DORAM – warsztaty kuchni włoskiej
Opublikowano: 18-03-2011

14 marca 2011 roku w Centrum Techniku Kulinarnej „DORAM” odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone kuchni włoskiej, składnikom, sposobom oraz technikom przyrządzania dań. Prowadzone były przez Szefa Kuchni Jacka Grochowinę, laureata wielu prestiżowych nagród kulinarnych i znanego pasjonata sztuki kuchennej.


Zadaniem uczestników było przygotowanie czterech dań:
-parmegiane-malanzane: zapiekany grillowany bakłażan z pomidorami, parmezanem i mozzarellą z sosem pesto i balsamicznym
-osso bucco – duszona gicz cielęca z warzywami i risotto pietruszkowym
-ryba pieczona w soli morskiej z cukinią fritta i maślanym sosem cytrynowym
– spaghetti z mulami w sosie pomidorowym
Podczas pokazu odbyła się krótka prezentacja nowoczesnego sprzętu gastronomicznego firmy Dora Metal.

W szkoleniu wzięło udział 24 kucharzy z Warszawy oraz okolic.

Warsztaty przebiegały w przemiłej i bardzo wesołej atmosferze. Wszyscy zebrani byli ogromnie zadowoleni.


W spotkaniu udział wzięli:
– Wiesław Lichota, Marcin Piekutowski (Skład win i restauracja)
– Anetta Pacuła- Podemska (Aneth|Party Service)
– Iwan Sokołyk (Hotel Start)
– Agnieszka Żak, Jakub Szczepaniak, Michał Falkiewicz, Paweł Kacprzak (Trattoria Italia)
– Małgorzata Roszkiewicz, Grażyna Sobieraj(Karczma Stara Chata)
– Paweł Dybowski (Hotel Twins)
– Anna Wieczorek, Piotr Grajek (Catering Anna)
– Kamil Gajewski (Le Regal)
– Adam Lesiński (Trattoria Boccone)
– Maciej Rozen (Twister)
– Adam Chmielewski (Hotel Gromada)