Dorszowe żniwa za nami
Opublikowano: 12-08-2013
3 sierpnia 2013 na Zamku Krzyżackim w Gniewie, odbyły się X Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa. W konkursie startowało 8 profesjonalnych par kucharzy. Zadaniem zawodników było przygotowanie 3 dań (zakąska, zupa, danie główne), których głównym składnikiem był tytułowy dorsz. Jury w składzie:
• Giancarlo Russo – Przewodniczący wszystkich komisji sędziowskich
postanowiło przyznać puchary następującym drużynom:
I miejsce – Łukasz Cegłowski, Zbigniew Pyc (Restauracja hotelowa Villa Baltica, Sopot)
II miejsce – Katarzyna Daniłowicz, Bogumił Mroczko (Food Concept)
III miejsce – Piotr Kościuk, Paweł Stawicki (Restauracja Mercato)
Nagrody ufundowali:
Kulinarny Puchar Polski, Bonduelle, Robot Coupe, Grupa Polmlek, ZS Kruszwica oraz Smarten.
W trakcie mistrzostw, widzowie mogli korzystać z wielu atrakcji zorganizowanych przez Zamek Gniew, tj. pokazy husarii, zwiedzanie zamku, konkursy plebejskie, turniej rycerski oraz salwy armatnie i pokaz sztucznych ogni. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich również umilało czas gościom organizując pokazy kulinarne oraz zawody w gotowaniu dla całych rodzin. Imprezę zwieńczył rewelacyjny koncert zespołu BIG CYC, który w tym roku obchodzi swoje 25-lecie.
O godz. 20:30, na dziedzińcu zamkowym rozpoczęła się Gala VIP, na którą zaproszeni zostali organizatorzy, jurorzy, patroni, uczestnicy oraz sponsorzy Dorszowych Żniw. Podczas przyjęcia rozdane zostały podziękowania i odznaczenia, pośród których najważniejsze były Panteony Kulinarne, przyznawane przez Zarząd Stowarzyszenia Kucharzy Polskich wybitnym postaciom branży gastronomicznej w Polsce, za kultywowanie Polskiej Sztuki Kulinarnej oraz maksymalne zaangażowanie podczas X edycji Dorszowych Żniw. W zacnym gronie osobistości, które zostały odznaczone Panteonem Kulinarnym znalazły się: Joanna Ochniak, Anna Rogozińska, Stefan Birek, Giancarlo Russo, Adam Michalski, Grzegorz Parczewski, David Riedel, Wiesław Miotk, Radosław Marczyński oraz Jacek Kempa. Po części oficjalnej, zaproszeni goście mogli skosztować specjałów przygotowanych przez Szefa Kuchni Mariusza Gachewicza wraz z załogą Restauracji Marysieńka, a także obserwować zmagania rycerskie – pojedynek na miecze.
Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim za przybycie. Już niedługo przedstawimy plany na przyszły rok, więc bądźcie z nami!