Dobroczynna „oliwka północy”
Opublikowano: 02-04-2012

Ten ładny przydomek zyskał sobie nasz rodzimy rzepak. I nie bez powodu. Cechą charakterystyczną oliwy z oliwek jest bardzo wysoka zwartość korzystnych dla zdrowia kwasów jednonienasyconych. Olej pozyskiwany z rzepaku jest pod tym względem olejem najbliższym, co więcej zyskał on miano najzdrowszego spośród wszystkich olejów roślinnych.
Oto kilka powodów, dla których olej rzepakowy cieszy się tak dobrą opinią. Olej rzepakowy, w porównaniu z innymi tłuszczami tego gatunku, zawiera najmniejsze ilości niekorzystnych kwasów nasyconych. Jest on również bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A,E,D3 i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – najbardziej cennej grupy kwasów tłuszczowych, którą możemy sobie dostarczać jednie w pożywieniu.
Zielone światło dla tłuszczu
Tłuszcze przez lata kojarzony były z otyłością. – To niesłuszne przeświadczenie przyczyniło się do powstania wielu diet, które całkowicie eliminowały tłuszcze z naszego jadłospisu – mówi Małgorzata Sienkiewicz technolog żywienia Z.T. „Bielmar”- pamiętajmy jednak, że tłuszcze roślinne nie tylko wpływają korzystnie na nasze samopoczucie, ale od nich zależy również wygląd naszej skóry, paznokci i włosów – dodaje Pani Sienkiewicz.
Dietetycy potwierdzają, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w ciekłych i miękkich tłuszczach aktywnie obniżają poziom cholesterolu we krwi, biorą udział w budowie błon komórkowych i w produkcji hormonów. Z kolei spożywanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 występujących w rybach i oleju rzepakowym zmniejsza ryzyko występowania chorób serca. Dietetycy zalecają włączyć olej rzepakowy do naszej codziennej diety, co więcej polecają go również kobietom w ciąży i dzieciom już od 6. miesiąca życia.
Olej rzepakowy od kuchni
Poza walorami zdrowotnymi olej rzepakowy może być wszechstronnie wykorzystywany do przygotowywania posiłków. Zapewniając ochronę zawartej w pożywieniu witaminy C i witamin z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza, nadaje się do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Olej rzepakowy jest idealnym olejem do smażenia. Nie traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, szybko się nagrzewa i łatwo ocieka z usmażonego produktu. Neutralny smak i zapach oleju rzepakowego pozwala na wydobycie naturalnego smaku i aromatu przygotowywanych posiłków.