Drugi dzien EuroGastro o zapachu kawy i wspaniałych dań
Opublikowano: 23-03-2011

"Kolejny dzień XV edycji Międzynarodowych Targów EuroGastro 2011 w Warszawie upłynął pod egida kulinarnych zmagań przeplatanych wspaniałym zapachem kawy.
Konkurs Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011” dał szansę prezentacji 12 zawodnikom. Konkurs ma na celu wyłonienie spośród bardzo młodych ludzi – do 23 roku życia prawdziwych, wyjątkowych talentów kulinarnych. Jak co roku w Jury zasiedli przedstawiciele show biznesu i zawodowi mistrzowie kuchni.
Zapach kawy wabił skutecznie widzów na V Polski SCAE Mistrzostw Latte Art. zawodnicy mieli za zadanie przygotowanie w ciągu 8 minut: dwóch identycznych cafe latte lub latte macchiato stosując jedynie mleko i espresso, dwóch identycznych espresso macchiato, używając espresso i mleka oraz dwóch identycznych ciepłych drinków dowolnych na bazie mleka i kawy. Mistrzostwa odbywały się zgodnie z zasadami panującymi podczas SCAE Mistrzostw Świata Latte Art. Mistrz Polski będzie reprezentantem Polski na Mistrzostwach Świata w Maastricht i w tym roku zwycięzył Leszek Jendrasik.
Ogromnym zainteresowaniem cieszła się kolejna edycja Konkursu Kulinarnego Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011” .
Mamy zaszczyt poinformowac że tytuł " Kulianrnego Talentu Roku 2011" został Mateusz Wichrowski – Restauracja LaRotisserie ,Hotel „La Regina” Warszawa!
To dzięki swym umiejętnością, doskonalłej kompozycji smaku oraz kreatywności zdobył ten tytuł. Danie nosiło nazwę: Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia risottoz rakami i awokado esencja smardzowa z whiskey Jack Daniel’s . Trenerem był Szef Paweł Oszczyk.
II miejsce przypadło Monice Bielik– rezydencjia Ambasadora Krolestwa Niderlandów , natomiast miejsce III uzyskał Łukasz Kalinowski -MK Taste – Legionowo
A oto finaliści którzy uczestniczyli w walce o tytuł "Kulianrnego Talentu Roku 2011"
Imie i Nazwisko | Szef rekomendujący | Restauracja | Nazwa potrawy |
Arkadiusz Wilamowski |
Robert Głyda |
Hotel i Restauracja Kolumna Park w Dobroniu |
Polędwica wołowa aromatyzowana turówką wonną z cytrynowym łososiem w otoczeniu guacamole, kurek i sosu śliwkowego |
Artur Ogrodziński |
Dariusz Ratuszniak szef kuchni |
Hotel Sielanka nad Pilicą. |
Łosoś z polędwicą wołowa na floku podane zjullie warzywnym z ragu grzybowo dyniowym w rożku z ciasta filo i sosem musztardowo-balsamiczno z whiskey Jack Daniels. |
Bartek Pawlikowski |
Dawid Szkudlarek |
Hotel Fado Gorzów Wielkopolski |
Pieczeń z polędwicy wołowej na sosie własnym zdodatkiem sufletu grzybowego w towarzystwie łososia na sałatce z kiełków i szpinaku |
Damian Kolasa |
ManagerAnna Zielińska |
Restauracja Revelo Łódż |
Polędwica wołowa aromatyzowana whiskey JackDaniels sous vide w towarzystwie łososia norweskiego z masłem truflowym |
Kamil Wierzbowski |
Brian Farell |
Novotel Centrum w Warszawie |
Makaron ze słodkich ziemniaków z wołowiną podanyz łososiem w sprink rolls |
Krzysztof Janik |
Michał Śmiegiel |
Restauracja Maestra Bydgoszcz |
Mini steki z polędwicy wołowej na ziemniakufondue w towarzystwie paczuszek z łososia w szynce parmeńskiej w asyście sosu z zielonego pieprzu na jacku daniels’ie |
Łukasz Kalinowski |
MichałKaradżow-Szmitkowski |
MK Taste – Legionowo |
Meli melo z polędwicy wołowej I łososia na sosieberneńskim w aromacie Jacka Daniels’a |
Maciej Siąkowski |
Dariusz Kuźniak |
Restauracja „Jak pragnę wina” z Łodzi |
Delikatny łosoś z prawdziwkami, stek barbeque oraz ziemniak confit |
Mateusz Wichrowski |
Paweł Oszczyk |
Restauracja LaRotisserie ,Hotel „La Regina” Warszawa |
Meli Melo z polędwicy wołowej i łososia risottoz rakami i awokado esencja smardzowa z whiskey Jack Daniel’s |
Michal Sławik |
Piotr Trzaska |
Green HouseRestaurant &Bar Wrocław |
Rolada wołowo-łososiowa na musie szampańsko-truskawkowym z prażonym pęczakiem i snopkami warzyw. |
Monika Bielik |
Paweł Wiśniewski |
rezydencjia Ambasadora Krolestwa Niderlandów |
Delikatne płaty polędwicy wołowej a’la sushi, podane na pierniczku z grzybami, tatarem łososiowym z dwoma sosami: Kabayaki i żelowym sosem z zielonych grapefruitów oraz chmurkami z cebuli. |
Piotr Rolnik |
Michał Keil |
Qubus Hotel Katowice |
Polędwica wołowana posłaniu z grzybów z dodatkiem wędzonego łososia z delikatnym sosem z pokrzywy |
Konkurs prowadzili Robert Sowa i Bartek Jędrzejak znany z fantastycznych zapowiedzi pogody w DD TVN
Jury techniczne w składzie:
Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji KSK
Grzegorz Kazubski – Doradca i Szef Kuchni MAKRO
Rafał Targosz – Doradca kulinarny firmy LIMITO
Grzegorz Łapanowski – kucharz znany z kącika kulinarnego DD TVN
Oraz Kurt Scheller
Jury degustacyjne obradowało w składzie:
– Anna Ibisz – redaktor naczelna JOY’a
– Tomasz Szczepanik – wokalista zespołu Pectus
– Marta Kuligowska – dziennikarka TVN 24
– Dominika Gawęda – wokalistka Blue Cafe
– Paweł Rurak Sokal – lider Blue Cafe
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Konrad Birek Szef Kuchni – Studio Kulinarne Roberta Sowy
Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody o łacznej wartości ponad 4000zł :
• Komplety naczyń marki Welmax
• Komplety noży kucharskich od MAKRO
• Komplety noży kucharskich od Nestle
* urządzenia do gotowania marki Thermomix
• Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO
• Książki kucharskie ufundowane przez Thermomix
• Laptop ufundowany przez Intereuropol
• Expresy do kawy marki Nespresso
• Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch
• Upominki od firmy DERMIKA
• Kosze upominkowe od LIMITO
Podczas Konkursu odbywały się pokazy kulinarne i degustacje:
– Limito – pokaz i degustacja potraw z łososia
– pokaz i degustacja potraw przygotowanych w urządzeniu Thermomix
– pokaz i degustacja sushi
– degustacja potraw z dorsza norweskiego
– Nespresso – degustacja kawy
– Jack Daniels degustacja drinków.
Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.
Uczestnicy Konkursu mieszkali w
Hotelu „Trylogia” w Zielonce:
ul. Poniatowskiego 46 ATel : 022 799 72 19
e-mail: biuro@klubgalop.pl
Partnerzy
PATRONI: