Dorsz i owoc – Robert Pęcherzewski poleca!

Opublikowano: 05-08-2010

Prezentujemy autorski przepis zwycięzcy konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Robert Pęcherzewski podzielił się z nami recepturą na dorsza z makaronem z cukinii oraz melona miodowego i figą. Zapraszamy do gotowania!

Dorsz z makaronem z cukinii oraz melona miodowego z figą

dorsz_na_makaronie.jpg

Składniki:

* filet z dorsza 150g surowy

*melon miodowy 1szt

*cukinia 1szt

*pieczywo (tostowe) z pestkami dyni -1kromka

*figa 1szt.

*mięta 1szczyt

*curry(przyprawa) szczypta

*sól morska szczypta

*pieprz biały szczypta

*papier do pieczenia

*limonka

*oliwa z oliwek

*białe wino półwytrawne

 

Sposób wykonania:

Filet z dorsza oczyszczamy z ości i łusek, solimy solą morską wymieszaną z przyprawą curry oraz białym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę stołową oliwy z oliwek, skórę ryby nacinamy pod kątem w dwóch miejscach i smażymy skórą do dołu przez ok.2min z każdej strony. Robimy kieszonkę z papieru do pieczenia lub szczelnie zawijamy pamiętając, żeby zostawić jedną stronę nie zamkniętą co pozwoli nam dodać wina. Do tak przygotowanej ryby dodajemy 2 łyżki stołowe białego wina półwytrawnego i szczelnie zamykamy drugą stronę kieszonki lub zawiniątka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 st. C na ok. 7 min. W tym czasie na oliwie na której smażyliśmy rybę kładziemy pieczywo z pestkami dyni i robimy tost. Zdejmujemy pieczywo i tniemy na pół na skos. Miodowego melona obieramy i za pomocą tarki z wymiennymi ostrzami tniemy melona wzdłuż na drobnych ostrzach tak, aby uzyskać długi makaron. Podobnie robimy z cukinią. Całość przekładamy do miski doprawiamy białym pieprzem solą i sokiem z limonki i zaparzamy wrzątkiem. Przykrywamy miskę na ok. 7min. Odsączamy makaron, szczypcami bardzo delikatnie zwijamy i układamy na środku talerza. Na makaron kładziemy naszego dorsza. Na górę kładziemy tost oraz miętę do dekoracji. Danie dopełnia 1/4 figi lub 1/8 w zależności od wielkości.

 
Życzymy smacznego!