Dorsz i owoc – Robert Pęcherzewski poleca!
Opublikowano: 05-08-2010
Dorsz z makaronem z cukinii oraz melona miodowego z figą
Składniki:
* filet z dorsza 150g surowy
*melon miodowy 1szt
*cukinia 1szt
*pieczywo (tostowe) z pestkami dyni -1kromka
*figa 1szt.
*mięta 1szczyt
*curry(przyprawa) szczypta
*sól morska szczypta
*pieprz biały szczypta
*papier do pieczenia
*limonka
*oliwa z oliwek
*białe wino półwytrawne
Sposób wykonania:
Filet z dorsza oczyszczamy z ości i łusek, solimy solą morską wymieszaną z przyprawą curry oraz białym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę stołową oliwy z oliwek, skórę ryby nacinamy pod kątem w dwóch miejscach i smażymy skórą do dołu przez ok.2min z każdej strony. Robimy kieszonkę z papieru do pieczenia lub szczelnie zawijamy pamiętając, żeby zostawić jedną stronę nie zamkniętą co pozwoli nam dodać wina. Do tak przygotowanej ryby dodajemy 2 łyżki stołowe białego wina półwytrawnego i szczelnie zamykamy drugą stronę kieszonki lub zawiniątka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 st. C na ok. 7 min. W tym czasie na oliwie na której smażyliśmy rybę kładziemy pieczywo z pestkami dyni i robimy tost. Zdejmujemy pieczywo i tniemy na pół na skos. Miodowego melona obieramy i za pomocą tarki z wymiennymi ostrzami tniemy melona wzdłuż na drobnych ostrzach tak, aby uzyskać długi makaron. Podobnie robimy z cukinią. Całość przekładamy do miski doprawiamy białym pieprzem solą i sokiem z limonki i zaparzamy wrzątkiem. Przykrywamy miskę na ok. 7min. Odsączamy makaron, szczypcami bardzo delikatnie zwijamy i układamy na środku talerza. Na makaron kładziemy naszego dorsza. Na górę kładziemy tost oraz miętę do dekoracji. Danie dopełnia 1/4 figi lub 1/8 w zależności od wielkości.