Dlaczego oscypek musi posiadać certyfikat Unii Europejskiej
Opublikowano: 29-07-2010

Oscypek to typowy produkt regionalny, charakterystyczny dla polskich gór. Wpisanie go na unijną listę produktów chronionych, spowodowało znaczny wzrost sprzedaży, ale również konieczność posiadania certyfikatu Unii Europejskiej. Bacowie narzekają na biurokrację, a na rynku pojawia się coraz więcej towarów bez certyfikatu. W związku z tym kontrolerzy zapowiadają nakładanie kar.
Oscypek to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala.
Certyfikat
Góralskie oscypki są drugim po bryndzy podhalańskiej polskim produktem
Ser może być wyrabiany wyłącznie w okresie od maja do września, zaś sprzedawany do końca października. Powinien ważyć od 60 do 80 dkg i mierzyć od 17 do 23 cm.
Kary
Na polskim rynku znajduje się coraz wiele oscypków, które nie posiadają certyfikatu z Unii Europejskiej. W związku z tym na terenie powiatu tatrzańskiego są przeprowadzane kontrole bacówek, restauracji, punktów gastronomicznych oraz handlowych. Te miejsca, które handlują oscypkami, a nie przedstawią kontrolerom wymaganych dokumentów
Źródło: prawa-konsumenta.wieszjak.pl