Warsztaty kulinarne w Otwocku

Opublikowano: 24-08-2010

dsc00092.jpg Druga edycja  warsztatów kulinarnych odbyła się w  gościnnych progach ZSEG w Otwocku . Jak poprzednio warsztaty poprowadzili pod patronatem Klubu Szefów Kuchni  Artur Pijanowski oraz Grzegorz Birek.

Po raz kolejny wizyta profesjonalnych kucharzy spotkała się z dużym zainteresowaniem uczniów klas gastronomicznych.  Około dwudziestu przybyłych osób miało możliwość pod okiem Grzegorz i Artura uczestniczyć  w przygotowaniu pięciu ciekawych dań.

dsc00047.jpg  dsc00133.jpg

Zostało stworzone menu pod kontem sezonowości produktów,  młodzi ludzie dowiedzieli się jak stworzyć menu ,na co trzeba zwrócić uwagę , jakiej wielkości musza być porcji  przy 5 daniowym menu oraz  jak wykorzystać  różne techniki  kulinarne.

Uczniowie podzieleni na pięć ekip, zmotywowani dodatkowo presją czasu musieli wykonać między innymi:

Na przystawke zimną był podany Tatar krewetekowy z avocado, truskawkami  i dressingiem cytrynowym 

dsc00103.jpg dsc00010.jpg dsc00012.jpg dsc00011.jpg

Na przystawkę ciepłą zostało podane  ravioli z farszem krabowym z duszonym koprem włoskim i orzeszkami pinii

dsc00121.jpg  dsc00075.jpg 

Na upalne dni poleciliśmy chłodnik z ogórka z kolendrą  i chili 

dsc00111.jpg  dsc00112.jpg

Główne danie to piersi z kurczaka duszone z boczniakami i truflami,  podane z młodymi ziemniakami pieczonymi oraz szparagami.

dsc00119.jpg  dsc00047.jpg

Deser  to  jabłka  prażone z migdałami w karmelu w cieście filo i sosem pistacjowym

dsc00132.jpg  dsc00084.jpg  dsc00089.jpg

Spotkania takie mają na celu uświadamianie  młodym ludziom sęsowność wyboru kierunku jakiego dokonali. Jak wiadomo jedynie pewien procent adeptów szkół gastronomicznych postanawia dalej rozwijać się w zawodzie, dlatego warto zachęcać ich poprzez pokazy oraz odpowiednie szkolenia. 

Wsparcia i pomocy udzieliły nam Panie nauczycielki szkoły : Pani Teresa Orłowska , Aleksandra Lech-Strzyżewska , Elżbieta Piskała , Katarzyna Szeląg , Ewa Jedynak