów pokonał jednogłośnie. Tytuł TOP CHEF VI edycji, 100 000 zł oraz staż w nowojorskiej restauracji Eleven Madison Park.
Do przygotowania mieli menu degustacyjne składające się z pięciu dań. Na przygotowanie wcześniej wymyślonego menu finaliści mieli trzy godziny czasu i aż dwóch pomocników – członków 6 edycji. Z innym pomocnikiem zaczynali i z innym kończyli pracę. W przekąskach pojawiły się przegrzebki zaś w daniach głównych dominowała sarna. Desery zdominowała gruszka. Każda z potraw została przygotowana z rozmysłem a ich unikalny charakter podania był godny finału.
Finalistów oceniało jury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak i Grzegorz Łapanowski. W wypowiadanych przez jury słowach o każdym z uczestników padało wiele komplementów. Zaś o zwycięzcy zostało powiedziane: ” przy stole włącza emocje i zaczyna gotować sercem”
zdjęcia – https://www.facebook.com/TopChefPolska/?fref=ts
DAWID SZKUDLAREK :
Zawodową karierę rozpoczął w 2004 roku jako stażysta, aby dwa lata później objąć stanowisko szefa kuchni w hotelu Qubus w Gorzowie Wielkopolskim, a następnie w hotelu Best Western. Obecnie jest Szefem Kuchni restauracji Folwark Folińscy w Wysokiej nieopodal Gorzowa Wielkopolskiego, kameralnej restauracji opartej na lokalnych produktach i własnych zbiorach. Dawid Szkudlarek jest też uczestnikiem wielu konkursów kulinarnych między innymi: III miejsce w konkursie L’Art de la cuisine Martell w 2015 roku, I miejsce w konkursie L’Art de la cuisine Martell w 2014 roku oraz III miejsce w konkursie L’Art de la cuisine Martell w 2013 roku. Pozostałe konkursy: Kulinarny Puchar Polski; Dorszowe Żniwa oraz Ale Pasztet i wiele innych.
Zwycięzcy serdecznie GRATULUJEMY !!! Dawid to TWÓJ ROK – wykorzystaj go jak najlepiej potrafisz.
MP