Ekipa realizująca projekt „Zdrowa Szkoła” w Ełku

Opublikowano: 02-12-2010

W poniedziałek, 29 listopada br., w Zespole Szkół nr 6 w Ełku odbyło się szkolenie zorganizowane w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni.

norge_norweski_losos.jpg  logo_fksk.jpg

Do Ełku przyjechał kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski.

zs_elk010.jpg

Panowie przedstawili najstarszym uczniom klas o profilu gastronomicznym prezentację na temat ryb i owoców morza z Norwegii oraz możliwości ich wykorzystania w połączeniu z tradycyjnymi, regionalnymi produktami polskimi.

zs_elk006.jpg

Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali części teoretycznej na temat zdrowego odżywiania, obejrzeli filmy obrazujące hodowlę i przetwórstwo łososia norweskiego oraz prezentację, w jaki sposób należy prawidłowo filetować tę rybę.

zs_elk005.jpg zs_elk008.jpg

Czterech uczniów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych, pomagając znanym mistrzom w przygotowaniu dań degustacyjnych, które na zakończenie wyserwowano wszystkim zebranym. 

zs_elk012.jpg

Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy otrzymali książki autorstwa Roberta Sowy – uczniowie "Romans kulinarny", a nauczyciele „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.

zs_elk002.jpg zs_elk007.jpg

Po prezentacji kulinarny team zwiedził szkołę, szczególnie bacznie obserwując nowocześnie wyposażone pracownie gastronomiczne.

Główny sponsor:

 

norge_norweski_losos.jpg

 

Dziękujemy również firmie:

suempol.jpg

 

Patronat medialny:

 

portal_gastronomiczny_newsgastro_logo.jpg