Dorszowe żniwa

Opublikowano: 06-06-2013

3 Sierpnia 2013 roku zapraszamy na jubileuszową, X odsłonę Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa. Jest to jeden z najstarszych Konkursów Kulinarnych w Polsce, który po raz drugi z rzędu odbędzie się na Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie. Imprezę poprowadzi Krzysztof Skiba


baner_dorsz
Dorszowe Żniwa to jeden z najstarszych Konkursów Kulinarnych w Polsce, jego celem jest : 

– promocja sztuki kulinarnej 
– popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej 
– utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce

Atrakcje towarzyszące:
– pokazy kulinarne
– degustacja
– liczne konkursy
– koncert zespołu BIG CYC

start, godz.10:00

W Mistrzostwach uczestniczą 2- osobowe zespoły składające się z dwóch profesjonalnych kucharzy ( bez ograniczenia wiekowego ), które startują w dniu 2 sierpnia 2013 r. do godz. 19.00 w Hotelu Gniew ul. Zamkowa 3 Gniew 83-140.

Konkurs –  zorganizowany jest w formie Sztafety Kulinarnej gdzie każdy członek ekipy (kucharz) wykonuje: 
• Zakąskę z dorsza ( I członek ekipy )
• Zupę rybną z wykorzystaniem dorsza ( II członek ekipy )
• II Danie z dorszem ( razem – dwóch członków ekipy  ) 
Zadaniem zespołu będzie wykonanie w czasie max do 3 godzin trzech dań.

Harmonogram Mistrzostw:

Piątek, 02 Sierpnia 2013 r.

do godz. 18.00 –  zakwaterowanie Uczestników biorących udział w konkursie , Jurorów i Gości Dorszowych Żniw w Hotelu Gniew w Gniewie ul Zamkowa 3
godz. 19.00  – kolacja w formie bufetu 
godz. 20.30 – odprawa ekip biorących udział w konkursie 

Sobota, 03 Sierpnia 2013 r.

godz. 7.00  – śniadanie
godz. 10 –18.00 -Konkurs kulinarny 
godz. 20 .00 – Gala Diner w Sali Rycerskiej przygotowana przez Szefa Kuchni Mariusza Gachewicza z załogą  Restauracji Marysieńka.

Krzysztof Szulborski

Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Sponsor wydarzenia:
Smartem_PR_logo_jpg
Partner wydarzenia:
NG.logo