Dorszowe Żniwa 2014

Opublikowano: 30-08-2014

23 sierpnia 2014 na Zamku w Gniewie odbyły się XI MISTRZOSTWA POLSKI W POTRAWACH Z RYB MORSKICH Dorszowe Żniwa.

Podczas tegorocznej edycji zadaniem kucharzy było przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady.

dorsz_1

Do udziału w mistrzostwach przystąpiło 8 dwuosobowych drużyn z całej Polski. Poprzeczka postawiona była bardzo wysoko, toteż Jury nie miało łatwego zadania.

 

Po 3 turach konkursowych i 10 godzinach zmagań uczestników, jury w składzie:

jury_dorsz

•            Giancarlo Russo – Juror honorowy

Komisja degustacyjna:

•            Jerzy Pasikowski – Przewodniczący

•            Grzegorz Parczewski

•            Stefan Birek

•            Jacek Kempa

•            Tomasz Milewski

•            Ewa Malika Szyc-Juchnowicz

•            Patryk Dziamski

 

Komisja techniczna

•            Rafał Godziemski – Przewodniczący

•            Michał Kuter

•            Miłosz Kowalski

•            Mariola Pietrzik

 

Komisja Patissier & Chocolatier

•            Piotr Chylarecki – Przewodniczący

•            Tomasz Deker

•            Aleksandra Sowa

Supervisors

•            Przemysław Tworkowski

•            Krzysztof Gradzewicz

 

Wytypowało zwycięzców:

I miejsce:  Restauracja Mercato, Hotel Hilton Gdańsk – Paweł Stawicki i Dominik Karpik

1miejsce_-_gala

Zupa_I_miejsce  II_danie_I_miejsce

deser_I_miejsce

II miejsce: Folwark Folińscy, Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego – Dawid Szkudlarek i Grzegorz Szkudlarek
III miejsce: Restauracja Rzeka Smaków w Redzie – Artur Szymański i Marcin Stadler.

Nagrody dla zwycięzców ufundowali:

  • Hotel Mikołajki (dwuosobowy pobyt weekendowy wraz ze spa dla 1,2, i 3 miejsca)
  • Dajar (zestawy porcelany Churchill dla 1, 2 i 3 miejsca)
  • Kulinarny Puchar Polski – Międzynarodowe Targi Poznańskie (1.500 zł oraz udział w KPP)
  • Panesco (1 miejsce – 2x cyrkulator sous-vide)
  • Robot Coupe (2 miejsce – 2x Blender, mikser ręczny ROBOT COUPE MP 160 V.V)
  • Bonduelle (3 miejsce – 2x płyta indukcyjna HYUNDAI IND 233 oraz 2x zestaw garnków SENDO)

Oprócz zmagań kucharzy goście podziwiali galerię fotografii 10 finalistów I OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU dla PROFESJONALNYCH FOTOGRAFÓW KULINARNYCH, który został zaaranżowany i przygotowany przez Anetę Tyczyńską oraz Agnieszkę Opłatkowską. Wśród dodatkowych atrakcji kulinarnych znalazły się: pokazy kulinarne i carvingowe oraz konkursy dla dzieci i dorosłych. Można było także skosztować potraw przyrządzonych przez najlepszych kucharzy. Oprawę artystyczną wydarzenia zapewnił Hotel Zamek Gniew, który specjalnie dla Gości Dorszowych Żniw zorganizował Turniej Rycerski rodem ze średniowiecza oraz udostępnił Historyczny Park Rozrywki.

Podczas uroczystej gali finałowej na dziedzińcu zamkowym, którą od kuchni przygotowali: Mariusz Gachewicz, Rafał Głyda oraz Piotr Chylarecki, ogłoszono wyniki obu konkursów. Wieczór umilił występ Jakuba Jonkisza wraz z zespołem.

Koncert_Jakuba_Jonkisza_z_zespoem

Wśród wielu atrakcji nie zabrakło tortu w wykonaniu Aleksandry Sowy, który do złudzenia przypominał dorsza, oczarowując przy tym wszystkich gości. Nietypowym, a zarazem miłym akcentem wieczoru było losowanie nagród wśród przybyłych. w puli prezentów można było odnaleźć m.in. aparat Olympus TG-3, vouchery na pobyt w Hotelu Zamek Gniew, upominki od Callebaut, kosze słodyczy od firmy Wawel, wspaniałe garnki i noże od firmy Dajar, bon na wydanie fotoksiążki od CEWE, zestaw kuchenny przygotowany przez firmę Saga oraz trunki od Poradnika Restauratora.

Tort_-_Aleksandra_Sowa  Losowanie_nagrd_wrd_goci_gali

Organizatorem wydarzenia był Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem i Hotelem Zamek Gniew.