Domowy kucharz za granicą

Opublikowano: 05-09-2012

Popularny kanadyjski szef kuchni Michael Smith zaprasza na wielokulturową kulinarno-podróżniczą przygodę! Odwiedza m.in. Japonię, Botswanę, Walię, Meksyk w każdym kraju próbując lokalnych specjałów.

 Domowy_kucharz_za_granica_01

 

W serii „Domowy kucharz za granicą” kucharz prezentuje ciekawą kuchnię z różnych zakątków świata. Pokazuje, co jedzą pracownicy Google’a w Kalifornii podczas lunchu i jak muzułmańska rodzina w Kairze obchodzi koniec ramadanu. Próbuje tradycyjnych potraw przyrządzonych przez Beduinów na jordańskiej pustyni czy mięsa renifera w lodowym hotelu w Szwecji.

Micheal Smith okrążając świat spotyka fascynujących ludzi, którzy przygotowują niezwykłe jedzenie, w jeszcze bardziej niezwykłych miejscach! Sympatyczny szef kuchni w kulinarno-podróżniczej serii wyrusza na poszukiwanie kulinarnych przygód, aby odnaleźć najlepszą kuchnię na ziemi.

Michael Smith jest zawodowym kucharzem z ponad 15-letnim doświadczeniem. W 1999 roku otworzył własną restaurację „Maple”, która szybko zdobyła renomę i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kanadyjskiej kuchni. Jednak szybko z profesjonalnego szefa kuchni przeobraził się w „domowego kucharza”. Obecnie Smith jest nie tylko kucharzem, który pokazuje jak przygotowywać posiłki w domu, ale także zdobywającym nagrody autorem książek poświęconych kulinariom. Ma swoją kolumnę w gazecie i jest ambasadorem kanadyjskiej kuchni. Sam jednak przyznaje, że jego ulubiona rolą jest bycie tatą synka Gabriela oraz córeczki Kamili.

 

Premiera: kuchnia+, niedziela 7 października 2012, 19:00