Dobroczynna „oliwka północy”

Opublikowano: 02-04-2012

Ten ładny przydomek zyskał sobie nasz rodzimy rzepak. I nie bez powodu. Cechą charakterystyczną oliwy z oliwek jest bardzo wysoka zwartość korzystnych dla zdrowia kwasów jednonienasyconych. Olej pozyskiwany z rzepaku jest pod tym względem olejem najbliższym, co więcej  zyskał on miano najzdrowszego spośród wszystkich olejów roślinnych.

rzepak_mae

 

Oto kilka powodów, dla których olej rzepakowy cieszy się tak dobrą opinią. Olej rzepakowy, w porównaniu z innymi tłuszczami tego gatunku, zawiera najmniejsze ilości niekorzystnych kwasów nasyconych. Jest on również bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A,E,D3 i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – najbardziej cennej grupy kwasów tłuszczowych, którą możemy sobie dostarczać jednie w pożywieniu.

 

Zielone światło dla tłuszczu

 

Tłuszcze przez lata kojarzony były z otyłością. – To niesłuszne przeświadczenie przyczyniło się do powstania wielu diet, które całkowicie eliminowały tłuszcze z naszego jadłospisu – mówi Małgorzata Sienkiewicz technolog żywienia Z.T. „Bielmar”- pamiętajmy jednak, że tłuszcze roślinne nie tylko wpływają korzystnie na nasze samopoczucie, ale od nich zależy również wygląd naszej skóry, paznokci i włosów – dodaje Pani Sienkiewicz.

 

 

Dietetycy potwierdzają, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w ciekłych i miękkich tłuszczach aktywnie obniżają poziom cholesterolu we krwi, biorą udział w budowie błon komórkowych i w produkcji hormonów. Z kolei spożywanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 występujących w rybach i oleju rzepakowym zmniejsza ryzyko występowania chorób serca. Dietetycy zalecają włączyć olej rzepakowy do naszej codziennej diety, co więcej polecają go również kobietom w ciąży i dzieciom już od 6. miesiąca życia.

 

Olej rzepakowy od kuchni

 

Poza walorami zdrowotnymi olej rzepakowy może być wszechstronnie wykorzystywany do przygotowywania posiłków. Zapewniając ochronę zawartej w pożywieniu witaminy C i witamin z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza, nadaje się do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Olej rzepakowy jest idealnym olejem do smażenia. Nie traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, szybko się nagrzewa i łatwo ocieka  z usmażonego produktu. Neutralny smak i zapach oleju rzepakowego pozwala na wydobycie naturalnego smaku i aromatu przygotowywanych posiłków.