Dziewiąta odsłona Warsztatów Kulinarnych
Opublikowano: 27-01-2013

Warsztaty Kulinarne pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyły się już po raz dziewiąty. Tym razem tematem przewodnim były mięsa, a mistrzami kuchni, którzy wprowadzili uczestników w tajniki gotowania byli Robert Sowa oraz Marcin Budynek.
Przedostatnia już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyła się w śnieżny zimowy weekend, 12 i 13 stycznia. Uczestnicy dowiedzieli się, jak przyrządzać wykwintne potrawy z mięs, uczyli się technik i sekretów gotowania, smażenia i pieczenia, a wszystko po to, aby najtrudniejsze do przyrządzenia mięsa po podaniu rozpływały się w ustach…
W sobotę uczestnicy zostali zaproszeni na degustację do restauracji Sowa i Przyjaciele, którą prowadzi znany mistrz kulinariów Robert Sowa. Charyzmatyczny gospodarz oczarował gości zarówno swoimi opowieściami o dobrej kuchni, jak i smakiem potraw przygotowanych w jego restauracji. Natomiast serwowane dania zachwyciły wykwintnym smakiem i sposobem podania. Osiągnięto to dzięki doskonałej znajomości tajników kuchni i dbałości o najwyższą jakość składników potraw.
Niedziela w Centrum Techniki Kulinarnej to jak zawsze dzień pełen gotowania. Tym razem oprócz opiekuna Warsztatów Marcina Budynka wziął w nich udział także Robert Sowa i Konrad Birek. Zadaniem uczestników było przyrządzenie potraw degustowanych dnia poprzedniego. Jako pierwszy przygotowany został pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse. Kolejna potrawa – marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku wywołały wiele entuzjazmu, lecz prawdziwym wydarzeniem okrzyknięte zostały grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni. Steki z polędwicy wołowej z masłem ziołowym, bobem i musem kalafiorowym zdobyły dużą popularność wśród pasjonatów gotowania dzięki nietypowemu połączeniu dodatków. Na koniec przygotowano steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert oraz grillowaną fasolką szparagową – danie które z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie, upominki od firmyHortex oraz książeczki z przepisami.

