Edukacja wsparciem w walce z nadwagą i otyłością

Opublikowano: 04-06-2012

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr Aleksandra Szczygła w Warszawie rozpoczyna realizację największego w Polsce wieloletniego projektu edukacyjnego pt. „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Projekt finansowany jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Jego całkowity koszt wyniesie 4 500 000 CHF (ponad 16 mln zł). Realizacja projektu zakończy się w 2016 roku.

Wykres_-_wystpowanie_nadwagi_i_otyoci_w_dorosej_populacji_mieszkacw_Polski_w_1996_i_2009_roku

 


 

Badania przeprowadzone w ostatnich latach w Polsce są alarmujące. Wynika z nich, że już co drugi mężczyzna i co druga kobieta mają nadwagę lub otyłość, a co piąta osoba jest otyła. Szybkie tempo wzrostu występowania tego zjawiska zagraża zwiększeniem częstości występowania schorzeń towarzyszących otyłości i pogorszeniem stanu zdrowia Polaków.

W ramach projektu edukacyjnego kształtowana będzie wśród konsumentów umiejętność czytania informacji zamieszczonych na etykietach żywności w celu prawidłowego komponowania diety.

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, podkreśla znaczenie racjonalnego i świadomego wyboru produktów spożywczych. „Większość Polaków podczas zakupów produktów spożywczych, zwraca uwagę przede wszystkim na cenę, a pomija informacje o składzie i wartościach odżywczych. Podczas realizacji programu przekażemy materiały edukacyjne i poprowadzimy zajęcia praktyczne w supermarketach na terenie całego kraju. Edukacja klientów dotyczyć będzie odczytywania etykiet produktów spożywczych i udzielania odpowiedzi na pytania z zakresu wartości odżywczej żywności i znakowania. Upowszechnianie wiedzy na temat wartości odżywczej produktów spożywczych planujemy również podczas dni otwartych organizowanych na terenie Instytutu Żywności i Żywienia”.

Projekt uwzględnia nie tylko problemy z prawidłowym wyborem produktów spożywczych, ale także promocję zdrowego stylu życia wśród różnych grup ludności. Pozostałe zadania projektu skierowane są na:

– edukację w zakresie prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących, a także w aspekcie kształtowania racjonalnych nawyków żywieniowych całej rodziny. W trakcie trwania projektu żywieniową promocją zdrowia zostanie objętych ok. 28.000 kobiet ciężarnych;

– kształtowanie nawyków prawidłowego żywienia i zwyczajów uprawiania aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Projekt obejmie 1 600 przedszkoli i szkół;

– wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością. W ramach projektu około 1.600 osób z nadwagą i otyłością zostanie objętych 12-tygodniowymi programami interwencyjnymi.

Realizację zadań merytorycznych wspomogą działania informacyjno-promujące m.in. ogólnopolskie kampanie propagujące zdrowy styl życia, przede wszystkim w aspekcie zapobiegania i walce z otyłością. Inauguracja projektu odbędzie się 12 czerwca 2012 roku Warszawie. Po raz pierwszy publicznie na konferencji poświęconej Szwajcarsko-Polskiemu Programowi Współpracy przedstawione zostaną szczegółowo zadania i planowany sposób realizacji tego projektu.

Projekt finansowany jest ze Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy w wysokości 4 500 000 CHF (ponad 16 mln zł). Wkład krajowy w wysokości 15% zapewniają środki z budżetu Ministra Zdrowia. Instytucją realizującą jest Instytut Żywności i Żywienia, przy współpracy partnerów: Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie, Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Informacje dodatkowe:

Dodatkowe informacje na temat projektu dostępne są na:

www.izz.waw.pl

www.zachowajrownowage.pl

www.programszwajcarski.gov.pl