Dinner with a view- pod hasłem Rzeka
Opublikowano: 06-07-2016

11 czerwca odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu ,,Dinner with a view“ pod hasłem Rzeka. Kolację na ogniu przygotowało trzech wybitnych szefów kuchni: inicjatorka cyklu Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Witek Iwański i gość specjalny ze Słoweni – Ana Roš. Partnerem organizacyjnym wydarzenia był hotel Narvil.
Cykl spotkań ,,Dinner with a view” to kulinarne podróże po najpiękniejszych miejscach Polski. Inicjatorką projektu jest Malika, która wraz ze swoimi gośćmi, wybitnymi szefami kuchni, przyrządza dania na ogniu w restauracjach plenerowych, umiejscowionych nad rzeką, morzem i w górach. Warto też podkreślić zaangażowanie w ten projekt kobiet – szefowych kuchni.
Dinner with a view, Rzeka Vol. 1
Pierwsze ze spotkań odbyło się 11 czerwca 2016 w przystani rzecznej nad Narwią. Malika (szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni), Ana Ros (współwłaścicielka i szefowa kuchni słoweńskiej restauracji ,,Hisa Franco“) oraz Witek Iwański (szef kuchni restauracji ,,Aruana“ w hotelu Narvil) przygotowali dwunastodaniową kolację stosując 7 różnych technik gotowania na ogniu. Mistrzowie sztuki kulinarnej dzielili się także swoją wiedzą kulinarną z gośćmi w trakcie przygotowywania dań i podczas degustacji.
Malika podkreśla, że „dzięki gotowaniu bezpośrednio na ogniu udaje się w daniach uwydatnić to co najważniejsze, czyli intensywny i naturalny smak. Nie mieliśmy możliwości udziwniania technik gotowania po to, aby uzyskać różne konsystencje lub wygląd produktów. W tym doświadczeniu kulinarnym liczy się naturalna tekstura dania, naturalny sposób podania, ale co najważniejsze naturalny smak produktów, o którym często zapominamy na skutek zbyt intensywnego przetwarzania.“
Istotnym elementem wieczoru były nie tylko same dania i ich aranżacja na talerzach, ale przede wszystkim doświadczenie wzmocnione przez bliskość przyrody, dotyk piasku, zapach ogniska i szum płynącej nieopodal rzeki. Węgiel i paprocie – symbole ognia i rzeki – były przewodnim motywem dekoracji stołu, zaprojektowanego przez stylistów magazynu KUKBUK –design partnera cyklu „Dinner with a view”. „Naszym zamysłem przy kolejnych kolacjach jest stworzenie interaktywnej, multisensorycznej scenografii, która będzie się zmieniać i nawiązywać do kolejnych plenerów: morza i gór – podkreśla Oliwia Gede z KUKBUK.
To przyroda była głównym reżyserem tego niezwykłego wydarzenia. Gość kolacji Maciej Nowak, krytyk kulinarny i prezes Stowarzyszenia Cook in Poland, porównał je do spektaklu teatralnego. Przy stole nad Narwią pojawiło się pięćdziesięciu wyjątkowych gości, wśród nich pasjonaci jedzenia i dziennikarze. O wyjątkową obsługę uczestników spotkania zadbał manager Paweł Gruba z zespołem, znany m.in. z telewizyjnego show Hell’s Kitchen. Wydarzenie poprowadziła Agnieszka Małkiewicz, rzecznik i współ-producent wydarzenia.
Dinner with a view – edycja 2: Morze i edycja 3: Góry
Dinner with a view: Rzeka miało formułę spotkania otwartego dla wszystkich zainteresowanych. Podobnie będzie w kolejnych edycjach: Morze (3 września) i Góry (1 października).
Bilety będą dostępne w sprzedaży już od końca czerwca – więcej informacji na www.dinnerwithaview.com.pl oraz stronach internetowych partnerów wydarzenia: zdrojowy.com.pl/ i www.drirenaerisspa.pl.
……………………..
Szefowie pierwszej edycji „Dinner with a view”
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz – promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem” Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w gastronomii. Urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łączy kuchnię francuską, w której wyrosła, i egzotykę Maghrebu, w której się wychowała, z polskimi produktami. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015. Finalistka I edycji Top Chef Polska.
Ana Roš – jedna z najciekawszych kobiet w światowej gastronomii. Gotowała z najlepszymi szefami kuchni na świecie m.in. Renem Redzepim, Inakim Aizapitare, Alexem Atalą, Danielem Pettersonem i ostatnio z Masimmo Botturą. Jako jedyna kobieta została zaproszona do polskiej edycji „Cook It Raw”. Współwłaścicielka restauracji Hisa Franco, którą prowadzi ze swoim mężem, sommelierem, w słoweńskich górach. Ana prowadzi programy kulinarne w słoweńskiej i włoskiej telewizji.
Witek Iwański- W Hotelu Narvil Conference & Spa odpowiada za menu i pracę wyjątkowej Restauracji Aruana. Posiada bogate doświadczenie zdobyte w konkursach ogólnopolskich oraz międzynarodowych. Praktyka w restauracjach z gwiazdkami Michelin pozwala mu na co dzień realizować największą życiową pasję, jaką jest gotowanie. W 2015 roku został laureatem Prix au Chef de L’Avenir, nagrody przyznawanej przez Międzynarodową Akademią Gastronomiczną.
…………………………….
Partner organizacyjny
Partnerem pierwszej kolacji był hotel Narvil Conference & Spa – obiekt położony nad malowniczym brzegiem Narwi, zaledwie 40 km od Warszawy, który zachwyca atmosferą sprzyjającą odpoczynkowi i nowoczesną architekturą wpisaną w naturalny krajobraz.
………………………………..
Partnerzy biznesowi
Woda ID’eau ugasiła pragnienie uczestników spotkania.
Firma Vino-Vita była odpowiedzialna za dobór słowieńskich win do kolacji.
Firma MAKRO, zadbała o najwyższą jakość produktów, z których kucharze przygotowali kolację na ogniu.
Fusion Gusto zadbała o ekskluzywną oprawę dań i talerzy: zioła, kwiaty jadalne, trufle, ślimaki.
Marka Ostoya Vodka była partnerem wydarzenia i zorganizowała vodka testing po kolacji.
Szefów kuchni ubrała marka Bragard.
Styliści magazynu Magazynu KUKBUK zadbali o wystrój stołu, w którego dekoracji brali udział BernOnTable i Wypożyczalnia Gastronomiczna – Gastro Magic Service.
RENTDESIGN zadbała o aranżację otoczenia m.in. na plaży.
Firma Bang and Olufsen zadbała o dźwięki tego wieczoru.
…………………………………..
Partnerzy medialni
Gala, Kuchnia +, Restaurantica.pl, Warsaw Foodie, Kukbuk, Food Service