Ekipa realizująca projekt „Zdrowa Szkoła” w Ełku
Opublikowano: 02-12-2010
W poniedziałek, 29 listopada br., w Zespole Szkół nr 6 w Ełku odbyło się szkolenie zorganizowane w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni.

Do Ełku przyjechał kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski.

Panowie przedstawili najstarszym uczniom klas o profilu gastronomicznym prezentację na temat ryb i owoców morza z Norwegii oraz możliwości ich wykorzystania w połączeniu z tradycyjnymi, regionalnymi produktami polskimi.

Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali części teoretycznej na temat zdrowego odżywiania, obejrzeli filmy obrazujące hodowlę i przetwórstwo łososia norweskiego oraz prezentację, w jaki sposób należy prawidłowo filetować tę rybę.

Czterech uczniów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych, pomagając znanym mistrzom w przygotowaniu dań degustacyjnych, które na zakończenie wyserwowano wszystkim zebranym.

Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy otrzymali książki autorstwa Roberta Sowy – uczniowie "Romans kulinarny", a nauczyciele „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.

Po prezentacji kulinarny team zwiedził szkołę, szczególnie bacznie obserwując nowocześnie wyposażone pracownie gastronomiczne.
Główny sponsor:

Dziękujemy również firmie:

Patronat medialny:
