Warsztaty kulinarne w Otwocku
Opublikowano: 24-08-2010

Druga edycja warsztatów kulinarnych odbyła się w gościnnych progach ZSEG w Otwocku . Jak poprzednio warsztaty poprowadzili pod patronatem Klubu Szefów Kuchni Artur Pijanowski oraz Grzegorz Birek.
Po raz kolejny wizyta profesjonalnych kucharzy spotkała się z dużym zainteresowaniem uczniów klas gastronomicznych. Około dwudziestu przybyłych osób miało możliwość pod okiem Grzegorz i Artura uczestniczyć w przygotowaniu pięciu ciekawych dań.
Zostało stworzone menu pod kontem sezonowości produktów, młodzi ludzie dowiedzieli się jak stworzyć menu ,na co trzeba zwrócić uwagę , jakiej wielkości musza być porcji przy 5 daniowym menu oraz jak wykorzystać różne techniki kulinarne.
Uczniowie podzieleni na pięć ekip, zmotywowani dodatkowo presją czasu musieli wykonać między innymi:
Na przystawke zimną był podany Tatar krewetekowy z avocado, truskawkami i dressingiem cytrynowym
Na przystawkę ciepłą zostało podane ravioli z farszem krabowym z duszonym koprem włoskim i orzeszkami pinii
Na upalne dni poleciliśmy chłodnik z ogórka z kolendrą i chili
Główne danie to piersi z kurczaka duszone z boczniakami i truflami, podane z młodymi ziemniakami pieczonymi oraz szparagami.
Deser to jabłka prażone z migdałami w karmelu w cieście filo i sosem pistacjowym
Spotkania takie mają na celu uświadamianie młodym ludziom sęsowność wyboru kierunku jakiego dokonali. Jak wiadomo jedynie pewien procent adeptów szkół gastronomicznych postanawia dalej rozwijać się w zawodzie, dlatego warto zachęcać ich poprzez pokazy oraz odpowiednie szkolenia.
Wsparcia i pomocy udzieliły nam Panie nauczycielki szkoły : Pani Teresa Orłowska , Aleksandra Lech-Strzyżewska , Elżbieta Piskała , Katarzyna Szeląg , Ewa Jedynak