Debaty, rozmowy, konkursy, nagrody w Santiago de Chile

Opublikowano: 19-02-2010

34 kongres WACS-y, który odbył się pod koniec stycznia w Santiago de Chile obfitował w liczne wydarzenia, konkursy i ciekawe debaty. Rozdano wiele nagród, przyjęto nowych członków.

kongreschile001.jpg

Wśród interesujących seminariów odbyło się m.in. WACS Education Seminar dotyczący problemów kształcenia i oświaty. John Clancy, przewodniczący tego komitetu, krótko przedstawił jego działalność koncentrując się na rozwoju programów: „Train the Trainer” i „Masterchef”. Poddano również pod dyskusję szereg sugestii związanych z rozwojem:

–  programów edukacyjnych zwłaszcza w krajach, gdzie brakuje funduszy na oświatę 

– internetowej bazy artykułów i materiałów autorstwa szefów kuchni

– szkoleń odbywających się na kongresie z uwzględnieniem pokazów i warsztatów

Interesujące przemówienie wygłosił Prezydent WACS-y Gissur Gudmundsson. Podkreślił on dotychczasowe sukcesy zarządu WACS-y w tym otworzenie stałej siedziby w Paryżu, reorganizację i polepszenie strony internetowej (od czasu jej nowej odsłony w sierpniu 2009 liczba odwiedzających ją osób wzrosła dwukrotnie), inaugurację oficjalnego magazynu WACS-y, uaktualnienie wytycznych przeprowadzania konkursów WACS-y, rozpoczęcie inicjatywy programu pomocy humanitarnej: „Chefs Without Borders”.

Dr. Jim Peacock, biolog molekularny, przedstawił korzyści i bezpieczeństwo genetycznie modyfikowanych upraw. Tłumaczył, że żywność genetycznie modyfikowana przechodzi znacznie więcej testów i badań niż żywność zwyczajna lub ekologiczna. Zwrócił również uwagę na ogromny wzrost zainteresowania uprawami genetycznie modyfikowanymi: 13 milionów rolników w 25 krajach stosuje właśnie tą technikę uprawy.

Popularnością cieszyła się debata dotycząca pozycji kobiet, na której podjęto decyzję o polepszeniu komunikacji między członkiniami WACS-y poprzez użycie Facebooka. Podkreślono również istotną kwestię zdobywania funduszy i pozyskiwania sponsorów, aby promować uczestnictwo i zwiększenie liczby kobiet w strukturach WACS-y.

Już pierwszego dnia kongresu przywitano nowych członków Stowarzyszenia. WACS-a powiększyła się o 10 nowych państw:

– Bośnię i Hercegowinę

– Ghanę

– Honduras

– Namibię

– Macedonię

– Mikronezję

– Pakistan

– Peru

– Arabię Saudyjską

– Uzbekistan

Teraz organizacja zrzesza członków z 92 państw i bardzo się cieszy, że nawet małe państwa starają się, aby dołączyć do jej grona.

kongreschile002.jpg

Trofeum zwycięzcy w konkursie Global Chefs Challenge odebrał I Wayan Wicaya z Indonezji. Drugie miejsce przypadło Wim Klerks  z Holandii. Na trzecim miejscu stanął Ross Howell z Australii.

W konkursie Junior Chefs Challenge triumfował reprezentant Kanady Trevor Ritchie. Drugie miejsce zajął Malcolm Goh Sok Sion z Malezji, trzecie zaś Joseph Clarke z Nowej Zelandii.

Humanitarian Award za osiągnięcia w działalności charytatywnej przyznano Oliverowi E Soe ze Stowarzyszenia Szefów Kuchni Myanmaru. Wyróżniono go za przeprowadzenie szerokiej akcji pomagającej ofiarom katastrof naturalnych. Dzień po cyklonie jaki nawiedził Myanmar w maju 2008 roku skontaktował się on z Prezydentem WACS-y Gissurem Gudmundssonem w celu ustalenia planu pomocy. Dzięki temu, Stowarzyszenie Szefów Kuchni Myanmaru pod patronatem WACS-y  rozprowadzało jedzenie w odciętych częściach kraju i gotowało każdego dnia dla tysięcy ludzi. Ponadto w przeciągu 35 godzin po trzęsieniu ziemi na Haiti skontaktował się z Gissurem oferując 50 ton żywności dla dzieci.

Nagroda WACS Education AWARD za osiągnięcia na polu szkolnictwa i oświaty otrzymał Michael Baskette. Wyróżniono go za jego pracę i poświęcenie włożone w program „Train the Trainer” („Przeszkol szkoleniowca”).



Norbert Schmidiger
– skarbnik WACS-y odebrał natomiast nagrodę Prezydenta. Gissur Gundmundsson podkreślił, że jego znakomita praca w interesie WACS-y pomogła znacznie wzmocnić tę organizację.

kongreschile007.jpg

Źródło: http://www.wacs2000.org/event_coverage2010/event_highlights.php