Dziczyzna znana nie od dziś

Opublikowano: 04-10-2010



W kraju nad Wisłą już przed wieloma laty na stołach pojawiała się dziczyzna. To nie tylko jej wyśmienity smak sprzyjał rozwijaniu się myśliwskiej tradycyjnej kuchni polskiej sięgającej XVIw., ale szczególne umiłowanie łowów. Zarówno  rycerstwo jak i szlachta potykała się na łowach, które kończyły się ogromnymi ucztami, na których królowała właśnie dziczyzna.

dziczyzna2_resize.jpg

Choć współcześnie dziczyzna nie gości tak powszechnie na polskich stołach to jednak nigdy z nich nie znikła. Potwierdzeniem czego był „I Festiwal Kulinarny Potraw z Dziczyzny”. To poniekąd święto dziczyzny odbyło się 5 września 2010 w Jurkowie.

Organizatorzy festiwalu pragnęli cofnąć się do czasów świetności dziczyzny i przypomnieć je wszystkim przybyłym. Obok koncertu Zespołu Reprezentacyjnego Polskiego Związku Łowieckiego Pana Mieczysława Leśniczaka, wystawy poświęconej promocji  kultury łowieckiej. Każdy mógł skosztować potraw z dziczyzny i przyglądnąć się zmaganiom uczniów szkół gastronomicznych, którzy wykorzystywali swoje umiejętności podczas konkursu na najlepsze danie główne z  combra z jelenia.



W konkursie wystartowały szkoły, których reprezentanci przygotowali:

Comber pod aksamitnym sosem kurkowym– szkoła z Ciężkowic, reprezentowana przez Jacka Klimczaka oraz opiekunkę Jolantę Mastalską.

Eskalopki z jelenia z sosem wiśniowy – szkoła z Czchowa, reprezentowana przez Agatę Kuc oraz opiekunkę Barbarę Halik.

Schab z jelenia duszony w warzywach z orzechami– szkoła z Wojnicza, reprezentowana przez Mateusza Woźniaka oraz opiekunkę Ewę Tracz.

Schab z jelenia po hetmańsku– szkoła z  Zakopanego, reprezentowana przez Zbigniewa Tatara oraz opiekunkę Halinę Pardułę,

Zmagania uczniów z dziczyzną oceniało jury techniczne w składzie: Zbigniew Kurleto, Marcin Polus oraz Marcin Mróz oraz Jury smakowe w składzie Henryk Gąsior, Mieczysław Damski z Polskiego Związku Łowieckiego oraz Burmistrz Czchowa Marek Chudoba.



Oceny jury wyłoniły zwycięzców, którymi zostali:

I miejsce: Jacek Klimczak – szkoła z Ciężkowic

II miejsce: Agata Kuc – szkoła z Czchowa

III miejsce: Mateusz Woźniak  – szkoła z Wojnicza

Wyróżnienie: Zbigniew Tatar – szkoła z  Zakopanego

dziczyzna1_resize.jpg

Po konkursie odbył się pokaz kulinarny podczas, którego mistrzowie kuchni z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników przygotowali schab z jelenia w sosie grzybowym z marynowaną gruszką i kluseczkami.

dziczyzna3_resize.jpg

W ten oto sposób wielowiekowa kultura łowiecka i kulinarna królowała w Jurkowie podczas „I Festiwalu Kulinarnego Potraw z Dziczyzny”

Organizatorem tego spotkania byli właściciele Jurkowskiego Zajazdu Zagłoba – Andrzej Musiał i Mateusz Musiał. Natomiast sponsorami imprezy byli: Kanwil – producent mrożonej dziczyzny oraz producent piwa Żywiec.

W realizację zaangażowane były również Miejski Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Czchowie, Tarnowski Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego, Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku, Iguana Gastro – dostawca sprzętu gastronomicznego,. Patronat nad wydarzeniem objął Marek Nawara – Marszałek Województwa Małopolskiego, Ryszard Ożóg – Starosta Powiatu Brzeskiego.

Patronat medialny objęli: Radio ESKA, portal informacyjny intermaks.pl, Dziennik Polski oraz Czas Czchowa.



Agnieszka Kurleto